Την απουσία του Αλέξη Τσίπρα από την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ καυτηρίασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 την Πέμπτη το μεσημέρι είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιευρωπαϊκό κόμμα».

Οι δηλώσεις του Μάκη Βορίδη έρχονται να ακολουθήσουν την ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά την Τετάρτη που ουσιαστικά έκανε πρεμιέρα τις προεκλογικής εκστρατείας μιλώντας για δίλημμα «Ευρώπη ή όχι» και χαρακτήρισε την απουσία του Αλ. Τσίπρα «αντιευρωπαϊκή και αντιδυτική».

«Ενα ζήτημα είναι της αντίληψης που έχει η ΝΔ για το τι κάνει ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την τρομοκρατία και άλλο ζήτημα το πώς πρέπει να φέρεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με το θεσμικό του ρόλο» σχολίασε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Μάκης Βορίδης και εξήγησε: «Αν δεν μπορείς να κατανοήσεις τη διάκριση ανάμεσα στη θεσμική διαδικασία και το περιεχόμενο της αντιπαλότητας και κρατάς μουτράκια ή κάνεις ό,τι άλλο επειδή δεν σου αρέσει κάτι που είπε η ΝΔ ή ο Πρωθυπουργός, τότε δεν έχεις καταλάβει τη βαρύτητα του θεσμικού σου ρόλου. Ή δεν μπορείς να καταλάβεις – διότι δεν πιστεύω ότι θα έκανε ποτέ ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μια τέτοια επιλογή επειδή δεν τους αρέσει η ανακοίνωση ή μια θέση της Ν.Δ. – και να πεις ότι δεν έρχεσαι στην έναρξη της προεδρίας» προσέθεσε.

Ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε ωστόσο ότι πίσω από την αποχή του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκδηλώσεις για την ελληνική προεδρία φαίνεται ότι κρύβεται κάτι γενικότερο και έχει να κάνει με τον αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα του κόμματος.

«Είπαν κάτι πολύ σοβαρότερο, ότι είναι πολιτική απόφαση αυτό. Και είναι προφανές ότι το αιτιολόγησαν με ένα συγκεκριμένο τρόπο: ότι δεν τους αρέσει το περιεχόμενο της ελληνικής προεδρίας και η δομή και το περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν θα πω ότι ο Τσίπρας δεν έχει δικαίωμα να διαφωνεί με την αρχιτεκτονική ή το περιεχόμενο της Ευρώπης ή να βάζει ζητήματα με τα οποία διαφωνεί και να φαντάζεται μια κομμουνιστική π.χ. Ευρώπη ή ό,τι άλλο θέλει. Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός. Αυτό που δεν είναι δικαίωμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να αδιαφορεί για μια κορυφαία ευρωπαϊκή διαδικασία, όπως είναι η ελληνική προεδρία στην ΕΕ. Αυτό είναι ένα πλαίσιο που και ο ίδιος έχει επιλέξει να συμμετέχει – εκτός αν δεν έχει επιλέξει να συμμετέχει, οπότε πολύ σωστά επισήμανε ο Πρωθυπουργός ότι ο Τσίπρας είναι συντεταγμένος με τις πιο σκληρές αντιευρωπαϊκές δυνάμεις και τελικώς τα διλήμματα αποσαφηνίζονται στο λαό για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουμε» είπε ο Μάκης Βορίδης.

Και συνέχισε:

«Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιευρωπαϊκό κόμμα. Κατ’ επανάληψη έχει ειπωθεί ότι δεν αποτελεί το ζήτημα της παραμονής στην ευρωζώνη ένα ζήτημα μη διαπραγματεύσιμο, ένα ζήτημα ταμπού σε κάθε περίπτωση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν έχει ειπωθεί. Εν συνεχεία, μέσα στις πολλές αντινομίες, αντιφάσεις, κυβιστήσεις, συνιστώσες, μειοψηφίες και πλειοψηφίες που συγκροτούν αυτό το πράγμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται και διάφορα άλλα πράγματα. Αλλά από την άλλη μεριά, η στάση στα πράγματα είναι το κρίσιμο, δηλαδή οι πράξεις. Και πράξη χθες ήταν η περιφρόνηση μιας κορυφαίας ευρωπαϊκής, θεσμικής διαδικασίας.

» Η καρδιά τους, η ψυχή τους είναι ζυμωμένη με τις αντιλήψεις μιας αντιευρωπαϊκής, κομμουνιστικής Αριστεράς. Ένα κόμμα δεσμεύεται πρωτίστως από την πράξη του. Ακούω όλες τις διατυπώσεις, αλλά βλέπω τις πράξεις. Αν τοποθετείσαι αντινομικά σε αυτό που λες, η πράξη έχει το ειδικό βάρος».