Σε ασκήσεις υπομονής επιδίδεται το Βερολίνο σχετικά με τις εξελίξεις που πυροδοτεί η προεδρική εκλογή στην Ελλάδα.

«Παρακολουθούμε όσα γίνονται με την απαιτούμενη υπομονή» τόνιζε χθες στέλεχος του στενού περιβάλλοντος της γερμανίδας καγκελαρίου. Η Ανγκελα Μέρκελ θα έχει σήμερα ενημέρωση από πρώτο χέρι για τις εξελίξεις στην Αθήνα. Στο Βερολίνο θεωρούσαν δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα ενημερώσει την καγκελάριο στο περιθώριο του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες. Το ζήτημα της Ελλάδας δεν είναι, ούτε θα τεθεί, στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου, αλλά είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον έλληνα Πρωθυπουργό να ενημερώσει διμερώς την κυρία Μέρκελ και άλλους ευρωπαίους ηγέτες για την εκτίμηση του χθεσινού αποτελέσματος και τις επόμενες κινήσεις του.

Εκτός της υπομονής στην οποία ασκείται η γερμανική κυβέρνηση, επισήμως αποφεύγει οποιαδήποτε δήλωση θα μπορούσε να θεωρηθεί ανάμειξη στα εσωτερικά της Ελλάδας. «Η συνεργασία της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση εδράζεται πάντα σε μια ανάλυση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και του βαθμού υλοποίησης όσων έχουν συμφωνηθεί» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ χθες όταν ρωτήθηκε αν η συνεργασία του Βερολίνου με την Αθήνα αφορά μόνο τη σημερινή κυβέρνηση ή και μια νέα. Αρνήθηκε κατηγορηματικά να αναφερθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Δεν μπορώ να σχολιάσω τις θέσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, δεν γίνεται ποτέ» είπε. «Δεν πρόκειται να αναφερθώ σε υποθετικές εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Η γερμανική κυβέρνηση μιλάει και εργάζεται εντατικά με την ελληνική κυβέρνηση, όπως συνεργάστηκε και με την προηγούμενη» είπε ο κ. Ζάιμπερτ.

«ΣΧΕΔΙΟ Α». Η κυβέρνηση του Βερολίνου βαδίζει σταθερά με πυξίδα το «σχέδιο Α», δηλαδή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και χορήγηση της πιστοληπτικής γραμμής στην Ελλάδα στο διάστημα των δύο μηνών της παράτασης που δόθηκε στο ελληνικό πρόγραμμα. Η νομοθετική διαδικασία που αφορά την απόφαση του Eurogroup για τη δίμηνη παράταση ολοκληρώνεται σήμερα. Η γερμανική Βουλή εγκρίνει τη δίμηνη παράταση του προγράμματος και ταυτόχρονα εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις περαιτέρω ενέργειες στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για την προληπτική γραμμή πίστωσης στην Ελλάδα. Τα κυβερνητικά κόμματα Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες έχουν άνετη πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ. Τα προγράμματα για την Ελλάδα ψηφίζουν παραδοσιακά και οι Πράσινοι, «κατά» ψηφίζει μόνον η μετακομμουνιστική Αριστερά.