Σε αγώνα δρόμου για την κάλυψη των κενών στα σχολεία έχει αποδυθεί το υπουργείο Παιδείας ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους την Πέμπτη και η μεγαλύτερη αγωνία εστιάζεται στην ομαλή λειτουργία των Ολοήμερων και των Ειδικών Σχολείων. Ηδη προχθές ανακοινώθηκαν οι πρώτες περίπου 3.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης, ενώ καθημερινά και μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα τοποθετούνται κι άλλοι.

Πάντως, όπως δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος (στην τηλεόραση του Σκάι), τα κενά μετά τις παρεμβάσεις με τη μείωση αποσπάσεων και τις δεύτερες αναθέσεις μαθημάτων έπεσαν στα 16.500 –από 22.000 που ήταν. Μάλιστα αποκάλυψε ότι οι 19.500 αναπληρωτές που δήλωνε ότι είχαν υπολογιστεί αρχικά να προσληφθούν, δεν ήταν και βέβαιοι! «Τώρα λέω για πρώτη φορά ότι οι 19.500 δεν είχαν εξασφαλιστεί. Δεν είχαμε βρει τα λεφτά γι’ αυτούς. Κάναμε αγώνα όχι με ηρεμία, όχι μιλώντας πάντα την ελληνική γλώσσα αλλά και άλλες, ξένες γλώσσες, με ένταση μεγάλη, με κόστος και ψυχολογικό» είπε χαρακτηριστικά.

Την Τετάρτη, αναμένεται να ανακοινωθούν ακόμα 2.000 ονόματα αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή. «Φιλοδοξούμε τα κενά να είναι λογικά που θα εμφανίζονται όπως κάθε χρόνο και λογικώς καλύπτονται αμέσως στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Τα κενά τα οποία σκοτώνουν είναι τα κενά στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά. Σε δημοτικά όπου έχεις έναν δάσκαλο, αν δεν είναι αυτός εκεί, τότε τα παιδιά είναι αδέσποτα και είναι παιδάκια μικρά», είπε ο υπουργός.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως προκύπτει από στοιχεία των αιρετών εκπαιδευτικών Δημ. Μπράτη και Β. Παληγιάννη, έχουν καλυφθεί ώς σήμερα τα κενά κατά 65% στα νηπιαγωγεία και κατά 66,38% στους δασκάλους. Αναμένονται επίσης πολλά κενά στα απογευματινά προγράμματα των Ολοήμερων και ιδίως στα 1.282 δημοτικά με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ). Η τελευταία εγκύκλιος του υπουργείου ορίζει ότι οι δάσκαλοι θα τοποθετούνται κατά προτεραιότητα στο πρωινό πρόγραμμα ώστε να στελεχωθούν όλα τα πρωινά τμήματα και τουλάχιστον ένας στο ολοήμερο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων, πλην των ΕΑΕΠ στα οποία το ολοήμερο θα λειτουργήσει με βάση τις διαθέσιμες ώρες δασκάλων και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.

Θα κλείσουν κολέγια. Οπως αποκάλυψε ο υπουργός Παιδείας, αύριο Τρίτη είναι ενδεχόμενο μερικά κολέγια που δεν τήρησαν τους όρους λειτουργίας που θέτει ο νόμος ή έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, να κλείσουν.

Μάλιστα ο Α. Λοβέρδος απείλησε με άμεσο ξήλωμα την ηγεσία του Οργανισμού του υπουργείου Παιδείας που είναι αρμόδιος για τα θέματα αυτά! «Την Τρίτη θα ανακοινώσουμε τις σχετικές λεπτομέρειες. Κανένας από αυτούς δεν θα λειτουργήσει. Τα παιδιά να μην εγγράφονται, γιατί θα χάσουν τις προκαταβολές τους».