Ταχεία και πλήρη απομυθοποίηση της Χρυσής Αυγής βλέπει ο Αντώνης Σαμαράς, μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις από το δικαστικό μέτωπο και τις συνεχείς αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση της ομάδας Μιχαλολιάκου.

Την εκτίμηση αυτή μετέφερε ο Πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε χθες στη Νέα Υόρκη με το προεδρείο και κεντρικούς εκπροσώπους της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee), προεξοφλώντας ουσιαστικά ότι το επόμενο διάστημα η Χρυσή Αυγή θα τεθεί στο περιθώριο και από την ελληνική κοινωνία.

Το νέο κλίμα που διαμορφώνεται για τη χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον από τη εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής καταγράφτηκε με έντονο τρόπο στη συνάντηση με την εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ, η οποία τον περασμένο Μάιο δεν είχε κρύψει τη δυσαρέσκειά της για την κυβερνητική υπαναχώρηση στο ζήτημα του αντιρατσιστικού νόμου. Χθες ο πρόεδρος της AJC Ντέιβιντ Χάρις υποδέχθηκε με εγκωμιαστικά σχόλια τον κ. Σαμαρά και εκθείασε το έργο της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ όλα τα μέλη της Επιτροπής ξέσπασαν σε ζωηρά χειροκροτήματα όταν ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σύλληψη και στην ποινική δίωξη της νεοναζιστικής ηγεσίας.

Μέσω της χθεσινής συνάντησης ο κ. Σαμαράς επιδίωξε να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα τόσο προς τη διεθνή κοινότητα όσο και στο εσωτερικό, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του, για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, την περιφρούρηση της νομιμότητας και την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας. Παράλληλα, φρόντισε εκ νέου να διαχωρίσει το νεοναζιστικό μόρφωμα από τους ψηφοφόρους που το έστειλαν στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «θύματα του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού», υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και της υψηλής ανεργίας.

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Παράλληλα μέσω του νέου κύκλου των επαφών του στις ΗΠΑ, ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να καλλιεργήσει το έδαφος για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, αλλά και να ανοίξει επισήμως η συζήτηση για τα επόμενα βήματα στο ελληνικό πρόγραμμα σε συνάρτηση με τη βιωσιμότητα του χρέους. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, ενώ το επενδυτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και το σχέδιο εξόδου στις αγορές τέθηκε επί τάπητος χθες σε διαδοχικές συναντήσεις με επικεφαλής μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων, επενδυτικών οίκων και οργανισμών διαχείρισης κεφαλαίων.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε, ειδικότερα, σε κλειστή συζήτηση που διοργάνωσε η JP Morgan, ενώ παρακάθησε σε γεύμα με εκπροσώπους οίκων όπως οι Goldman Sacks, Blackrock, Paulson & Co κ.ά. Απώτερος στόχος, όπως επισημαίνουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο, είναι να δημιουργηθούν προσβάσεις στις εταιρείες που πρωταγωνιστούν στην αγορά κρατικών ομολόγων και στις οποίες θα απευθυνθεί η κυβέρνηση, επιχειρώντας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 την έξοδο της χώρας στις αγορές και την αποδέσμευση από το Μνημόνιο.

Αμεση διαγραφή

Σε άμεση διαγραφή από το μητρώο των μελών της ΝΔ του δικηγόρου και πολιτευτή του κόμματος Παύλου Σαράκη προχώρησε το γαλάζιο πειθαρχικό συμβούλιο, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό ότι ο συγκεκριμένος δικηγόρος ανέλαβε την υπεράσπιση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη και Ηλία Παναγιώταρου. Ο κ. Σαράκης αμφισβήτησε το κατηγορητήριο με βασικό επιχείρημα ότι «συνέλαβαν τον Κασιδιάρη για να μην κατέβει υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας».