Δυναμική είσοδο στην κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει το ΠΑΣΟΚ, όπως προανήγγειλε με τον πλέον σαφή τρόπο ο Βαγγέλης Βενιζέλος με τη φράση «θα βγούμε μπροστά».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πάρει τις αποφάσεις του. Οταν και εφόσον γίνει ανασχηματισμός, η Ιπποκράτους θα επιδιώξει να αυξήσει την επιρροή της στην κυβέρνηση με τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών. Χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και ένταξη του ιδίου του κ. Βενιζέλου στο νέο σχήμα, ακόμη και στην περίπτωση που ο κ. Κουβέλης αρνηθεί να συμμετάσχει σε αυτό. Mάλιστα το επικρατέστερο σενάριο είναι να αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου και συγχρόνως ένα χαρτοφυλάκιο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με συνέντευξή του στον RealFm ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα εξαρτήσει τη στάση του για την κυβέρνηση από τη Δημοκρατική Αριστερά. Επομένως θα ρίξει σε αυτήν πολιτικά στελέχη ώστε «να γίνει μια κυβέρνηση μεγάλης αποτελεσματικότητας που θα αναμετρηθεί με το ιστορικό πρόβλημα της χώρας».

Ηταν ιδιαίτερα σαφής, σημειώνουν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όταν έλεγε ότι «την κυβέρνηση δεν την χαρίζουμε σε κανέναν και ιδίως δεν τη χαρίζουμε στη Νέα Δημοκρατία», καθώς επίσης και όταν έλεγε ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σταθεί η χώρα και οι πολίτες να μην υποστούν άλλες θυσίες, να αποκτήσουν προοπτική».

Για πρώτη φορά επίσης ο Βαγγέλης Βενιζέλος άφησε δημοσίως να εννοηθεί ότι η δική του ένταξη στην κυβέρνηση αποσυνδέεται από τις επιλογές που θα κάνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ο οποίος, ως γνωστόν, έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να μετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα. «Αυτό είναι ένα τελείως δευτερεύον ζήτημα» είπε ο κ. Βενιζέλος ερωτώμενος για τη δική του συμμετοχή για να προσθέσει: «Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε με τον κ. Σαμαρά, φυσικά και με τον κ. Κουβέλη με τον οποίο θέλουμε να συζητούμε τα πάντα».

Σημείωσε δε ότι «εμείς (το ΠΑΣΟΚ) είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους διάλογο, όχι μόνο για τα θέματα της καθημερινής διακυβέρνησης αλλά και για θέματα στρατηγικής».

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ. Παράγοντες της Ιπποκράτους επισημαίνουν πάντως ότι ο πρόεδρος του κόμματος έχει πλήρες σχέδιο αναφορικά με την ενεργότερη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι θα παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση στον Πρωθυπουργό. Η πρότασή του θα περιλαμβάνει τα ονόματα του σημερινού συντονιστή του κόμματος Πάρη Κουκουλόπουλου και του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Μανιάτη.

Πιθανότατα ο κ. Βενιζέλος θα ζητήσει από την εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ να ενισχύσει τη συμμετοχή του κόμματος στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ενώ στην προς υπουργοποίηση ομάδα που θα προτείνει αναμένεται να υπάρχουν και τα ονόματα των Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Συμεών Κεδίκογλου και Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Ολα δείχνουν ότι στην Κεντρική Επιτροπή που συνέρχεται κατά πάσα πιθανότητα μεθαύριο Πέμπτη ο κ. Βενιζέλος θα στηρίξει την «ανανέωση», προτείνοντας για τη θέση του γραμματέα τον Νίκο Ανδρουλάκη. Παράλληλα θα εκλεγούν Πολιτικό Συμβούλιο και Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.