Ληγμένες φαρμακευτικές καραμέλες για τον λαιμό. Αυτές ήταν το τελευταίο λάφυρο της ομάδας Ρομά που στα τέλη Νοεμβρίου εισήλθαν στον ΧΥΤΑ Φυλής και επιτέθηκαν σε χειριστή μηχανήματος ο οποίος, επιχειρώντας να κάνει τη δουλειά του, τις αναμείγνυε με τα υπόλοιπα απορρίμματα.

Μόλις όμως είδαν ότι θα τους κατέστρεφε το «μεροκάματο», άρχισαν να ρίχνουν σωρηδόν πέτρες στην μπουλντόζα με αποτέλεσμα και το όχημα να καταστραφεί και ο χειριστής να τραυματιστεί και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. «Επαθα σοκ. Δεν είναι λίγο να είσαι μέσα σε μία καμπίνα ένα μέτρο επί ένα και να έρχονται πάνω σου κομμάτια από τα τζάμια που έχει γύρω γύρω και πέτρες» περιγράφει στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Παπαδημητρίου, ο χειριστής που τραυματίστηκε στο επεισόδιο.

Ολα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά με την άφιξη του οχήματος στον χώρο για να αδειάσει κι ενώ είχαν παρεισφρήσει έξι με επτά Ρομά. «Ο υπεύθυνος για την καταστροφή των προϊόντων μού λέει «πάτησέ τα». Περνάω με το μηχάνημα και την ώρα που πήγα να κάνω όπισθεν βλέπω έναν από τους Ρομά να σκύβει να πάρει κάτι» συνεχίζει ο κ. Παπαδημητρίου. Το επόμενο που θυμάται ήταν να σπάει το πίσω τζάμι της μπουλντόζας και να του επιτίθενται με πέτρες από όλες τις πλευρές. «Μία πέτρα με χτύπησε στο χέρι, όπως κρατούσα το χειριστήριο, μου έφυγαν τα γυαλιά που φορούσα και κάποια από τα τζάμια μου έκοψαν τον λαιμό» προσθέτει.

Πρόκειται για σκηνές που διαδραματίζονται σχεδόν καθημερινά –άλλοτε σε μικρότερη, άλλοτε σε μεγαλύτερη κλίμακα –στον μοναδικό χώρο απόθεσης απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου. Συμμορίες Ρομά μαζί με παράνομους μετανάστες εισέρχονται στον ΧΥΤΑ κάθε φορά που μπαίνει απορριμματοφόρο. Στόχος τους να προλάβουν πριν το περιεχόμενό του μετατραπεί σε ενιαία μάζα με τα υπόλοιπα απορρίμματα και να ξεχωρίσουν κάποια προϊόντα.

Mέσα στα σκουπίδια, τα σίδερα, τα αλουμίνια και οτιδήποτε χάλκινο την ώρα που αδειάζουν τα απορριμματοφόρα είναι χρυσός για τους ρακοσυλλέκτες του ΧΥΤΑ, που αψηφούν και την ίδια τους τη ζωή για να τα συλλέξουν και να βγάλουν λίγα ευρώ από τα υλικά που θα πουλήσουν.

Πίσω από αυτούς υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις που βγάζουν τεράστιο κέρδος. «Υπάρχουν τρία τέσσερα σκραπατζίδικα που λειτουργούν στην περιοχή. Είναι γνωστά σε όλους» σχολιάζουν στελέχη του χώρου που επί σειρά ετών έχουν εμπλακεί με τη διαχείρισή του αναφέροντας πως ένα βρίσκεται λίγο έξω από την πύλη του ΧΥΤΑ. «Πρόκειται για αντίστοιχα ή ενδεχομένως και τα ίδια κυκλώματα που βάζουν κάποιους να κλέβουν χαλκό από τις σιδηροδρομικές γραμμές, τη ΔΕΗ ή άλλα σημεία» προσθέτουν.

Βέβαιο μεροκάματο, λοιπόν, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής των ρακοσυλλεκτών. Δεν είναι τυχαίο πως σε διάφορες ανακοινώσεις του αρμόδιου φορέα για τη διαχείριση του χώρου (ΕΔΣΝΑ) περιγράφονται ανάλογα περιστατικά.

ΤΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ. «Υπάρχουν κυκλώματα και συντεχνίες γύρω από τη διαχείριση των σκουπιδιών. Εχουν ανθρώπους που τους καλύπτουν σε διάφορα πόστα» εξηγεί ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ Φυλής Γιώργος Ζαχαρόπουλος. «Είναι μεγάλα τα συμφέροντα και όταν σταματήσουν οι παρανομίες, κάποιοι θα χάσουν πολλά. Αν αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων, όλα αυτά τα φαινόμενα θα εξαλειφθούν. Θα φαίνεται τι ακριβώς ρίχνουν καθώς θα πρέπει να αδειάζουν σε συγκεκριμένες τάφρους κάθε είδος απορρίμματος και θα εντοπίζεται αμέσως αν πάει κάποιος να κάνει λαθροχειρία και να ανακατέψει το σκουπίδι με άλλα είδη» συνεχίζει ο κ. Ζαχαρόπουλος. Ηδη, επισημαίνει, η κατάσταση έχει βελτιωθεί ύστερα από τον εκσυγχρονισμό του τρόπου ζύγισης των απορριμματοφόρων που μπαίνουν στον ΧΥΤΑ καθώς και με τη χρήση των εντολών μεταφοράς. «Εχουν γίνει βήματα σε σχέση με το παλαιό καθεστώς. Εχουν περιοριστεί έως απαλειφθεί περιπτώσεις να μπαίνουν οχήματα δήμων χωρίς χρέωση» καταλήγει.