Ζωή με τον βιασμό επί οκτώ χρόνια!

Εφιάλτης δίχως τέλος για τέσσερις αλλοδαπές που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά στη χώρα μας από τον ίδιο δράστη. Οι δίκες «σέρνονται» για επτά χρόνια, εξαιτίας των συνεχών αναβολών, κυρίωςμετά από αιτήματατης Ζωής Κωνσταντοπούλου, συνηγόρου του κατηγορουμένου. Δύο από τα θύματα μιλούν στα «ΝΕΑ» και μια σύντροφος της συνηγόρου την καταγγέλλει για αγνόηση δεοντολογίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/02/2013 10:00 |
Ζωή με τον βιασμό επί οκτώ χρόνια!

Η Αυστραλέζα Ντάνα Μαρί Σέιντ είναι μία από τις τέσσερις τουρίστριες που σύρονται εδώ και επτά χρόνια στα ελληνικά δικαστήρια επειδή έπεσαν θύματα βιασμού το καλοκαίρι του 2005 στην Ελλάδα. Και για τις τέσσερις περιπτώσεις στη θέση του κατηγορουμένου βρίσκεται ο ίδιος άνδρας.
Η υπόθεση της Ντάνα δεν έχει ακόμα δικαστεί. Επειτα από ένα μπαράζ αναβολών και ένα επαναλαμβανόμενο πέρα-δώθε μεταξύ Αυστραλίας και της χώρας μας, αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά στα «ΝΕΑ» για την εμπειρία της με την ελληνική Δικαιοσύνη λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους.
Η επτάχρονη οδύσσεια της Ντάνα στα ελληνικά δικαστήρια δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των συνήθων αναβολών -  αποχών των δικηγόρων ή των δικαστών, ή και λόγω εκογών. Η καθυστέρηση οφείλεται ως επί το πλείστον στα αλλεπάλληλα δικονομικά εμπόδια που ορθώνει η συνήγορος υπεράσπισης - και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μάλιστα, η τακτική των αναβολών και ενστάσεων για τυπικούς λόγους που έχει ακολουθήσει επί επτά χρόνια η κ. Κωνσταντοπούλου προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και από το ίδιο της το κόμμα. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο της Σίσσυς Βωβού, μέλους του Δικτύου Γυναικών και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που δημοσιεύεται σε διπλανή στήλη. «Αναρωτιόμαστε αν υπάρχει κώδικας δεοντολογίας για τους δικηγόρους και αν εφαρμόζεται», αναφέρει η κ. Βωβού.
Στην ίδια υπόθεση ο Εμ. Αρ. (σ.σ.: τα πλήρη στοιχεία του δεν δημοσιεύονται, παρά την καταδίκη του στο Εφετείο, καθώς η υπόθεσή του εκκρεμεί στον Aρειο Πάγο) κατηγορείται επιπλέον και για τον βιασμό της καναδέζας δημοσιογράφου Νάταλι Κάρνιφ καθώς και ακόμα μίας Αυστραλέζας. Να σημειωθεί ότι ο  κατηγορούμενος έχει κάνει αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο κατά της καταδίκης του από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο σε πέντε χρόνια κάθειρξη και δύο χρόνια αναστολή πολιτικών δικαιωμάτων για μία ακόμη υπόθεση. Τον βιασμό μιας Βορειοευρωπαίας. Η αίτηση θα εκδικαστεί στις 8 Φεβρουαρίου.
Από το 2006 έως σήμερα στις δίκες για τους βιασμούς της Ντάνα, της Νάταλι, της άλλης Αυστραλέζας και της Βορειοευρωπαίας έχουν λάβει χώρα δύο αναβολές λόγω απουσίας θυμάτων και μαρτύρων, τρεις λόγω αποχής και απεργίας δικηγόρων και δικαστικών και έξι αναβολές από την πλευρά της συνηγόρου και του κατηγορουμένου. Επίσης, η εκδίκαση της έφεσης για τον βιασμό της Βορειοευρωπαίας, που διήρκεσε δέκα μήνες, διεκόπη πάνω από έξι φορές επειδή η κ. Κωνσταντοπούλου έπρεπε να παρουσιαστεί σε άλλες δίκες, δύο φορές λόγω αιτήσεων εξαίρεσης και μία επειδή ασθένησε.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τη συνήγορο υποβλήθηκαν επιπλέον ενστάσεις πλαστότητας πρακτικών, μη νόμιμης σύνθεσης του δικαστηρίου και ακυρότητας διαδικασίας, αιτήματα φωνοληψίας για τα πρακτικά αλλά και ιατρικών εξετάσεων. Επίσης έξι προσφυγές επειδή δεν της δόθηκε ή της αφαιρέθηκε ο λόγος. Ολα απορρίφθηκαν.
«Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσεις πώς νιώθεις αφού τελείς υπό διαρκή αναμονή, ενώ συνεχώς διαψεύδεται η ελπίδα ότι ΑΥΤΗ τη φορά η υπόθεση θα κλείσει. Είναι εξαντλητικό και τρομακτικό να σκέφτεσαι ότι αυτός ο άνθρωπος  είναι ελεύθερος και πιθανόν να συνεχίζει τη δράση του. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα στο ελληνικό δικαστικό σύστημα που να το αποτρέψει αυτό.  Και όσο τραβάει σε μάκρος η υπόθεση τόσο πιο ασφαλής θα νιώθει ο κατηγορούμενος ότι πιθανόν δεν θα τιμωρηθεί και για άλλες ενέργειες τέτοιου είδους», γράφει στο ηλεκτρονικό μήνυμα με τις απαντήσεις της προς «ΤΑ ΝΕΑ».
«Είναι σαν να μην υπάρχει από την πλευρά του ελληνικού δικαστικού συστήματος σεβασμός για τα θύματα σεξουαλικής βίας ή την προάσπιση της δικαιοσύνης γενικότερα. Από την άλλη, δεν εκπλήσσομαι, ιδιαίτερα με όλα αυτά που γίνονται στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες αλλά και με αυτά που είδα σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος αμέσως μετά την επίθεση που δέχθηκα», δηλώνει στα «ΝΕΑ» η Νάταλι Κάρνιφ, η υπόθεση βιασμού της οποίας εκδικάζεται μαζί με αυτήν της Ντάνα.
 Και συμπληρώνει: «Σίγουρα δεν ειδικεύομαι στο νομικό σύστημα της χώρας μου, όμως γνωρίζω ότι όταν κάποιος καλείται να συμμετάσχει σε μια δίκη ως μάρτυρας, αντιμετωπίζεται με πολύ περισσότερο σεβασμό. Ρίχνω το φταίξιμο στο ελληνικό δικαστικό σύστημα, που επιτρέπει αυτή η υπόθεση να συνεχίζεται εσαεί. Βέβαια, και πάλι, λόγω των τεράστιων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή την περίοδο, είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι αυτή η υπόθεση είναι τόσο σημαντική όσο, για παράδειγμα, η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων ενός ολόκληρου έθνους».
«Κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε με τίποτα στην Αυστραλία. Στην πατρίδα μου εργαζόμουν στο σωφρονιστικό σύστημα, όπου μεταξύ άλλων είχα ασχοληθεί και με ανθρώπους που είχαν τελέσει σεξουαλικά εγκλήματα. Μπορώ με κατηγορηματικό τρόπο να πω ότι αυτή η καθυστέρηση δεν θα γινόταν ανεκτή, ανεξαρτήτως της κοινωνικής θέσης του κατηγορουμένου. Ο πλούτος και η εξουσία κάποιου θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα αλλά όχι την πρόοδο της εκδίκασης της υπόθεσης», επισημαίνει η Ντάνα.

«ΑΔΥΝΑΜΙΑ». «Μπορεί το ελληνικό δικαστικό σύστημα να είναι αρκετά πολύπλοκο και να μου προκαλεί σύγχυση, αλλά αυτός που θεωρώ πραγματικά υπεύθυνο είναι ο δικαστής, από την άποψη ότι είναι εκείνος που λαμβάνει την τελική απόφαση. Κατά κάποιον τρόπο φαίνεται να υπάρχει μια αδυναμία σε αυτό το επίπεδο, σαν να μην είναι κανένας πρόθυμος να λάβει μια απόφαση. Και πάλι, κατανοώ ότι η Ελλάδα αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει καταστάσεις που είναι πολύ σημαντικές, αλλά η εκδίκαση της υπόθεσης θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί πριν από επτά χρόνια» καταλήγει.

7
kyrvas
04/02/2013 09:08
Σε λιγο θα μας πειτε οτι η Ζωη της βιαζε κιολας
Δημητρης
04/02/2013 04:35
Αν την Βουλα Παπαχρηστου την κοψανε απο τους Ολυμπιακους αγωνες επιδη ειπε ενα αστειο αυτηνης εδω τι πρεπει να της κανουνε ? .
Μητσος
03/02/2013 17:11
Αυτα γινονται μονο στην ελλαδα. Απο δικαιοσυνη ειμαστε πολυ γρηγοροι . Τι λενε οι δικαστες για αυτο το καταντημα. Και δεν μιλαω να μας εξηγησουν οτι του αδικουν οικονομικα. Υπαρχει ελπιδα να γινει η ελλαδα προτυπο σε κατι. Οτι και να εινα, μονο κατι τελος παντων. Δεν εχει κανενα σκεφτει να ανεβασει τον πυχη χωρις να βαλει μπροστα τα προσωπικα του ωφελει.
Ν.Σ.
03/02/2013 15:12
Ντροπή μας που έχουμε τέτοιο δικαστικό σύστημα.
ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΙΘΗΣ
03/02/2013 13:34
Kυριε Καρανικα καταρχας μπραβο που εστω και αργα καποιος ασχοληθηκε με τα κακως κειμενα του ελληνικου δικαστικου συστηματος. Σαν ελληνας αισθανομαι ντροπη γιαυτα που διαβαζω στο αρθρο σας οτι συμβαινουν στις κοπελες που ατυχως δεν ετυχε να εχουν την υπερασπιση της κωνσταντοπουλου...η οποια λογω της θεσης της ρυθμιζει την υποθεση κατα το δοκουν...αληθεια δεν εμεινε στην Ελλαδα κανενας δικαστης που να εχει τα κοτσια να βαλει το μαχαιρι μεχρι το κοκκαλο? Κ.Καρανικα απο την θεση μου σαν τακτικος αναγνωστης της εφημεριδας και των αρθρων σου θα ηθελα η καλλυτερα εχω την απαιτηση να εχω για το συγκεκριμμενο θεμα μια πιο πληρη αναλυση και ενημερωση για την ολη εξελιξη της δικαστικης ταλαιπωριας που υφιστανται οι κοπελες απο το δικαστικο συστημα της χωρας μου ....δωστε πλεον στην δημοσιογραφια την ευκαιρια να μας δειξει αυτο που πραγματικα της αξιζει...μια πληρη και αντικειμενικη ενημερωση χωρις εντολες ανωθεν $$$$$$$$!!!!
Γιάννης
03/02/2013 12:21
Η Ζωιτσα σ'όλο της το μεγαλείο, απρόσιτη, εριστική, χρησιμοποιώντας δικανικούς λόγους για αποπροσανατολισμό. Δυστυχώς πρέπει να ανεχόμαστε την παρουσία της στα πολιτικά γενόμενα του τόπου. Απαράδεκτο.
Σύντροφος ή συνάδελφος?
03/02/2013 12:07
''Δύο από τα θύματα μιλούν στα «ΝΕΑ» και μια ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ της συνηγόρου την καταγγέλλει για αγνόηση δεοντολογίας'' (τέλος συμπληρωματικού τίτλου).Μπορεί να είναι σύντροφος με την κομμουνιστική έννοια του όρου (παρ'όλο που δε γνωρίζουμε τις πολιτικές τους πεποιθήσεις).Αν είναι όμως σύντροφος με την...άλλη έννοια?Μήπως να λέγατε συνάδελφος να μη μπερδευόμαστε?