Προθεσμία για να καταθέσουν την ερχόμενη Τετάρτη στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, κατ εντολήν του αρμόδιου Εισαγγελέα, έλαβαν οι τρεις πρώην καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, για τα επεισόδια της 10ης Ιουλίου.

Οι τρεις καθαρίστριες οι οποίες έλαβαν κλήσεις για κατάθεση, στο πλαίσιο της διενεργούμενης προκαταρκτικής από την ΔΑΑ, ήταν παρούσες στο υπουργείο Οικονομικών τη 10η Ιουλίου.

Πρόκειται για την καθαρίστρια η οποία είχε συλληφθεί για απρόκλητη επίθεση κατά γυναίκας Ειδικού Φρουρού, καθώς και δύο ακόμα συναδέλφους της, οι οποίες ήταν παρούσες στα επεισόδια.

Όπως αναφέρουν οι καθαρίστριες, την ημέρα εκείνη πραγματοποιούσαν μία ειρηνική διαμαρτυρία, όταν ήρθαν «για μία ακόμη φορά αντιμέτωπες με την αστυνομική καταστολή». «Και σήμερα», συμπληρώνουν, «αγωνιζόμενες καθαρίστριες καλούνται να απολογηθούν για “εξύβριση κατά συρροή”, “απόπειρα διατάραξης οικιακής ειρήνης σε χώρο δημόσιων υπηρεσιών από κοινού” και άκουσον – άκουσον “πρόκληση σωματικών βλαβών σε αστυνομικό όργανο”».

Τα επεισόδια είχαν προκληθεί όταν υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, επιχείρησαν να κατεβάσουν τα ρολά στο κτήριο.

Η Ευαγγελία Αλεξάκη, μέλος του Συντονιστικού Αγωνιζομένων Καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Προσπαθούν να μας φοβίσουν για να γυρίσουμε στα σπίτια μας, πράγμα που δεν πρόκειται να το κάνουμε. Έχουμε και πείσμα και το δίκιο με το μέρος μας. Θέλουμε τις δουλειές μας πίσω, δεν μπορούμε να βρούμε αλλού δουλειά, 50-60 χρονών δεν έχεις πια δικαίωμα στην αγορά εργασίας, εδώ τα παιδιά μας είναι άνεργα».

Οι απολυμένες καθαρίστριες συνεχίζουν για 119η ημέρα τον αγώνα τους διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους.

Υπενθυμίζεται πως στις 23 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί στον Άρειο Πάγο η αίτηση του υπουργείου Οικονομικών για αναίρεση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που διέταζε την άμεση επαναπρόσληψη των 397 καθαριστριών.

Στη συγκέντρωση πήραν μέρος απολυμένοι της ΕΡΤ, δάσκαλοι και εργαζόμενοι διάφορων κλάδων, η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση καθώς και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ.