Το Δουβλίνο απειλεί να επιβάλει ποινές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εάν δεν κινηθούν αμέσως για να αποζημιώσουν δανειολήπτες οι οποίοι είχαν χρεωθεί με πολύ υψηλά επιτόκια. Τα επιτόκια αυτά μάλιστα, ο πρωθυπουργός Λέο Βαραντκάρ τα χαρακτήρισε σκανδαλώδη.

Η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας έχει εντοπίσει μέχρι τώρα τουλάχιστον 13.000 καταναλωτές στους οποίους οι τράπεζες θα έπρεπε να είχαν δώσει εδώ και πολλά χρόνια –τουλάχιστον 10 –την επιλογή των κυμαινόμενων επιτοκίων, τα οποία προσέφεραν χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Ο αριθμός αυτών των δανειοληπτών όσο διαρκούν οι έρευνες αναμένεται να ξεπεράσει τους 20.000.

Πρόκειται για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, τα οποία ανήκουν σε ειδική κατηγορία της ιρλανδικής τραπεζικής αγοράς και ακολουθούν τα πολύ χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι εποπτικές Αρχές της χώρας ανέφεραν ότι ενώ οι τράπεζες έχουν πλέον αλλάξει τα επιτόκια των δανείων στο 98% των περιπτώσεων, μόνο για το 25% των δανειοληπτών έχει διευθετηθεί η διαφορά με την τράπεζα. Τώρα η κυβέρνηση της χώρας απειλεί ευθέως τις τράπεζες ότι θα αυξήσει τη φορολογία τους εάν δεν κινηθούν τάχιστα για να αποζημιώσουν τους δανειολήπτες αυτούς, αναφέρει το Reuters.

2% – 3% Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ. Σύμφωνα με στοιχεία των «Τάιμς της Ιρλανδίας», σε πολλές περιπτώσεις, και όσο τα επιτόκια της ΕΚΤ διαμορφώνονταν στο 0,05%, οι ιρλανδικές τράπεζες αντί να προσφέρουν στην επιλογή να λάβει ή να μετατρέψει κάποιος το στεγαστικό του δάνειο σε δάνειο με κυμαινόμενα επιτόκια 0,8% ή 1,3%, προσέφεραν δάνεια άλλης κατηγορίας, με επιτόκια από 3% έως 4%. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας πελάτης τράπεζας έχει στεγαστικό δάνειο 200.000 ευρώ και 25ετούς διάρκειας, αντί να πληρώνει δόση 750 ευρώ τον μήνα πλήρωνε πάνω από 1.000 ευρώ. Εάν κάποιος έπρεπε να έχει λάβει από την τράπεζά του τα χαμηλότερα αυτά επιτόκια το 2008 και το ανακάλυψε αυτό μόλις πέρσι, έχει καταβάλει στην τράπεζα καπέλο πάνω από 30.000 ευρώ για την εξυπηρέτηση του δανείου του.

ΚΡΑΤΑΕΙ ΧΡΟΝΙΑ. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας, αυτή η πρακτική των τραπεζών οδήγησε 23 δανειολήπτες στο να χάσουν τα σπίτια τους. Ο πρωθυπουργός της χώρας ανέφερε ακόμη ότι τα υψηλότερα από το κανονικό επιτόκια που ανάγκασαν –πριν από δέκα χρόνια, στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης –πολλούς δανειολήπτες να πληρώνουν κάθε μήνα υψηλότερες δόσεις κατά εκατοντάδες ευρώ, έχουν επηρεάσει την υγεία πολλών από αυτούς. Το θέμα άρχισε να γίνεται γνωστό πριν από περίπου έναν χρόνο, αλλά τώρα έχει λάβει μεγαλύτερη δημοσιότητα, καθώς όλο και περισσότεροι δανειολήπτες ανακαλύπτουν ότι θα μπορούσαν να είχαν χρεωθεί λιγότερα.