Στην «χαμένη τέχνη της δημοκρατίας» αναφέρεται ο Γιώργος Παπανδρέου σε νέο του άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου CNN.

«Οι δημοκρατίες μας αντιμετωπίζουν μία στιγμή της αλήθειας. Από την άνοδο του εξτρεμισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ, οι ηγέτες προσπαθούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις νέες, σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις», επισημαίνει ο πρώην Πρωθυπουργόςστο άρθρο του με τίτλο «Ανακαλύψτε τη χαμένη τέχνη της δημοκρατίας».

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κάνει δυναμικά την επανεμφάνισή του στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μία μόλις εβδομάδα μετά την τηλεοπτική συνέντευξή του στο δίκτυο Bloomberg, τονίζει στο άρθρο παρέμβαση που δημοσιεύει το CNN, ότι «οι πολίτες αισθάνονται αποξενωμένοι από τη συμβατική πολιτική αλλά και απογοητευμένοι από την απουσία αποτελεσματικών πολιτικών που εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες». Ο ίδιος γράφει ότι «το πραγματικό θέμα δεν είναι ο καθορισμός των οικονομικών λύσεων, αλλά η επανεξέταση των δημοκρατικών μας θεσμών».

«Σε κάθε υγιή δημοκρατία, πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ της κυβέρνησης και του εκλογικού σώματος. Αλλά οι δημοκρατικοί μας θεσμοί έχουν καταληφθεί από συμφέροντα. Η πολιτική καθοδηγείται από ισχυρά λόμπι . Παρά την άνοδο των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο στα χέρια των λίγων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Καθώς αναζητούμε να ξαναχτίσουμε τις εύθραυστες οικονομίες μας μετά την οικονομική κρίση, τα οικονομικά μέτρα πρέπει να συνδυάζονται με δημοκρατικά μέτρα που θα εξισορροπήσουν την ανισότητα και την ανακατανομή της εξουσίας στους πολίτες μας».

Φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα, ο Παπανδρέου αναγνωρίζει ότι εκείνοι που πλήρωσαν το τίμημα – φορολογούμενοι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπως και νέοι Έλληνες που είναι τώρα αντιμέτωποι με το 60% της ανεργίας – «δεν ευθύνονταν για την κρίση».

«Η λιτότητα έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα αδικίας και έλλειψης ευκαιριών, κάτι που έχει τροφοδοτήσει τον πολιτικό εξτρεμισμό στην Ελλάδα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέλεξαν να ξεσηκώσουν την κοινή γνώμη και όχι να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση μίας κοινής ατζέντας μεταρρυθμίσεων. Τέτοιος πολιτικός καιροσκοπισμός είναι τοξικός. Στην Ελλάδα, παρέτεινε την κρίση, καθυστέρησε μεταρρυθμίσεις και το κόστισε στη χώρα μας ακριβά», τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά το πολυσυζητημένο δημοψήφισμα, στο οποίο αναφέρθηκε και την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο πρώην Πρωθυπουργός επισημαίνει μεταξύ άλλων, πως ήθελε να δώσει στο λαό την κυριότητα της διαδικασίας για το πρόγραμμα διάσωσης. «Αν και το δημοψήφισμα δεν έγινε, η πρόταση πίεσε για ευρύτερη πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα και οδήγησε σε κυβέρνηση συνεργασίας».

«Η πολιτική πρέπει να ξαναγίνει η τέχνη να φανταστούμε έναν καλύτερο κόσμο – και συλλογικά να βρούμε τη δύναμη να το πράξουμε», καταλήγει ο Γιώργος Παπανδρέου.