Μετά από σχεδόν τρεις ώρες σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ συμφώνησαν σε ό,τι αφορά το χαράτσι της ΔΕΗ.

Οι τρεις αρχηγοί ατέληξαν σε έναν ενιαίο φόρο ακινήτων με κλίμακα και αφορόλογητο όριο που θα εισπράττεται όμως πάλι μέσω της ΔΕΗ και ο οποίος θα αντικαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ που αποτέλεσε αιτία τριβών στη συγκυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει ότι παρά τις όποιες διαφωνίες, δεν ήταν διατεθειμένος να διακινδυνεύσει την κυβερνητική συνοχή.

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι «το Ειδικό Τέλος Ακινήτων θα αντικατασταθεί από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Η είσπραξή του θα γίνεται μέσω ΔΕΗ ενώ θα είναι προοδευτικός. Σημείωσε επίσης ότι η αντικατάσταση αυτή θα ελαφρύνει τους οικονομικά αδύνατους».

Ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε την κοινή στάση των κυβερνητικών κομμάτων πάνω σε αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι «το 2011 που πάρθηκε η απόφαση για την επιβολή του Ειδικού Τέλους δεν υπήρχε άλλη λύση. Ακόμη έκανε λόγο για την ανάγκη να εκταμιευθεί η δόση και να να επιστρέψει η ομαλότητα προκειμένου», όπως είπε «να προστατευθεί ο έλληνας πολίτης από μια Ευρώπη νευρική και επικίνδυνη για τον εαυτό της».

Πρόσθεσε δε ότι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με στελέχη του είναι απόφαση του συνεδρίου του, αλλά χαρακτήρισε τη συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα να γίνει ο ίδιος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «προσβλητική», σημειώνοντας «εγώ εγκατέλειψα την αντιπροεδρία της κυβέρνησης για να γίνω Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

«Προερχόμαστε στις συζητήσεις με την τρόικα με κοινές θέσεις σε όλα τα εκκρεμή θέματα», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου έγινε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρναρας.

Για το θέμα του φόρου ακινήτων είπε ότι συζητήθηκαν τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου και πως για φέτος και μόνο θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

Σε ερώτηση για το ποσοστό της μείωσης απάντησε πως «θα κάνουμε την πρότασή μας στην τρόικα και θα σας πούμε».

ΣΥΡΙΖΑ: «Παρουσιάσουν ως επιτυχία την παράταση ενός μέτρου, που είχαν δεσμευτεί ότι θα καταργήσουν»

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Τα νέα μέτρα είναι εδώ και καιρό και προαποφασισμένα και προδιαγεγραμμένα. Το πώς θα λέγονται έχει μικρή σημασία..

»Προσπαθούν να παρουσιάσουν ως επιτυχία την παράταση ενός μέτρου, που είχαν δεσμευτεί ότι θα καταργήσουν. Ο ελληνικός λαός, όμως,τους έχει πια καταλάβει.

»Προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και τη σωτηρία της κοινωνίας, είναι η ανατροπή της κυβέρνησης και της μνημονιακής πολιτικής».