Στην αναδιάρθρωση του συστήματος μαθητείας σε επιχειρήσεις για την απόκτηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων που θα ανοίξουν τον δρόμο για να βρει κανείς μόνιμη δουλειά προχωρά με σταδιακά αλλά σταθερά βήματα η Γαλλία.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προχωρά στην κίνηση αυτή καθώς, παρά την υψηλή ανεργία στη χώρα που διαμορφώνεται σήμερα στο 9,5%, πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν στελέχη για να προσλάβουν.

Η αιτία του φαινομένου αυτού, σύμφωνα με επιχειρηματίες, είναι ότι πολλοί υποψήφιοι δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες –κυρίως σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς κλάδους του επιχειρείν στη Γαλλία. Οι περισσότερες τέτοιες ελλείψεις καταγράφονται στη βιομηχανία, τις κατασκευές και την υψηλή τεχνολογία, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Πρακτικά, παρά το γεγονός ότι στη Γαλλία καταγράφεται σήμερα η υψηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων έξι χρόνων, η έλλειψη εργαζομένων με συγκεκριμένα προσόντα δεν επιτρέπει σε πολλές εταιρείες να εκτελέσουν περισσότερες παραγγελίες πελατών τους, ανέφεραν στελέχη του επιχειρηματικού κλάδου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός της χώρας Εντουάρ Φιλίπ παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα σχέδιο αναδιάρθρωσης του προγράμματος μαθητείας στη χώρα. Στόχος του Παρισιού είναι να ακολουθήσει στον τομέα αυτό το πρότυπο της Γερμανίας, η οποία έχει σύστημα μαθητείας ώστε να ταιριάζουν οι κατάλληλοι εργαζόμενοι με τις κατάλληλες θέσεις. Το σύστημα αυτό προβλέπει την πρακτική εκπαίδευση νέων σε εταιρείες με κρατική χρηματοδότηση για διάστημα ορισμένων μηνών, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία και –κυρίως –γνώσεις πάνω σε συγκεκριμένες λειτουργίες των εταιρειών. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων αυτών οι πιο πολλοί νέοι είτε βρίσκουν δουλειά στην ίδια εταιρεία είτε σε άλλες επιχειρήσεις που χρειάζονται τις δεξιότητές τους. Είναι ενδεικτικό ότι σε τέτοια προγράμματα συμμετέχει περίπου το 30% των αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Γερμανία. Στη Γαλλία το ποσοστό αυτό είναι μόνο 5% σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ που παρουσίασε το Reuters.

Μέχρι σήμερα τα προγράμματα μαθητείας για τις επιχειρήσεις τα καθόριζαν στελέχη των αρμόδιων υπουργείων της Γαλλίας. Τώρα, στόχος του Μακρόν είναι τα προγράμματα αυτά να καταρτίζονται από τις ίδιες τις εταιρείες και τα εργατικά σωματεία, με το σκεπτικό ότι είναι σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς. Επίσης, τα κρατικά κονδύλια που θα διατίθενται στα προγράμματα αυτά θα καθορίζονται από εκπροσώπους κάθε κλάδου επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τις μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν χαιρετίσει εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων.

Επιπλέον, στα προγράμματα μαθητείας θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν υποψήφιοι έως 30 ετών και όχι έως 26 ετών όπως ίσχυε ώς τώρα. Σήμερα στη Γαλλία η ανεργία των νέων φτάνει το 20%.