«Ηρθε η ώρα της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας το βράδυ του Σαββάτου τις εργασίες του διαρκούς συνεδρίου του κόμματος και κηρύσσοντας ουσιαστικά τον προεκλογικό αγώνα.

«Ο Αντώνης Σαμαράς νεκρανασταίνει τον φόβο, το Grexit και τη χρεοκοπία, σέρνει το χορό των ζόμπι, με μουσική υπόκρουση το ψέμα σε όλες του τις εκδοχές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το δίλημμα είναι μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως έχει ήδη συμφωνήσει την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας σε περίπτωση που παραμείνει στην εξουσία, και προειδοποιώντας πως η εφαρμοζόμενη πολιτική φέρνει σε κίνδυνο την πρώτη κατοικία πολλών δανειοληπτών με πλειστηριασμούς «των σπιτιών του λαού».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νικητής των εκλογών στις 25 Ιανουαρίου λέγοντας ότι στις 25 Γενάρη στην Ελλάδα ακουμπά και η δημοκρατική Ευρώπη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ευρώπη που αλλάζει. Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς είναι η οπισθοφυλακή του κυρίου Σόιμπλε στην Ευρώπη της λιτότητας που υποχωρεί» είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τέλος στις πολιτικές του μνημονίου και τη «βαρβαρότητα» με «σκληρή διαπραγμάτευση», και σχολίασε πως ακόμα και οι εταίροι κατανοούν πως οι υφισταμένες πολιτικές δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν.

Προσέθεσε πως η Κουμουνδούρου θα επιδιώξει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, όχι όμως μονομερώς, αλλά μέσω συλλογικών πρακτικών και με ευρωπαϊκή διάσκεψη για την ελάφρυνση του χρέους για τις χώρες του Νότου.

Κατηγόρησε δε τον κ. Σαμαρά πως είναι ο «μόνος που δεν καταλαβαίνει» την αποτυχία του προγράμματος, καθώς «ξέρει μόνο την αλήθεια της εξουσίας στο όνομα των συμφερόντων που θέλουν την Ελλάδα οικόπεδο και αποικία».

Στρέφοντας το βλέμμα στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως οι ελληνικές εκλογές θα λειτουργήσουν ως αφετηρία για μια ευρύτερη αλλαγή συσχετισμών στη Γηραιά Ήπειρο, αναφερόμενος συγκεκριμένα στους Podemos της Ισπανίας και το κόμμα Sinn Fein στην Ιρλανδία.

Υπογράμμισε δε πως η Ευρώπη δεν κινδυνεύει από την αριστερά, αλλά αντίθετα κινδυνεύει «από τις πολιτικές της Άνγκελα Μέρκελ», τον «νεοφιλελευθερισμό» και την «ανεργία».

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

«Πρώτον: Παραμένουμε σταθεροί στην επιδίωξη πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών καθώς και στην ανάγκη εξαίρεσης από τον υπολογισμό του ελλείμματος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Δεύτερον: Επιδιώκουμε την συμφωνία για αναπτυξιακά εργαλεία, που θα συμβάλλουν στην συνολική ανάπτυξη που αφορά όλους τους πολίτες

Τρίτον: Προστατεύουμε το Τραπεζικό σύστημα στα πλαίσια της ΕΚΤ και εγγυόμαστε τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών

Τέταρτον: Διαπραγματευόμαστε εντός των πλαισίων της ευρωπαϊκής ένωσης και των ευρωπαϊκών θεσμών στα πλαίσια μιας νέας ρεαλιστικής συμφωνίας εξυπηρέτησης του χρέους και ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας για αμοιβαία ωφέλεια, ώστε να επιτύχουμε τελικώς τους ακόλουθους στόχους:

Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο με τεχνική που δεν θα ζημιώνει τους λαούς της Ευρώπης, αλλά μέσω των συλλογικών ευρωπαϊκών μηχανισμών. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2015.

«Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Περίοδος χάριτος, δηλαδή «moratorium» στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας

Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για ορισμένη χρονική περίοδο.

Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη.

Ποσοτική χαλάρωση με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ελπίζουμε ότι θα γίνει πραγματικότητα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου.

Επίσης όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», περιλαμβάνει τους εξής τέσσερις πυλώνες για την αντιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, την ανόρθωση της οικονομίας και την έξοδο από τη κρίση:

Α. Το πρόγραμμά μας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης,

Β. Τα άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Γ. Το εθνικό σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας.

Δ. Τις μεταρρυθμίσεις για το θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης.