Νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού που επαναρχίζουν εντός Μαΐου αναμένεται να δώσει η μεγάλη ανατροπή που σημειώθηκε στην ηγεσία των τουρκοκυπρίων κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στα κατεχόμενα. Ο Μουσταφά Ακιντζί, μετριοπαθής πολιτικός που σε όλη του την πολιτική σταδιοδρομία τάχθηκε υπέρ της επανένωσης και της λύσης του Κυπριακού πέτυχε θριαμβευτική νίκη με 60,5% έναντι 39,5%% του Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος είδε ακόμα και τα εκλογικά του κάστρα να σαρώνονται.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον νέο τουρκοκύπριο ηγέτη αμέσως μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος και σε μήνυμά του στο twitter εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί το γρηγορότερο μαζί του.

Η απομάκρυνση απο την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων του σκληροπυρηνικού Ντερβίς Ερογλου δημιουργεί, κατά τη γνώμη πολιτικών παρατηρητών, ένα νέο μομέντουμ για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις και σημείωναν ως πολύ αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Αγκυρα –παρά την πάγια τακτική της –δεν αναμείχθηκε και δεν έδωσε «γραμμή» σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν ο Μουσταφά Ακιντζί υπήρξε ανεπιθύμητο πρόσωπο για την εξουσία του τότε πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Η ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΣΗ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ετοιμάζεται να υποδεχθεί την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί με μια κίνηση καλής θέλησης αναγγέλλοντας μονομερώς (ενδεχομένως ακόμα και σήμερα) Δέσμη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σε αυτήν θα περιλαμβάνονται η υπόδειξη αριθμού ναρκοπεδίων της Εθνικής Φρουράς στον Πενταδάκτυλο, η ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου αλλά και οι διευκολύνσεις προς τους Τουρκοκυπρίους για την απρόσκοπτη φροντίδα και συντήρηση θρησκευτικών και πολιτιστικών τους μνημείων.

Ο ΟΗΕ

Την εκλογή Ακιντζί χαιρέτισε και ο ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, ο οποίος ετοιμάζεται να ανακοινώσει την ημερομηνία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.