Στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που ξεκινούν σε λιγότερο από έναν μήνα, μπήκαν οι υποψήφιοι και το «Τετράδιο» δημοσιεύει σήμερα έναν χρήσιμο οδηγό με όλες τις ημερομηνίες που πρέπει απαραιτήτως να θυμούνται.

n Τα μαθήματα σε όλα τα Λύκεια, τα Επαγγελματικά Λύκεια και τα Γυμνάσια της χώρας θα ολοκληρωθούν στις 13 Μαΐου, ημέρα Τετάρτη.

n Στις αρχές Μαΐου όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση/Δήλωση του Φεβρουαρίου, θα αποκτήσουν το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο τις ημέρες των Εξετάσεων. Στο δελτίο θα αναγράφεται και το εξεταστικό κέντρο στο οποίο θα προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα ή σε τυχόν ειδικά μαθήματα.

n Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Β’) θα αρχίσουν τη Δευτέρα 18/5/2015, ενώ οι Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Α’) θα αρχίσουν την Τρίτη 19/5/2015.

n Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 17/6/2015. Η Υγειονομική Εξέταση και η Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από 15/6/2015 ως και 26/6/2015. Τέλος, οι επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9/6/2015.

n Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για τη Γ’ τάξη των ημερήσιων και τη Δ’ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 3/6/2015 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

n Οι απολυτήριες και οι πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α’ και Β’) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 10/6/2015 και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

n Στα μέσα Ιουνίου όλοι οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στο λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση/Δήλωση του Φεβρουαρίου για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που θα χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους. Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο λύκειο τους εξυπηρετεί.

n Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά, μέσω Διαδικτύου, από τα μέσα Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου. Το έντυπο μηχανογραφικό δελτίο θα έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Απρίλιο.

n Οσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων) έχουν ήδη πιστοποιηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους. Οι υποψήφιοι (οι μαθητές και οι αντίστοιχοι απόφοιτοι) θα υποβάλουν ειδικό μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

n Για τις παραπάνω διαδικασίες οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερώνονται και από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στον σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

n Οι προθεσμίες για τις Στρατιωτικές, τις Αστυνομικές και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Αντιδράσεις από ΑΕΙ και ΤΕΙ

Δεν έχει τελειωμό η αναταραχή που προκάλεσε στην εκπαίδευση η ανακοίνωση του νομοσχεδίου – κουρελού από το υπουργείο Παιδείας. Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων συγκάλεσαν έκτακτη Σύνοδο το ερχόμενο Σάββατο για να συζητήσουν τις προτεινόμενες αλλαγές (όπως κατάργηση Συμβουλίων Ιδρυμάτων, επαναφορά αιώνιων φοιτητών και ασύλου, φοιτητική ψήφο στις πρυτανικές εκλογές κ.ά.), ενώ ανάλογη Σύνοδο προγραμμάτισαν και οι πρόεδροι των ΤΕΙ τη Δευτέρα. Βολές κατά του υπουργείου έριξαν τα φροντιστήρια – Μέσης Εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών – και τα ιδιωτικά σχολεία. Αντιθέτως, η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ζήτησε από τους σχολάρχες να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. ΟΛΜΕ και Διδασκαλική Ομοσπονδία, εξάλλου, ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας για να ενημερωθούν αναλυτικά.