Πόσες βραδιές κρατάει μια πανσέληνος, ακόμη κι αν πρόκειται για τη φημισμένη αυγουστιάτικη με το μοναδικό πορφυρό της χρώμα; Προφανώς σε όλο τον κόσμο μία. Εξαίρεση αποτελεί το υπουργείο Πολιτισμού που δεν μπορεί να γιορτάσει το ολόγιομο φεγγάρι για ένα μόνο βράδυ –εκείνο της 7ης Αυγούστου –και απλώνει τις εκδηλώσεις σε συνολικά πέντε ημέρες, από τις 5 έως και τις 9 του μηνός.

Σε αυτό το πενθήμερο λοιπόν 115 χώροι και μνημεία από το Διδυμότειχο ώς την Κρήτη κι από την Κέρκυρα ώς την Κω θα παραμείνουν ανοιχτοί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, εκ των οποίων οι 93 θα φιλοξενήσουν εκδηλώσεις και οι 22 θα είναι απλώς επισκέψιμοι. Ολα αυτά στο πλαίσιο ενός θεσμού που μετρά 21 χρόνια ζωής και έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως δημοφιλής καθώς την περσινή διοργάνωση με τις 82 εκδηλώσεις στους 116 χώρους παρακολούθησαν 63.795 άτομα.

ΑΠΟ ΤΟ 1996. Και φέτος οι εκδηλώσεις καλύπτουν από ρεσιτάλ κλασικής μουσικής έως θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις, διαλέξεις, αλλά και συναυλίες δημοφιλών καλλιτεχνών, αποδεικνύοντας πως ο θεσμός κατάφερε να ξαναβρεί την ισορροπία του, καθώς από το συγκρατημένο του ξεκίνημα το 1996 απογειώθηκε τα επόμενα χρόνια, με πλήθος καλλιτεχνών να δίνουν το «παρών» και το φυλακτικό προσωπικό να στηρίζει την προσπάθεια (σε εποχές κατά τις οποίες όλα γίνονταν επ’ αμοιβή). Μέχρι που λόγω έλλειψης χρηματοδότησης χρειάστηκε να γίνει ένα διάλειμμα δύο ετών. Τα τελευταία χρόνια όμως όλα έχουν μπει σε νέα τροχιά κι έτσι οι αρχαιοφύλακες εργάζονται εθελοντικά. Οι τοπικές κοινωνίες πιέζουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και χώροι της δικής τους περιοχής, καθώς όπου τα μνημεία «ξενυχτούν» παρατηρείται αύξηση κατανάλωσης στις επιχειρήσεις πέριξ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι τοπικοί φορείς βάζουν το χέρι στην τσέπη για να φιλοξενήσουν μια συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο.

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ. Κλειστή και φέτος, για έβδομη χρονιά, η Ακρόπολη, καθώς η αναμονή στα Προπύλαια ξεπερνούσε τη μία ώρα, με χιλιάδες ανθρώπους να περιμένουν ασφυκτικά στριμωγμένοι στις σκάλες, με αποτέλεσμα πολλοί να λιποθυμούν κι άλλοι να πέφτουν θύματα επιτηδείων που έβρισκαν πρόσφορο έδαφος μέσα στην πολυκοσμία για να αφαιρέσουν πορτοφόλια και κινητά τηλέφωνα. Η ολισθηρή, ανηφορική και ανώμαλη επιφάνεια του Ιερού Βράχου δε, σε συνδυασμό με το σκοτάδι που επιβάλλεται ώστε να φαίνεται το φεγγάρι, ευνοούσαν τους μικροτραυματισμούς. Οσοι τελικά κατάφερναν να φτάσουν πάνω στον Βράχο δεν έδειχναν στο σύνολό τους τον δέοντα σεβασμό. Λιγότεροι ήταν εκείνοι που ήθελαν να αφήσουν το ίχνος τους στον χρόνο και έφταναν στο σημείο να χαράξουν τα αρχαία μάρμαρα δημιουργώντας το δικό τους γκραφίτι. Περισσότεροι ήταν εκείνοι που ελλείψει ελέγχου λόγω της πολυκοσμίας έφερναν στις τσάντες τους φαγητό και αλκοόλ.

ΣΤΟ ΣΟΥΝΙΟ. Το βάρος για τους ρομαντικούς που θα επιλέξουν εντός Αττικής να απολαύσουν το ολόγιομο φεγγάρι θα σηκώσει ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο που θα παραμείνει ανοικτός ώς τα μεσάνυχτα, χωρίς όμως να φιλοξενήσει κάποια εκδήλωση. Χώρος όπου επίσης το επόμενο πρωινό αποκαλύπτεται ότι στην καλύτερη περίπτωση οι επισκέπτες του κατανάλωσαν μπίρες, διότι στη χειρότερη οι φύλακες εντοπίζουν ακόμη και ίχνη από αποκρυφιστικές τελετές.

Ανοικτά ώς τα μεσάνυχτα, μεταξύ άλλων στην Αθήνα, θα παραμείνουν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, ενώ στο Ολυμπιείο θα φιλοξενηθεί η φιλαρμονική του Γενικού Επιτελείου Στρατού, χωρίς όμως καθίσματα για τους επισκέπτες.

Πρώτο το νήμα των φετινών εκδηλώσεων θα κόψει το Σάββατο το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, για να ακολουθήσουν την Κυριακή η Σητεία, η Νέα Αγχίαλος, η Ναύπακτος, η Ιερισσός και η Λευκόπετρα. Ετεροχρονισμένα θα γιορτάσουν την πανσέληνο το Ρέθυμνο, το Μεγάλο Γαρδίκι, η Κεφαλονιά και η Λάρισα την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη η αυλαία θα πέσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού.

n Αλλαγή ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων από σήμερα και για όσες ημέρες το θερμόμετρο ανέβει πάνω από τους 39 βαθμούς Κελσίου. Το νέο ωράριο διαμορφώνεται ως εξής: 08.00-13.00 και 17.00-20.00.