Στο Σελλί Ρεθύμνου γράφτηκε το τελευταίο κεφάλαιο της τραγωδίας του θανάτου του 20χρονου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Εκατοντάδες κόσμου μετέβησαν από νωρίς το πρωί σε αυτό το μικρό χωριό στους πρόποδες του όρου Βρύσινα για να αποχαιρετήσουν τον Γιακουμάκη που βρέθηκε την Κυριακή νεκρός στα Γιάννενα, για να κλείσει έτσι με τον πλέον τραγικό τρόπο η υπόθεση εξαφάνισής του από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το φέρετρο συνόδευσαν Κρητικοί με μπαλωθιές, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ τη νεκρώσιμο ακολουθία ανέλαβε ο μητροπολίτης Ρεθύμνου Ευγένιος.

Σε ανείπωτο πένθος οι γονείς του νεαρού, οι οποίοι λύγισαν με το που αντίκρισαν τη σορό του παιδιού τους. Γράφει το CretaLive.gr:Η μητέρα του σπάραξε, «παιδί μου, άγγελέ μου, σπλάχνο μου. Για ποιο ταξίδι κίνησες» έλεγε με λυγμούς. «Γιε μου, παλικάρι μου, πάει το παιδί μου» φώναζε ο πατέρας του, ενώ η αδελφή του αγκάλιασε το φέρετρο του αδερφού της ψελλίζοντας «αδελφούλη μου».

Παρόντες ήταν ο διευθυντής του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Κώστας Μελίδης, η διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της, καθώς επίσης και συνσπουδαστές του Βαγγέλη από τη σχολή του.

Στην εξόδιο ακολουθία, όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου, Ευγένιος, παραβρέθηκαν επίσης ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή, ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και εκπρόσωποι δήμων και κοινοτήτων τόσο από το Ρέθυμνο όσο και των όμορων νομών.

Μεταξύ των στεφάνων, υπήρχε και εκείνο του υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά.

Στέφανα απέστειλαν σύλλογοι και σωματεία Κρητών από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σύλλογοι φοιτητών, πανεπιστημιακών και όχι μόνο, σχολών της χώρας.

Χιλιάδες νέοι από το νησί κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί έως και αργά το μεσημέρι, οπότε ολοκληρώθηκε η μαζική προσέλευση του κόσμου, τόσο την εκκλησία όσο και το κοιμητήρι, κρατώντας στο χέρι ένα λευκό τριαντάφυλλο με λευκές κορδέλες. Απόλυτη σιωπή επικρατούσε, ενώ η συγκίνηση κορυφώθηκε, όταν φίλοι και συγγενείς του Βαγγέλη συνόδευσαν τη σορό του εκτός σπιτιού με εκατοντάδες μπαλωθιές, όπως το κρητικό έθιμο επιβάλλει.

«Το άσπρο φέρετρο και τα άσπρα κουφέτα, ας υποδείξουν στους κυβερνώντες ότι εμείς θέλουμε αυτό το χρώμα… Το λευκό, το αλέκιαστο. Γι’ αυτό θα αγωνιστούμε όλα τα παιδιά που είμαστε σήμερα δίπλα στον Βαγγέλη» ανέφερε νεαρή εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, φίλη από παιδιά με τον Βαγγέλη.

Την ίδια ώρα, σε αρκετά σχολεία ανά την Κρήτη μαθητές διαδήλωσαν ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό και ζήτησαν την παρέμβαση της πολιτείας για την πρόληψη του φαινομένου αποτίοντας τη δική τους τιμή στη μνήμη του αδικοχαμένου νέου. «Είμαστε συντετριμμένοι, αλλά και αποφασισμένοι να στηθούμε μπροστά στο όποιο κακό βαλθεί να πειράξει τα κοπέλια και της κοπελιές του τόπου μας και όχι μόνο» είπε ο πατήρ Ανδρέας Κεφαλογιάννης από τα Ανώγεια, ο οποίος συμμετείχε στο πένθος της οικογένειας Γιακουμάκη.

Στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας, καταστήματα και υπηρεσίες ήταν όλα κλειστά, συμμετέχοντας στο πένθος.

Η σορός του άτυχου νέου, που συνόδευαν συγγενείς και φίλοι καθώς και πολίτες που, όπως είπαν, έκαναν το ταξίδι για να βρεθούν κοντά στην οικογένεια και να συμπαρασταθούν στο πόνο της, έφτασε στις 6 το πρωί στο λιμάνι της Σούδας με το πλοίο «Κρήτη 2» της ΑΝΕΚ.

Στο λιμάνι της Σούδας είχαν φθάσει από νωρίς το πρωί, από το Ρέθυμνο, φίλοι και συγγενείς του άτυχου νέου που ζητούσαν να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση του θανάτου του 20 χρόνου. Η σορός του άτυχου νεαρού, συνοδεία αυτοκινητοπομπής, μεταφέρθηκε στο Ρέθυμνο και από εκεί, στις 8 π.μ. έφθασε στο Σελλί.

Ιατροδικαστής: «Ολα τα ευρήματα δείχνουν αυτοκτονία»

«Το σύνολο των ευρημάτων συνηγορεί υπέρ της εκδοχής της αυτοχειρίας» ανέφερε, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο ιατροδικαστής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης στις αρμόδιες Αρχές, μετά τη νεκροτομή που έκανε στη σορό του σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη, στα Ιωάννινα, ο θάνατος του οποίου έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η Αστυνομία, κατά τη νεκροτομή βρέθηκε «μία προθανάτια κάκωση (τομή από μαχαίρι) στον δεξιό καρπό. Πλην αυτής, δεν βρέθηκε άλλη προθανάτια κάκωση, ενώ όλες οι άλλες είναι μεταθανάτιες και συγκεκριμένα στο πρόσωπο και τον θώρακα, που έχουν προκληθεί από ζώα».

Οσον αφορά στον χρόνο του θανάτου, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, συμβαδίζει με τον χρόνο εξαφάνισης του 20χρονου.

Συγκεκριμένα, κατά τη νεκροτομή βρέθηκε και περιεχόμενο στομάχου, δηλαδή ο Βαγγέλης Γιακουμάκης δεν είχε χωνέψει καν το φαγητό που είχε φάει λίγο πριν εξαφανιστεί.

Η εκδοχή της αυτοχειρίας, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, δημιουργεί, δικαστικά, ένα σοβαρό κώλυμα ως προς την απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένα άτομα για τον θάνατο του νεαρού σπουδαστή.

Και αυτό διότι, όπως προβέπεται από τη νομοθεσία, για να διατυπωθεί οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος τρίτου ατόμου για συμμετοχή σε αυτοκτονία, πρέπει να αποδειχθεί με ατράνταχτα στοιχεία ότι «με πρόθεση έχει καταπείσει τον αυτόχειρα να αυτοκτονήσει, με βία, εξαναγκασμό ή πειθώ». Αυτό πρακτικά είναι πολύ δύσκολο.

Ωστόσο, ή έρευνα της Αστυνομίας συνεχίζεται, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της ιστολογικής και τοξικολογικής εξέτασης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα για τα αίτια του θανάτου.