Η αλληλεγγύη των πολιτών κρατά όρθιους τους κατοίκους της κατεστραμμένης Μάνδρας έξι ημέρες μετά τη φονική πλημμύρα που σάρωσε την περιοχή. Η κινητοποίηση του κόσμου είναι μεγάλη. Η απουσία του κράτους εμφανής. Φαγητό, ρούχα, φάρμακα, κλινοσκεπάσματα, ακόμη και εργατικά χέρια –απαραίτητα για να καθαριστεί η πόλη που βυθίστηκε στη λάσπη –όλα προέρχονται από εθελοντές. Καμία κρατική υπηρεσία δεν ασχολήθηκε μέχρι χθες με τη σίτιση των άστεγων πλημμυροπαθών.

Πολίτες σπεύδουν στις πληγείσες γειτονιές με ιδιωτικά μέσα για να αφήσουν τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια. Επιχειρήσεις στέλνουν εμφιαλωμένα νερά. Τα ΕΛΠΕ πρόσφεραν αυτοκίνητα στον δήμο για να κινηθούν οι υπάλληλοί του ώστε να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των πληγέντων.

Σε δεκάδες σημεία της Αττικής συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης. Ο Ερυθρός Σταυρός, εργατικά σωματεία, το Χαμόγελο του Παιδιού, η οργάνωση Ολοι Μαζί Μπορούμε, η ΚΕΔΕ, μεμονωμένοι δήμοι όπως οι Δήμοι Αθηναίων και Πειραιά, η ΠΑΕ Ολυμπιακός, ξενοδοχειακές μονάδες, πρόσκοποι, αλυσίδες σουπερμάρκετ, ιδιωτικές επιχειρήσεις, τοπικοί σύλλογοι συνδράμουν με κάθε μέσο. Ανάμεσα στους εθελοντές που έσπευσαν να βοηθήσουν βρέθηκαν χθες και Πακιστανοί μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Αττική που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πακιστανικής κοινότητας για στήριξη στους πλημμυροπαθείς. «Καλούμε όλα τα μέλη μας και όλους τους μετανάστες εργαζόμενους να βοηθήσουμε όλοι μαζί με κάθε μέσο τους πλημμυροπαθείς. Να στηρίξουμε τις εργασίες αποκατάστασης των συνεργείων του Δήμου Μάνδρας. Να στηρίξουμε τους κατοίκους να ξαναφτιάξουν όσο είναι δυνατόν πιο γρήγορα τα σπίτια τους», ανέφερε η ανακοίνωσή της.

Εφιάλτης μέσα στη λάσπη

Πέντε ημέρες μετά τη φονική καταιγίδα η Μάνδρα εξακολουθεί να θυμίζει νεκρή πόλη. Οι κάτοικοι προσπαθούν με φτυάρια να αδειάσουν τα σπίτια τους από τις λάσπες. Φορτώνουν ό,τι απόμεινε από τις περιουσίες τους σε αυτοκίνητα και τα μεταφέρουν αλλού. Ουδείς γνωρίζει πώς θα επισκευαστούν οι κατοικίες και με τι χρήματα θα μπορέσουν να ξαναχτιστούν όσα γκρεμίστηκαν. Στην προσπάθεια αυτή αναγκάζονται να προσλάβουν μόνοι τους εργάτες ή επιστρατεύουν συγγενείς. Το οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο, οι τηλεφωνικές γραμμές δεν λειτουργούν. Δεξιά και αριστερά, σε κάθε σημείο των δρόμων, στοιβάζονται σακούλες με λάσπη για να παραληφθούν από μηχανήματα. Και ο φόβος για πλιάτσικο στις κατεστραμμένες κατοικίες και επιχειρήσεις αυξάνεται όσο περνούν οι μέρες. Το ίδιο και η ανησυχία για έξαρση των μολύνσεων λόγω της έλλειψης πόσιμου νερού. Υπάλληλοι του δήμου συνέχισαν και χθες να μεταφέρουν εμφιαλωμένο νερό στους πληγέντες, όμως η κατάσταση δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως.

Εκκληση για βοήθεια

Η δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας, σε απόγνωση, απευθύνει έκκληση για βοήθεια. «Ο κόσμος αδειάζει τα σπίτια του για να μπορέσουν μετά αυτά να γκρεμιστούν. Υπάρχουν τοίχοι κατεστραμμένοι εσωτερικά και εξωτερικά. Σκέφτομαι, αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν ένα σπίτι; Πώς θα το φτιάξουν; Με τι χρήματα θα επισκευαστούν; Για να μπορέσουν μετά να βάλουν μέσα ένα κρεβάτι, μια καρέκλα», λέει στα «ΝΕΑ». «Αυτό που καταφέραμε είναι να έρθει γιατρός για να εξετάζει τον κόσμο, θα ξεκινήσει από σήμερα Δευτέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο από τις 8.30 το πρωί ώς τις 13.30. Χρειάζεται όμως πολλή προσωπική δουλειά. Χρειάζονται πολλοί εργάτες. Ακόμη και όσοι έχουν σπίτια δεν έχουν νερό, δεν έχουν θέρμανση, δεν έχουν ακόμη ταυτότητες για να δηλωθούν ως πλημμυροπαθείς. Η κατάσταση είναι τραγική».

Στο μεταξύ, συνεχίζονταν και χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας υπό τραγικά δύσκολες συνθήκες οι προσπάθειες για την ανεύρεση των αγνοουμένων. Ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο σε 20 ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ εξακολουθούσαν να αγνοούνται τουλάχιστον δύο άνθρωποι. Χθες ανασύρθηκε από τις λάσπες ένας ακόμη νεκρός κοντά στο αμαξοστάσιο του δήμου. Η σορός ανήκει σε 83χρονο κυνηγό ο οποίος περιλαμβανόταν στη λίστα των αγνοουμένων. Το Σάββατο η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε εντοπίσει νεκρό έναν 38χρονο άνδρα και το Λιμενικό τις σορούς άλλων δύο αγνοουμένων 59 και 29 ετών. Για τον απεγκλωβισμό του ενός χρειάστηκε επέμβαση της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών που βρισκόταν στην περιοχή.

Το χτύπημα του Ζήνωνα

Σοβαρά προβλήματα στην Αχαΐα προκάλεσε η διέλευση του κυκλώνα Ζήνωνα από τη Δυτική Ελλάδα. Η κυκλοφορία στον παραλιακό δρόμο της Πάτρας διεκόπη καθώς εκατοντάδες πέτρες από τη θάλασσα γέμισαν τη στεριά ενώ διατυπώνονταν ανησυχίες για ενδεχόμενο κίνδυνο καθίζησης του οδοστρώματος. Στην παραλία των Βραχναίικων και στο Μονοδένδρι οι βάρκες βγήκαν στη στεριά καθώς η θάλασσα πλημμύρισε τους παραλιακούς δρόμους, στον Αγιο Βασίλειο και το Ακταίο δένδρα ξεριζώθηκαν, στον Καστελόκαμπο ξηλώθηκαν παγκάκια ενώ στα Αραχωβίτικα ακόμη και οι κάθετοι προς την παραλία δρόμοι γέμισαν πέτρες. Ζημιές σημειώθηκαν επίσης στη Ναύπακτο και σε άλλες παραλιακές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Τις πληγές της από την πρωτοφανή κακοκαιρία μετρά και η Πιερία, όπου ζημιές υπέστη μεταξύ άλλων και ο αρχαιολογικός χώρος στο Δίον. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, από λάσπη καλύφθηκαν τμήματα του αρχαιολογικού χώρου που κατέβασαν οι χείμαρροι από τον Ολυμπο, οι μεταλλικές κατασκευές (διάδρομοι και γέφυρες) υπέστησαν βλάβες από την υπερχείλιση του ποταμού Βαφείρα ενώ ο Τάφος της Κατερίνης, του 4ου αιώνα π.Χ., πλημμύρισε. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, «παρατηρήθηκαν διαρροές στη στέγη και μερική εισροή νερού στον χώρο των αποθηκών».

Η πρόβλεψη του καιρού

Αισιόδοξα μηνύματα από το μέτωπο του καιρού στέλνουν οι μετεωρολόγοι. Σύμφωνα με το δελτίο πρόγνωσης του Αστεροσκοπείου, η χθεσινή μέρα ήταν η τελευταία της σοβαρής κακοκαιρίας που επηρέασε τη χώρα μας. Οι καταιγίδες της Κυριακής προκλήθηκαν κυρίως από τη διέλευση του κυκλώνα Ζήνωνα, ο οποίος, αφού έπληξε την Ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη και το Ιόνιο, εμφάνιζε από χθες πορεία εξασθένησης.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα νεφώσεις με τοπικές βροχές αναμένονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Χιονοπτώσεις προβλέπεται να εκδηλωθούν στα βόρεια ορεινά ενώ η βαθμιαία βελτίωση του καιρού θα ξεκινήσει από το μεσημέρι και από τα δυτικά. Βασικό χαρακτηριστικό του θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας που θα συνεχιστεί και αύριο.