Στις επίσημες τοποθετήσεις του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών περιορίζεται προς το παρόν σε γενικόλογες διατυπώσεις και παραπέμπει στον υπό εξέλιξη πέμπτο έλεγχο που κάνει η τρόικα για την πορεία του προγράμματος. «Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου θα ληφθούν αποφάσεις, στο πλαίσιο του Eurogroup, για πιθανά προγράμματα ή μέτρα» είχε δηλώσει το μεσημέρι η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ναντίν Καλγουέι. «Στο Eurogroup θα αποφασιστούν οι κανόνες, το πλαίσιο της πίστωσης, συγκεκριμένα προγράμματα» είπε η εκπρόσωπος.

Ενδεικτικό πάντως είναι ότι αλλάζει το λεξιλόγιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για την επόμενη ημέρα του ελληνικού Μνημονίου. Απουσιάζουν οι αναφορές στην τρόικα –το βάρος, και λεκτικά, μεταφέρεται στο Eurogroup. Σε ανάλογο μήκος κύματος έκανε χθες, εξάλλου, δηλώσεις από τις Βρυξέλλες και ο Τόμας Βίζερ, πρόεδρος του EuroWorking Group. Ο κ. Βίζερ είπε ότι θα υπάρξει κάποιο είδος προγράμματος για την Ελλάδα, αλλά η σχέση δεν θα είναι τόσο εντατική όσο είναι τώρα. Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε ότι δεν θα εξαφανιστεί κιόλας, όπως έγινε με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, ότι το «δίχτυ ασφαλείας» θα βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας και θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού της.

Η ίδια πηγή ξεκαθάρισε, εξάλλου, χθες ότι η τρόικα δεν έχει βάλει θέμα μείωσης συντάξεων και υποστήριξε ότι το Ασφαλιστικό είναι βιώσιμο.