Εσωκομματικές αναταράξεις προκαλεί στους τρεις εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού η στελέχωση των διοικήσεων των ΔΕΚΟ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και φέρνει πρώην κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και πολιτευτές σε κρίσιμες θέσεις της κρατικής μηχανής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα κομματικά επιτελεία των τριών εταίρων γίνονται τις τελευταίες ημέρες αποδέκτες πλήθους διαμαρτυριών από ενδιαφερόμενους που βρίσκονται εκτός λίστας, αλλά και από κομματικά μέλη που αντιδρούν στην εικόνα ανακύκλωσης και προώθησης κομματικών στελεχών σε δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις.

ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ. Η επιλογή των νέων διοικήσεων, έπειτα από τρίμηνη διαπραγμάτευση, είναι προφανές ότι γίνεται με βασικό κριτήριο να διαφυλαχθούν οι εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ των τριών κομμάτων, όπως αναγνωρίζουν εν πολλοίς και κεντρικά στελέχη τους. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, μάλιστα, οι θέσεις καλύπτονται έπειτα από εισήγηση των αρμόδιων υπουργών.

Οι τελικές λίστες, όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές, συνυπογράφονται από τους τρεις αρχηγούς και έχουν καταρτιστεί από την άτυπη, προς το παρόν, πολιτική ομάδα που έχει συγκροτηθεί από τον περασμένο Ιούνιο και διαχειρίζεται την επιμέρους ατζέντα της κυβερνητικής συνεργασίας. Πρόκειται για τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη που εκπροσωπεί στις σχετικές διαβουλεύσεις το Μαξίμου και τη ΝΔ, τον υπεύθυνο Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ και διαχρονικό συνεργάτη του κ. Βενιζέλου Στέλιο Αγγελούδη, και τον υπεύθυνο Οικονομικής Πολιτικής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Χατζησωκράτη.

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η επιλογή των διοικήσεων που υπάγονται στο υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, το οποίο κατέχει τη μερίδα του λέοντος στις ΔΕΚΟ (βιομηχανία, εξαγωγές, εμπόριο, μεταφορές), καθώς και η στελέχωση στην κορυφή των δημοσίων οργανισμών που υπάγονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θα ακολουθήσει, πιθανότατα μετά τις γιορτές, η επιλογή διοικήσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ. Ο γενικός κανόνας που ακολουθείται ήδη από την πρώτη φάση αλλαγών στην ευρύτερη κυβερνητική μηχανή από τον περασμένο Ιούλιο, με την επιλογή γενικών γραμματέων στα υπουργεία, είναι να τηρηθεί για την κάλυψη των θέσεων η αναλογία 4-2-1 μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Οι ίδιες πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός, με στόχο να ενισχυθεί η συνοχή του τρικομματικού συνασπισμού και να γίνει εμφανέστερη η συμμετοχή των άλλων δύο εταίρων στον κυβερνητικό μηχανισμό, έχει δώσει εντολή η αναλογία να μετατραπεί σε 50-50 ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, έστω και αν παρεκκλίνει του εκλογικού ποσοστού των τριών εταίρων. Η αναλογία αυτή θα ισχύσει σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες η διοίκηση δεν είναι μονοπρόσωπη –εν ολίγοις, σε έναν οργανισμό που επιλέγεται διοικητής και υποδιοικητής μόνο μία από τις δύο θέσεις θα καλύπτεται από στέλεχος που επιλέγει η ΝΔ. Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται ήδη στον ΕΟΤ, όπου καλούνται να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Ζήκος, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του προέδρου, και ο νέος γενικός γραμματέας Νίκος Καραχάλιος.