Στην παραλία της Γλυφάδας έφτασε η πετρελαιοκηλίδα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/09/2017 18:55 |
Στην παραλία της Γλυφάδας έφτασε η πετρελαιοκηλίδα

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες από το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, καθώς μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου "ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ" νοτιοδυτικά της Αταλάντης, έχουν εντοπιστεί πολλές εστίες ρύπανσης, καθώς τμήματα της πετρελαιοκηλίδας παρασύρθηκαν από τον αέρα.

Φρεαττύδα, Πειραϊκή, η παραλία του Παρασκευά στα Βοτσαλάκια αλλά και η θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, είναι οι περιοχές του Πειραιά που έφτασε η ρύπανση, ενώ στις παραλίες σε 'Αγιο Κοσμά, Ελληνικό και Γλυφάδα οι κηλίδες αγγίζουν σχεδόν τις ξαπλώστρες. Η αστυνομία άλλωστε έχει απαγορεύσει το κολύμπι στις περιοχές τοποθετώντας ειδικές κορδέλες. Έντονη είναι από το πρωί και η δυσοσμία, λόγω της πετρελαιοκηλίδας, που έχει γίνει αισθητή σε πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περισσότερα από 60 άτομα ιδιωτικού συνεργείου επιχειρούν εντατικά από το πρωί στις περιοχές. Πάντως η πλοιοκτήτρια εταιρεία του δεξαμενόπλοιου με ανακοίνωσή της δήλωσε ότι η διαρροή καυσίμων από το πλοίο έχει σταματήσει και συνεχίζονται οι προσπάθειες άντλησης του φορτίου, ώστε να διασφαλιστεί και ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μελλοντικής διαρροής.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης σε δηλώσεις του εκφράζει τους φόβους του για την επέκταση της ρύπανσης, ενώ βρίσκεται από χθες, σε διαρκή επικοινωνία με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Σταμάτη Ράπτη, με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη, αλλά και με το υπουργείο Ναυτιλίας. «Προέχει να καθαρίσουν οι ακτές μας, αλλά θα αναζητήσουμε ευθύνες» τονίζει ο δήμαρχος, ενώ από τη μέχρι τώρα ενημέρωση που έχει, θα χρειαστούν 15-20 μέρες για να καθαρίσουν οι θάλασσες του Πειραιά αν δεν υπάρξει άλλη διαρροή.

«Υπάρχουν φράγματα, τα οποία απ ότι διαπιστώνουμε - στην πραγματική ζωή όχι στη θεωρία - δεν είναι πάντα αποτελεσματικά, γιατί αν είχαν κρατήσει τα φράγματα στη Σαλαμίνα, τότε δεν θα είχε φθάσει στον Πειραιά. 'Αρα, νομίζω ότι τα φράγματα εμποδίζουν μέχρι ενός σημείου, αλλά δεν εξασφαλίζουν ότι δεν θα έχουμε κάτι χειρότερο στις επόμενες ώρες ή μέρες», ανέφερε ο κ. Μώραλης.

Ο δήμαρχος Πειραιά έκανε λόγο επίσης και για καθυστερημένη ενημέρωση στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην Περιφέρεια και στον δήμο. «Δεν μπορώ να πω αν είναι από το Λιμενικό, από τις εταιρείες ή οποιονδήποτε, αλλά για να επεκταθεί και να ξεφύγει η κατάσταση πρέπει να έχουν γίνει λάθη. Δεν ήταν ο καιρός δύσκολος, δεν είχαμε πάρα πολύ αέρα. Πρέπει να δούμε το θέμα του πλοίου, την άδειά του, τους νηογνώμονες, πως φόρτωσε, αν είναι ασφαλισμένο κ.λ.π. Δεν μπορεί μόλις καθαρίσουν να το ξεχάσουμε. Πρέπει να το εξετάσουμε και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του κάποια στιγμή».

Τέλος ο δήμαρχος Πειραιά εύχεται η ζημιά που έχει προκληθεί να μπορεί να διορθωθεί και να μην αφήσει πίσω της κάποιο αποτύπωμα, όπως είπε χαρακτηριστικά, αν και σύμφωνα με εκείνον ο θαλάσσιος πλούτος έχει σίγουρα επηρεαστεί.

5
Καρικατούρες
14/09/2017 16:53
Αυτός ο γελοίος Κουρουμπλής δηλώνει ότι η παραίτησή του "είναι από την αρχή στο τραπέζι του πρωθυπουργού". Ανίκανοι άνθρωποι, παραιτημένοι πριν καν αρχίσουν να δουλεύουν, είναι δυνατόν ποτέ να κάνουν κάτι σωστό; Ετούτος έκανε ταξιδάκια στο Λονδίνο όταν για 3 ημέρες το μαζούτ έβγαινε απ' τις δεξαμενές του βυθισμένου πλοίου. Πολιτικοί όχι "παντός καιρού" αλλά "του γλυκού νερού", χαραμοφάηδες που κατέστρεψαν την πατρίδα. Τιμωρήθηκε κανείς τους; ΟΧΙ! Παραιτήθηκε κανείς τους; ΚΑΝΕΙΣ! Δεν βρέθηκε ούτε ένας, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ, από τους άτιμους αυτούς με την αξιοπρέπεια να αναλάβει τις ευθύνες του, ούτε όταν υπέγραφαν στα τέσσερα αυτά που πριν ορκίζονταν ότι δεν θα πουληθούν ποτέ, όπως το Λιμάνι της Αγωνίας, τα αεροδρόμια στα νησιά, κλπ, κλπ. Άνθρωποι χωρίς τιμή, χωρίς φιλότιμο, πολιτικοί της τελευταίας υποστάθμης.
Mboosh
14/09/2017 10:57
Έχω την εντύπωση ότι το ψάρεμα θα πρέπει να απαγορευθεί στην πληγείσα περιοχή ίσως και για μήνες και βέβαια το αρμόδιο υπουργεί να αρχίσει να σκέφτεται τις αποζημιώσεις.
Φύγετε πια!
13/09/2017 23:42
O,τι μπορούμε καταστρέφουμε! Είτε με πυρκαγιές, είτε με ρύπανσή, είτε με αρπαχτές, είτε με καταστροφές! Δεν θα αφήσουμε τίποτα όρθιο!!!
Εμπειρία στην καταστροφή
13/09/2017 19:35
Θυμάται κανείς κάτι ανάλογο στη σύγχρονη εποχή; Όχι βέβαια. Γιατί οι υπηρεσίες μέχρι τώρα φρόντιζαν να εξαλείψουν και την παραμικρή πιθανότητα σε κάθε συμβάν. Οι ανίκανοι τσιπροκαμμένοι δείχνουν την "αγάπη" που έχουν για το περιβάλλον και τους πολίτες άλλη μια φορά. Ποιος δεν θυμάται την τοξική φωτιά που έκαιγε για 15 μέρες στον Ασπρόπυργο και που κανείς απ' τους παλιάτσους αυτούς, είτε η καρακάξα που διορίζει τους γκόμενούς της στην Περιφέρεια, ούτε ο κοψομεσιασμένος απ' τις υποκλίσεις στους Ρώσους φέρελπις ριφιφής του Νομισματοκοπείου, δεν κατάφερε να σβήσει; Ή το καρβούνιασμα τόσων χιλιάδων στρεμμάτων δάσους στις φετεινές πυρκαγιές, λες και συναγωνίζονται το ρεκόρ του Μουγκού Καραμανλή και του σαλτιμπάγκου βαψομαλλιά Πολύδωρα; Τώρα έχουμε και κηλίδα πίσας να κηλιδώνει τα μούτρα των ανίκανων απατεώνων. Βάλτε μια φωτιά ρε σε κανένα τρόλει! Είναι το μόνο που μπορείτε να καταφέρετε, λόγω εμπειρίας!
Η κόπρος του Αυγείου
14/09/2017 11:54
Κανένα πρόβλημα! Θα φέρει ο Κουρουμπλής, ο Κύριος Κουρουμπλής, αυτή η καταπληκτική υπουργάρα του συριζοκαμμένου ηθικού πολτού κόμματός μας, που μάλιστα αδικήθηκε κατάφωρα στο πασόκ όπου σύχναζε πριν, μερικά λείψανα κάποιου αγίου και θα ευλογήσει τις πίσσες με μερικούς παπάδες, για να σταματήσουν αμέσως να διαμαρτύρονται οι υπάλληλοι της διαπλοκής! Ορίστε μας! Τώρα τους ανησυχούν τάχα οι πίσσες στις παραλίες και η οικολογική καταστροφή! Πφφφ! Τί να πούμε κι εμείς που ζούμε με το φόβο για την πίσσα και τα πούπουλα που θα μας αλείψουν οι πολίτες μόλις πάμε ξανά στο 3%; Εμάς δεν μας σκέφτονται; Μόνον το "περιβάλλον" και καλά; Σιγά ρε, γίνατε και πολιτισμένοι και θέλετε και καθαρό περιβάλλον!... Χαμένοι! Καθαρό περιβάλλον και σύριζα γίνεται;