Σταθμός μετρό Συντάγματος. Ωρα 12 το μεσημέρι. Ο Αιμίλιος Χειλάκης κατεβαίνει τις κυλιόμενες σκάλες. Στο αριστερό του χέρι κρατάει μια μεγάλη ασπίδα και στο δεξί, σαν δόρυ, έναν πλαστικό φαλλό. Μόλις φτάνει στο επίπεδο των εκδοτηρίων προχωρά προς τα αυτόματα μηχανήματα εισιτηρίων και χάνεται πίσω από τις κολόνες του σταθμού. Υστερα από λίγα δευτερόλεπτα επιστρέφει, διατηρώντας την ασπίδα αλλά έχοντας τοποθετήσει τον φαλλό στον καβάλο του παντελονιού του. Μη δίνοντας σημασία στους περαστικούς που τον παρατηρούν έκπληκτοι, συνεχίζει να κάνει βόλτα στους χώρους του μετρό φτάνοντας μέχρι τις αποβάθρες.

Μ’ αυτόν τον αριστοφανικό τρόπο, ικανό να κεντρίσει την περιέργεια των επιβατών, ξεκίνησε χθες το θεατρικό δρώμενο που μετέτρεψε για οκτώ λεπτά τον κεντρικό σταθμό του μετρό σε σκηνή. Οι πρωταγωνιστές της παράστασης «Λυσιστράτη», σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου που ανεβαίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Επίδαυρο, βρέθηκαν στο Σύνταγμα για να προμοτάρουν το έργο παρουσιάζοντας ένα θραύσμα σκηνών. «Δεν υπάρχει στιγμή στην καθημερινότητα που να μην είναι θέατρο μόλις υπάρξει το κατάλληλο βλέμμα. Οπως κι εδώ. Εχει κοινό, έχει δομές και ξαφνικά ένα συμβάν, ένα επεισόδιο αποκαλύπτει τη θεατρικότητα του καθημερινού. Ομως τώρα υπάρχει κάτι που δεν θα μπορούσατε να δείτε γιατί απαγορεύεται. Πάντοτε μπαίνει το ερώτημα πόσο αντέχουμε τον Αριστοφάνη σήμερα» τονίζει ο σκηνοθέτης της παράστασης Μιχαήλ Μαρμαρινός, που συντονίζει τους ηθοποιούς του σ’ αυτήν τη διαφορετική ερμηνεία τους.

Μόλις ο Χειλάκης σταματά τις βόλτες του, μια ομάδα γυναικών απλώνεται στον χώρο μεταξύ των ακυρωτικών μηχανημάτων και του control room του σταθμού. Η αργή μουσική που παίζει από τα ηχεία τις κάνει να χορεύουν στην αρχή ακανόνιστα και μετά συντονισμένα. Τα σακίδια και οι τσάντες που έχουν στους ώμους δεν εμποδίζουν τις κινήσεις τους. Κάνουν όμως το πέρασμα των επιβατών που εκείνη τη στιγμή βγαίνουν από τις αποβάθρες δύσκολο. Κάποιοι κάνουν σλάλομ ανάμεσά τους, άλλοι τις αγριοκοιτάζουν καθώς περνούν και μερικοί κοντοστέκονται και βγάζουν φωτογραφίες. Αλλοι κάθονται στα σκαλιά για να απολαύσουν το δρώμενο, ενώ οι περισσότεροι προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει ρωτώντας τους γύρω τους.

Πριν καλά καλά βγάλουν άκρη, μια δυνατή φωνή διακόπτει τον χορό των κοριτσιών. Στο δεύτερο επίπεδο του σταθμού μια λευκοντυμένη γυναίκα, φορώντας κολιέ στο σχήμα της Ακρόπολης, τραγουδάει μια άρια. Τα χειροκροτήματα όσων βρίσκονται δίπλα της ή περνούν από τον σταθμό δυναμώνουν τη φωνή της που ξαφνικά σταματά. Το κοινό δάγκωσε το τυράκι του για να φτάσει μέχρι την Επίδαυρο, οπότε ο σταθμός πρέπει να επιστρέψει στους κανονικούς του ρυθμούς.

INFO

«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη,σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, από το Εθνικό Θέατρο στις 5 και 6 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου