«Οι πολιτικές της ΕΕ έχουν περιορίσει τη ρύπανση και έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα και του νερού στην Ευρώπη. Εντούτοις, η συνεχιζόμενη υποβάθμιση των οικοσυστημάτων απειλεί την οικονομική παραγωγή και ευημερία της Ευρώπης».

Αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος «Το ευρωπαϊκό περιβάλλον – κατάσταση και προοπτικές 2015» που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η απώλεια της βιοποιλότητας συνεχίζεται. Το 60% των προστατευόμενων ειδών και το 77% των βιοτόπων που εξετάστηκαν δείχνουν να βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση διατήρησης. Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πορεία επίτευξης του στόχου της για ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας έως το 2020.

Επιπλέον σε ό,τι αφορά το περιβάλλον διαπιστώνονται τα εξής:

-Η ποιότητα των γλυκών υδάτων έχει βελτιωθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Εντούτοις, σχεδόν το ήμισυ των μαζών γλυκού ύδατος της Ευρώπης δεν αναμένεται να επιτύχουν «καλή οικολογική κατάσταση» έως το 2015.

-Η θαλάσσια και παράκτια βιοποικιλότητα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Στους παράγοντες πίεσης περιλαμβάνονται η αλλοίωση του βυθού, η ρύπανση, τα χωροτακτητικά ξενικά είδη και η οξίνιση. Η υπεραλιευση στον Ατλαντικό και στη Βαλτική έχει μειωθεί, αλλά η Μεσόγειος παρουσιάζει πιο δυσμενή εικόνα, καθώς το 91% των αποθεμάτων που εξετάστηκαν πλήττονταν από υπεραλίευση το 2014.

-Το 2012, η βιολογική καλλιέργεια καταλάμβανε λιγότερο από 6% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ευρώπη, ενώ υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών.

Για την αποδοτικότητα των πόρων στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

-Η εγχώρια κατανάλωση πόρων ανήλθε σε 16,7 τόνους κατ’ άτομο το 2007 και μειώθηκε σε 13,7 τόνους το 2012, εν μέρει λόγω της κατάρρευσης του κατασκευαστικού κλάδου σε πολλές χώρες.

-Η διαχείριση των αποβλήτων έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς ο όγκος των αποβλήτων που παράγονται και των αποβλήτων που απορρίπτονται σε χωματερές έχει μειωθεί.

-Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν μειωθεί κατά 19% από το 1990, παρά την αύξηση της οικονομικής παραγωγής κατά 45%. Η χρήση ορυκτών καύσιμων έχει μειωθεί, όπως έχουν μειωθεί και οι εκπομπές ορισμένων ρύπων από τις μεταφορές και τη βιομηχανία.

Στον τομέα της υγείας και της ευημερίας διαπιστώνεται ότι:

-Οι περιβαλλοντικές πολιτικές έχουν επιφέρει βελτιώσεις στην ποιότητα τού πόσιμου νερού και των υδάτων κολύμβησης ενώ έχουν μειώσει την έκθεση στους βασικούς επικίνδυνους ρύπους.

-Η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο θόρυβος εξακολουθούν να προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία στις αστικές περιοχές. Το 2011, περίπου 430.000 περιπτώσεις πρόωρων θανάτων στην ΕΕ αποδόθηκαν σε αιωρούμενα σωματίδια, ενώ η έκθεση στο θόρυβο συνεισφέρει σε τουλάχιστον 10.000 πρόωρους θανάτους ετησίως λόγω παθήσεων της καρδιάς.

-Η αυξανόμενη χρήση χημικών ουσιών, ιδιαίτερα σε καταναλωτικά προϊόντα, έχει συσχετιστεί με την παρατηρούμενη αύξηση διαταραχών και ενδοκρινικών νόσων.

-Οι προβλεπόμενες βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα θεωρείται ότι δεν επαρκούν για να αποτρέψουν τις περαιτέρω ζημιές, ενώ οι επιπτώσεις της Κλιματικης αλλαγής αναμένεται να επιδεινωθούν.

-Ο τομέας της οικολογικής βιομηχανίας μεγεθύνθηκε περισσότερο από 50% από το 2000 έως το 2011 και είναι ένας από τους λίγους τομείς που άνθησαν από άποψη εσόδων και θέσεων εργασίας, μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

«Τα δεδομένα και τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος καταδεικνύουν για ακόμη μια φορά το πόσο σημαντικό είναι να πραγματοποιηθεί η οικολογική μεταστροφή στις κοινωνίες», επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης. «Το υπουργείο μας θα εργαστεί σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση διασφαλίζοντας όρους και πολιτικές που στοχεύουν στη βιωσιμότητα και την ευημερία.