Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Κροατία αλλά και Κωνσταντινούπολη είναι μερικές από τις χώρες που κερδίζουν, σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες, ολοένα και περισσότερο έδαφος

Διακοπές στα Βαλκάνια θα σε πάω...

Την οικονομική λύση των διακοπών στις γειτονικές χώρες επιλέγουν τα τελευταία χρόνια αρκετοί Έλληνες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΣΙΟΣ - ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ - ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/08/2008 07:00 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 30/08/2008 08:04 |
 Διακοπές στα Βαλκάνια θα σε πάω...

«Όταν μου έγινε πρώτη φορά η πρόταση για διακοπές στη Βουλγαρία, ήμουν διστακτική. Στην πορεία διαπίστωσα ότι πλέον η γειτονική χώρα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για πολλούς Ευρωπαίους, μεταξύ των οποίων και Έλληνες».

Έ χει ταξιδέψει σε περισσότερες από 15 χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια όμως η κ. Σούλα Κωτσάκη έχει βρει ως ιδανική λύση τις διακοπές στις βαλκανικές χώρες και συγκεκριμένα τη Βουλγαρία. «Όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα», λέει στα «ΝΕΑ» η ιδιωτική υπάλληλος. Βάρνα, Σόφια, Φιλιππούπολη, Σαντάνσκι είναι οι περιοχές της γειτονικής χώρας που συνήθως επισκέπτεται. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους επιλέγει φανατικά διακοπές στη Βουλγαρία, εκτός από την ομορφιά των τοπίων, είναι οικονομικός. «Συμφέρει. Κατ΄ αρχάς είναι ένας προορισμός στον οποίο μπορεί κανείς να φτάσει οδικώς- από τα σύνορα, σε τέσσερις ώρες είσαι στη Σόφια- χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει για ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια μια περιουσία», συμπληρώνει. Την οικονομική λύση των... βαλκανικών διακοπών επιλέγουν τα τελευταία χρόνια αρκετοί Έλληνες. Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Κροατία αλλά και Κωνσταντινούπολη είναι μερικές από τις χώρες που κερδίζουν, σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες, ολοένα και περισσότερο έδαφος.

«Η Τουρκία και η Ρουμανία τα τελευταία χρόνια είναι οι χώρες που κατά κύριο λόγο προσελκύουν περισσότερους τουρίστες το καλοκαίρι. Η Βουλγαρία επιλέγεται παράλληλα και ως ο υπ΄ αριθμόν ένα χειμερινός προορισμός από τους κατοίκους κυρίως της συμπρωτεύουσας, καθώς διαθέτει τρία μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα και με το αυτοκίνητο από τη Βόρεια Ελλάδα μπορείς να φτάσεις σε λίγες ώρες», λέει ο κ. Θεόδωρος Κριθαρίδης, ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού πρακτορείου στη Θεσσαλονίκη από το 1981.

Σπα και μασάζ.
«Οι τουριστικές μονάδες στη Βουλγαρία είναι εξαιρετικές. Έμεινα σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, το οποίοεκτός από την ημιδιατροφή- μου παρείχε υπηρεσίες όπως σπα και μασάζ. Κι όμως πλήρωνα 60 ευρώ τη βραδιά, τιμή που θα ήταν τουλάχιστον τριπλάσια αν έκλεινα δωμάτιο σε κάποιο ξενοδοχείο της Ελλάδας», λέει η κ. Κωτσάκη. Για δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων της Μυκόνου, ο τουρίστας πρέπει να πληρώσει 190- 330 ευρώ τουλάχιστον.

Με αυτή την άποψη συμφωνούν αρκετοί Έλληνες, οι οποίοι βλέπουν ότι οι... ελληνικές διακοπές ακριβαίνουν και μπαίνουν στη διαδικασία να ψάξουν για προορισμούς, οι οποίοι άλλοτε δεν θα ήταν τόσο ελκυστικοί. Οι εικόνες με τα πυκνά πευκοδάση που «μπαίνουν» στη θάλασσα και τα μεσαιωνικά κάστρα των δαλματικών ακτών έμειναν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη της οικογένειας Νανακούδη από τη Θεσσαλονίκη. Ο Μπάμπης Νανακούδης με τη σύζυγό του και τη 14χρονη κόρη τους Μυρτώ επέλεξαν να περάσουν τις φετινές τους διακοπές στα Δυτικά Βαλκάνια και - όπως λένε- έμειναν εντυπωσιασμένοι. «Μαγικά». Με το αυτοκίνητό τους επισκέφθηκαν την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία, τη Βοσνία, τη Σερβία και μέσω ΠΓΔΜ επέστρεψαν στην Ελλάδα, διανύοντας περίπου 3.000 χιλιόμετρα. «Μαγευτικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά, κάστρα και μεσαιωνικά χωριά, πυκνά δάση, όλα ονειρεμένα. Αυτή είναι η εικόνα που μας άφησαν οι διακοπές στα Βαλκάνια, κυρίως στο Μαυροβούνιο και τις ακτές της Κροατίας. Πάνω απ΄ όλα, ευγενικοί, φιλόξενοι και αξιοπρεπείς άνθρωποι που δεν εκμεταλλεύονται τους τουρίστες», είπε στα «ΝΕΑ» ο 57χρονος συνταξιούχος. Συνολικά με τις 13 διανυκτερεύσεις η τριμελής οικογένεια ξόδεψε για τις «βαλκανικές» διακοπές της μόνο 1.700 ευρώ. Για ένα πλήρες γεύμα σε εστιατόριο πλήρωναν από 10 μέχρι 20 ευρώ και οι τρεις, ο καφές τούς στοίχιζε από 1 μέχρι 1,5 ευρώ και γενικά όλα ήταν κατά πολύ φθηνότερα σε σχέση με την Ελλάδα.

«Πακέτα». Όπως επισημαίνει με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ταξιδιωτικών Γραφείων κ. Σπύρος Γκίνης, οι περισσότεροι Έλληνες επέλεξαν φέτος τα πακέτα διακοπών για βαλκανικές χώρες, αφού με 450 ευρώ το άτομο κάνουν διακοπές σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στη Βάρνα της Βουλγαρίας για μια εβδομάδα. «Είναι οικονομική λύση, αν σκεφθεί κανείς ότι μόνο για να μετακινηθεί σε κάποιο ελληνικό τουριστικό θέρετρο μια οικογένεια καλείται να πληρώσει μεταφορικά 500- 1.000 ευρώ, ανάλογα με το μέσο που θα χρησιμοποιήσει».

«Μαγικά μέρη και ευγενικοί, φιλόξενοι και αξιοπρεπείς άνθρωποι που δεν εκμεταλλεύονται τους τουρίστες»
Τριμελής οικογένεια ξόδεψε στις «βαλκανικές» διακοπές της για 15 ημέρες μόνο 1.700
ευρώ

«Κάθε Σαββατοκύριακο είμαστε γεμάτοι με Έλληνες»

«Περίπου 500 Έλληνες επισκέφθηκαν φέτος το ξενοδοχείο μας, οι περισσότεροι μάλιστα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Πέρυσι οι τουρίστες από την Ελλάδα ήταν περισσότεροι. Φανταστείτε ότι κάθε Σαββατοκύριακο ήμασταν γεμάτοι και οι περισσότεροι- περίπου 200- ήταν Έλληνες. Λόγω του ονόματος όμως φέτος δεν επέλεξαν πολλοί τη χώρα μας και προτίμησαν να πάνε στις γειτονικές βαλκανικές χώρες» δηλώνει ο Μίτκο Κανέσι, υπεύθυνος ξενοδοχείου πέντε αστέρων κοντά στη λίμνη Οχρίδα, στην ΠΓΔΜ. Το δίκλινο δωμάτιο κοστίζει 80 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της διατροφής. «Τα προηγούμενα χρόνια βλέπαμε ότι οι περισσότεροι έρχονταν με τουριστικά πρακτορεία. Φέτος όμως διαπιστώσαμε ότι αρκετοί ήταν αυτοί που ήρθαν μεμονωμένα και αποκλειστικά στη χώρα μας, δεν ήταν δηλαδή μέρος κάποιου τουριστικού πακέτου που "κάνει στάσεις" σε πολλές χώρες». Όπως τονίζουν μάλιστα οι τουριστικοί πράκτορες, όσο θα ακριβαίνουν οι διακοπές στην Ελλάδα τόσο θα επιλέγονται οι βαλκανικές χώρες, οι οποίες από τα επόμενα χρόνια, όπως όλα δείχνουν, θα συγκαταλέγονται στους πιο δημοφιλείς προορισμούς. «Γεγονός που ήδη προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι ξενοδόχοι σε αυτές τις χώρες με τη δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων» σημειώνει ο κ Γκίνης.

«Στην Κωνσταντινούπολη έρχονται κυρίως οι Αθηναίοι και οι Θεσσαλονικείς τα καλοκαίρια και οι υπόλοιποι Έλληνες τον χειμώνα» λέει ο κ. Χαΐρι Ιμάμ, ο οποίος διατηρεί ταξιδιωτικό γραφείο στην Πόλη. «Στη συντριπτική τους πλειονότητα, σε ποσοστό 70%, οι τουρίστες μας από την Ελλάδα έρχονται οδικώς, με δικό τους αυτοκίνητο, ενώ το 25% αεροπορικώς. Υπάρχει βέβαια και ένα 5% που προτιμά να γνωρίσει την πόλη μας με τα κρουαζιερόπλοια».


«Μου στοίχισε 60% φθηνότερα»

Ανατολικότερα διάλεξε να παραθερίσει φέτος ο 45χρονος Σταύρος Μαυροματίδης, διευθυντής Θεατρικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, περνώντας 20 αξέχαστες ημέρες στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία.

Κατέλυσε σε ξενοδοχεία στο Μπουργκάς και στη Νεσέμπαρ - Μεσημβρία- απόλαυσε τη θάλασσα, την τοπική κουζίνα, διασκέδασε και σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε, οι διακοπές τού στοίχισαν περίπου 60% φθηνότερα απ΄ όσα θα πλήρωνε στα ελληνικά νησιά. «Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η Μαύρη Θάλασσα δεν μπορεί να συγκριθεί με το Αιγαίο. Όμως, στα παράλια της Βουλγαρίας, κυρίως στο βόρειο τμήμα, μπορεί κάποιος να κάνει ήρεμες και κυρίως πολύ φθηνότερες διακοπές», λέει ο κ. Μαυροματίδης. Συμπληρώνει ότι ένας καφές ή ένα ποτήρι μπίρας στα παραθαλάσσια θέρετρα της γειτονικής χώρας στοιχίζει από 0,20 λεπτά μέχρι 1 ευρώ, ενώ με περίπου 7 ευρώ δύο άτομα μπορούν να γευματίσουν σε ένα εστιατόριο μεσαίας κατηγορίας στη Βάρνα. «Τα τελευταία τέσσερα καλοκαίρια ένα μέρος των διακοπών μου το περνώ στη Βουλγαρία. Προγραμματίζω να επισκεφθώ και τις δαλματικές ακτές», λέει ο κ. Μαυροματίδης.

9
Nίκος Γ., Αθήνα
01/09/2008 00:32
Έχω πάει Αλβανία,(Άγιους Σαράντα, Μπορς), ΠΓΔΜ (Οχρίδα), Μαυροβούνιο, Κροατία και έχω μείνει κατενθουσιασμένος τόσο από την ευγένεια και εξυπηρετικότητα των ανθρώπων όσο και από τις φυσικές καλλονές και φυσικά τις προσιτές τιμές. Έχω την εντύπωση όμως ότι από φέτος που έμειναν άδεια πολλά δωμάτια σε Top ελληνικά θέρετρα, κάτι πάει να αλλάξει. Μία λύση που συστήνω σε όλους για οικονομικότερες διακοπές στην Ελλάδα είναι το κλείσιμο δωματίων μέσω Ιντερνετ.
PAPACHRISTOY NIKOS
31/08/2008 19:09
ΚΥΡΙΟΙ...ΜΗΝ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΤΑΙ ΟΛΑ....ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΓΑΝΤΑ ΕΑΝ ΘΑ ΠΑΤΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ. ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΕ ΧΟΥΑΝΤΑΛΑΧΑΡΑ.......ΠΟΡΚΑ ΜΙΖΕΡΙΑ
ΒασίληςΓ
31/08/2008 11:46
Είμαστε πανάκριβοι σε όλα, ετσι και στον τουρισμό! 1 Ευρώ μάξιμουμ ο καφές εκεί, εδώ 3 και βάλε! Και φυσικά δεν συζητάω το θέμα των υπηρεσιών! Κρίμα για το χάλι μας! :-(
Δημήτρης Κ.
31/08/2008 10:52
Αν εξαιρεσουμε τη φετινη χρονια που πηγα Ντουμπαι και σας πληροφορω οτι ηταν παμφτηνο τα προηγουμενα χρονια επισκεφτηκα οικογενειακως, προορισμους στην Ανατολικη Ευρωπη και ιδιαιτερα στα Βαλκανια.
Ετσι με αυτον τον τροπο εκανα οικονομικες διακοπες στο εξωτερικο και εξοικονομησα χρηματα και εμπειριες!!!
Ειναι απαραδεκτο να πληρωνεις 1 ευρω το μικρο μπουκαλακι νερο, 4-5 ευρω τον καφε, 10 ευρω για ξαπλωστρα και ομπρελα αλλα και 950 ευρω το ροφο!!!
Καποιοι ειναι απαραδεκτοι, καποιοι κανουν κακο στον τουρισμο μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΙΑΝΝΗΣ
30/08/2008 20:17
ΑΝ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΜΟΝΟ 800 ΜΕ 1000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗΝ ΡΟΔΟ Η ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΣΑΝ ΠΑΣΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Η ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΑΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΚΑΛΑ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΕΤΣΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΕΥΡΕΤΟΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΡΗ. ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
Semis T.
30/08/2008 18:33
Φέτος πήγα Κροατία, πέρσι Τουρκία, πρόπερσι Ισπανία. Ας πληρωσουν άλλοι 100 ευρώ το ελεεινό δωματιάκι χωρίς ψυγείο και ας φάνε άλλοι την χωριάτικη με την μισή ντομάτα και το μείγμα ελαιόλαδου και ηλιέλαιου για εξαιρετικά παρθένο λάδι.
hristos
30/08/2008 15:01
HASAME TIN NTOPIA PELATIA
PUUU OFILETE AFTO KYRIE BULI?
I MIPOS DEN SAS KEGETE KARFI?
KATEVASTE TO FPA STIS TURISTIKES YPIRESIES
KE
DOSTE VAROS STIN EKPEDEFSI TON TURISTIKON
EPAGELMATON
FTANI PIA I XEFTILA
MEHRI KE I ALVANIA INE PROSITI
MU FENETE POS KAPII TO PARATRAVIXAN
Nikos G
30/08/2008 12:53
Εδω και τρια χρονια παιρνω την οικογενεια μου και παμε διακοπες στα παραλια της Τουρκιας, ειναι πολυ φθηνοτερα απο Ελλαδα και οι ανθρωποι ειναι χιλιες φορες πιο ευγενικοι απο τους Ελληνες, ιδιως οι ξενοδοχουπαλληλοι, εστιατορες, σερβιτοροι κτλ κανουν τα παντα για να σε εξυπηρετησουν και οχι μονο για να σου παρουν τα λεφτα οπως κανουν στην Ελλαδα. Το πιο σημαντικο δε, ειναι οτι χρησιμοποιουν τις λεξεις ευχαριστω και παρακαλω, λεξεις αγνωστες για τον Ελληναρα σερβιτορο......Εξωτερικο και παλι εξωτερικο, μακρια απο το τουριστικο Ελλαδισταν.
papadopoylos kostas
30/08/2008 10:27
ειναι τωρα η τεταρτη χρονια που παω διακοπες στα βαλκανια με αυτοκινητο και μαλιστα σε πιο ομορφα και πιο φθηνα μερη απο αυτα που αναφερει το ρεπορταζ παιδια η ελλαδα δε παιζεται τα νησια μας ειναι μοναδικα ειναι ακριβα συμφωνω αλλα ολοι το ξερουμε οτι τα καλα πραγματα στοιχιζουν ακριβα βεβαια ειναι ομορφο να γνωριζεις καινουργια μερη απο αυτα που εχω παει και εχω ζησει διαλεγω ελλαδα