Mήνυμα έστειλε από το Μέγαρο Μαξίμου ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας, ενώπιον του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν διανοείται πως θα υπάρξει κυβέρνηση που θα διακυβεύσει την ιστορική κατάκτηση της Ελλάδας να βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρώπης.

Ο κοινοτικός επίτροπος, σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, υποστήριξε ότι η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι εγγύηση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε τον παριστάμενο Πρωθυπουργό, ότι η χώρα μας δεν είναι μόνη και πως η Ευρώπη είναι δίπλα της.

Η συνάντηση των δυο πολιτικών, διάρκειας μιάμισης ώρας, ήταν μια πρώτη προσπάθεια να λιώσουν οι πάγοι στις σχέσεις τους, ενάμιση μόλις μήνα μετά την πρόταση-έκπληξη του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

O κ. Αβραμόπουλος συζήτησε επί αρκετή ώρα το πρωί της Μεγ.Τρίτης στο πρωθυπουργικό γραφείο με τον κ. Τσίπρα και για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.

Κατά τη συνάντησή τους υπήρξε ανταλλαγή απόψεων ώστε οι εν εξελίξεις συζητήσεις να έχουν όφελος και για τη χώρα και για την Ευρώπη και συμφώνησαν ότι πρέπει η Ελλάδα να χαράξει εθνική πολιτική για τη διαπραγμάτευση.

«Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται και ωριμάζουν» είπε στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι ο κ. Αβραμόπουλος μετέφερε και μήνυμα φιλίας από τον φίλο της Ελλάδας πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κοινοτικός επίτροπος μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα και το οποίο δεν είναι και πολύ θετικό. Και αυτό, διότι υπάρχει ενόχληση για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται από την ελληνική πλευρά.

Επί του μεταναστευτικού, πεδίο που είναι της αρμοδιότητας του κ. Αβραμόπουλου, ο Πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ, ενώ ο κοινοτικός επίτροπος είπε ότι η μεταναστευτική πολιτική δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης.

Μάλιστα, ο κ. Αβραμόπουλος έθεσε και άλλη μια διάσταση, τονίζοντας ότι το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής δεν πρέπει να συγχέεται με το ζήτημα της διαπραγμάτευσης. «Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει εθνική πολιτική σύμφωνη με τα κεκτημένα αλλά και τους κανονισμούς της Ευρώπης» είπε και συμπλήρωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβληματίζεται για το Δουβλίνο ΙΙΙ και υπάρχει κοινή συνείδηση πως κάτι πρέπει να αλλάξει.

Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία εθνική στρατηγική «μακράς πνοής» για τη μετανάστευση, ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και «μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Αποδεικνύεται ότι η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης είναι σε λάθος κατεύθυνση, είπε ο Πρωθυπουργός. Και οι δύο συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να χαράξει μια εθνική στρατηγική στρατηγική.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών και πως η αντιμετώπιση του προβλήματος προϋποθέτει διπλή αλληλεγγύη, τόσο των πολιτών προς τους μετανάστες, αλλά και από την ίδια την ΕΕ προς τις χώρες που βρίσκονται στα όριά της και δέχονται τα κύματα των μεταναστών.