Το 33% των γυναικών έχει υποστεί βία - αύξηση ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2015 14:16 |
Το 33% των γυναικών έχει υποστεί βία - αύξηση ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα
Φωτογραφία αρχείου

Δεκατρία εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) υπέστησαν σωματική βία μέσα σε έναν χρόνο, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα 3.700.000 έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Σύμφωνα με πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα, μία στις τρεις από αυτές τις γυναίκες (ποσοστό 33%) είχε υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Στη χώρα μας, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, το 34% των Ελλήνων γνωρίζει στον περίγυρο ή στη γειτονιά κάποια γυναίκα που έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αυξημένο σε σύγκριση με προηγούμενη μελέτη κατά 12%, ενώ είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη.

Τα παραπάνω επισημαίνονται από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, η οποία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), προσφέρει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όλες τις γυναίκες που αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη.

Συγκεκριμένα, από 25 Νοεμβρίου έως και 2 Δεκεμβρίου 2015, τα συνεργαζόμενα με την ΕΙΕ νόμιμα ιατροδικαστικά ιατρεία της χώρας θα δέχονται δωρεάν όλες τις κακοποιημένες γυναίκες. Για την πλήρη λίστα των συνεργαζόμενων ιατρείων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΕΙΕ: www.hsfm.gr.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων: μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Το 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, ενώ 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο -κυρίως γυναίκες και παιδιά- εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Στην Ελλάδα, η Τηλεφωνική Γραμμή “SOS 15900” στα τεσσεράμισι χρόνια λειτουργίας της έχει δεχτεί περισσότερες από 20.000 κλήσεις. “Η βία κατά των γυναικών είναι εδώ, πιο αποκρουστική από ποτέ, με την οικονομική κρίση να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα” αναφέρει σε μήνυμά της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα, τονίζοντας παράλληλα ότι η βία κατά των γυναικών αναγνωρίζεται διεθνώς ως έγκλημα.

Να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο δομών σε όλη τη χώρα, που αποτελείται από την Τηλεφωνική Γραμμή “SOS 15900”, 40 Συμβουλευτικά Κέντρα (15 της Γενικής Γραμματείας και 25 των Δήμων) και 21 Ξενώνες που παρέχουν πληροφόρηση ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία.
Η κ. Κούβελα επισημαίνει ακόμη ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων όχι μόνο έχει δρομολογήσει την ένταξη των δομών αυτών στη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020 αλλά επίσης έχει διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και στο πεδίο της επαγγελματικής στήριξης των θυμάτων.

Το προφίλ των γυναικών-θυμάτων βίας

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το 2014 σε συνέδριο με θέμα τη Βία κατά των Γυναικών από την υπεύθυνη του έργου Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, Κατερίνα Δρούγα, και αφορούν 4000 γυναίκες που υποδέχτηκαν τα Συμβουλευτικά Κέντρα από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, προκύπτει ότι: Οι γυναίκες αυτές στην πλειονότητά τους είναι Ελληνίδες (85%). Το 26% από αυτές τις γυναίκες είναι απόφοιτες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 46% έγγαμες με παιδιά και το 52% άνεργες και κακοποιούνται από τον πρώην ή νυν σύζυγο σύντροφο. Το 80% των γυναικών αυτών αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία, το 3% σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, ενώ το 11% ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Στους πρώτους 30 μήνες λειτουργίας τους τα Συμβουλευτικά Κέντρα δέχτηκαν 6.284 αιτήματα γυναικών για νομική στήριξη (34%), ψυχολογική στήριξη (29%) και κοινωνική στήριξη (16%). Επίσης πραγματοποιήθηκαν 13.703 συμβουλευτικής, εκ των οποίων το 48% αφορούσε ψυχολογική στήριξη, το 28% κοινωνική στήριξη και το 22% νομική στήριξη.

Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Δύο εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών θα πραγματοποιηθούν αύριο στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη διοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα “Αιμίλιος Ριάδης” του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 19.00 έως τις 22.00.
Στο πρώτο μέρος θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΧΕΝ, του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θεσσαλονίκης και του επιστημονικού προσωπικού του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών, θυμάτων βίας και των παιδιών τους, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε παρουσίαση των δράσεών τους. Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιών από την εκπαιδευτικό Κυριακή Δούδη και συναυλία του συγκροτήματος Bouche Fermee με κινηματογραφική μουσική.

Η δεύτερη εκδήλωση διοργανώνεται από το ΚΘΒΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 21.00 στο Βασιλικό Θέατρο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ηθοποιοί του ΚΘΒΕ θα διαβάσουν κείμενα που αφορούν στην κακοποίηση γυναικών και θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας “Τhe noir project” του Γρηγόρη Βαρδαρινού. Στην εκδήλωση θα παραστούν ψυχολόγοι και

6
giorgos
27/11/2015 00:22
ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Ο ΘΕΟΣ ΕΠΛΑΣΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ. ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΒΙΑ, ΑΛΛΑ Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΛΕΕΙ "Η ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΕΙΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ". ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Η ΕΛΕΝΗ, Ο ΑΝΤΡΑΣ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΙ. ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ, "Ο ΑΝΤΡΑΣ ΝΑ ΦΟΒΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ"
ΠΟΛΙΝΑ
11/03/2018 01:02
Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕΞΙΣΤΙΚΗ. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΠΛΕΟΝ ΚΙ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ
Ιωάννης
24/11/2015 15:20
Απαράδεκτο, ελεεινό και κατάπτυστο το "νταηλίκι" δήθεν ανδρών που ξεσπάνε απωθημένα και κόμπλεξ σε γυναίκες. Άνανδροι και άξιοι για ένα κελί φυλακής που να μην το βλέπει ο ήλιος. Δειλοί και θρασύδειλοι, τυπικά και ουσιαστικά ξεφτιλισμένοι. Αυτά για τους άνδρες. Κανείς όμως δε λέει λέξη για όσα κάνουν οι γυναίκες. Τους υπαινιγμούς και απαξιώσεις, τις απρόκλητες καταστάσεις φραστικής βίας "εν αιθρία" και…τα λόγια και από συμβουλάτορες που διαλύουν οικογένειες. Πρώτες σε αυτά οι γυναίκες, αλλά κανείς δε βγάζει μιλιά. Η γυναίκα δικαιούται να προσβάλει και να απαξιώνει, να είναι ανάγωγη και … καλύτερα να μην πω, αλλά δε πρέπει λέει να ακούσει κανένα "γαλλικό" επειδή… στις κυρίες δεν μιλάνε έτσι. Ωραίες "κυρίες" και υπέροχος Φεμινισμός ! Για να σταματήσουν όλα αυτά κι απ τις δύο πλευρές δε φτάνει ο νόμος. Χρειάζεται αγωγή και ήθος. ΄Όταν τα βρούμε τα ξαναλέμε. Μέχρι τότε, πολύ φοβάμαι πως…θάχουμε να λέμε.-
Helene
25/11/2015 16:55
Μ Η Ν αποκαρδιωνεσαι " Ι ω ά ν ν η " !!! Εχουμε " αγωγη και ηθος " και " θα τα βρουμε " μελλοντικα !!! Οσο για την ενδοοικογενειακη βια , η υπευθυνοτητα ειναι 50/50 % , προς το παρον !!! Και οι δυο ειναι υπευθυνοι !!! Ο Χ Ι , ο ενας !!!
tsalaperdas
26/11/2015 02:58
etsi apolytos einai miss helene!..kai ta dyo fylla vomvardizontai apo ilithies plirofories eidika se kati kai kala 'antrika' i 'gynaikeia' periodika...prosfata epese ena tetoio skoupidi sta xeria mou se ollandiko periodiko..me titlo 10 tropoi na ton kanete na zilepsei!!!...anti na grafei 10 tropoi pos na ton kanete na sas agapisei...tetoies aidies grafoune..kai fysika oi ilithioi ilithies na ta afomoionoun..epomeno einai i endooikogeneiaki via...
Helene
26/11/2015 15:28
Γλυκε μου “ t s a l a p e r d a “ , συμφωνω Α Π Ο Λ Υ Τ Α μαζι σου !!! Βασικα , πιστευω οτι η κακοποιηση των γυναικων ειναι αλληλενδετη με την Καλλιεργεια και την Παιδεια της γυναικας πρωταρχικα !!! Για μενα ειναι τεραστιο λαθος η Στρατηγικη για την ... ισοτητα των φυλων , που ειναι και Προγραμμα της Ε.Ε. με ειδικη Ευρωπαικη Επιτροπη. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΣΟΙ !!! Ειστε ανωτεροι !!! Επισης, Π Ω Σ μπορουν να εξισωθουν δυο ανομοιοι ανθρωποι ;;; Και αυτη η ιδιαιτεροτητα , σε Ο Λ Α , και η Αντιθεση , γεννουν την Ε Λ Ξ Η !!! Και τη διαιωνιση ! Οσο για τις κοινωνικες μορφες βιας , σεξουαλικη παρενοχληση στην εργασια, σωματεμπορια, βιασμος , ειναι υπευθυνοτητα της κοινωνιας (οικογενεια , εκπαιδευση) να πλασει το ατομο και το συνολο. Οσο για το φεμινισμο,οπως αναφερει πολυ σωστα, ο σχολιαστης “ Ι ω ά ν ν η ς “ , πιο πανω, νομιζω οτι η μεγαλυτερη α σ τ ο χ ι α του, ειναι η αντιθεση, η αντιπαραθεση, η εναντιωση,το κοντραστ, το χασμα, μεταξυ των φυλων , Α Ν Τ Ι’ των α κ ρ ι β ω ς αντιθετων τους , την συμφωνια, τη συνεπεια , τη συμμορφωση , τη συγκλιση , την Α ρ μ ο ν ι α !!!