Επενδύσεις με το ζόρι δεν γίνονται. Μετά το Ελληνικό, τις Σκουριές, την Κασσιόπη, το επενδυτικό αφήγημα της κυβέρνησης και το προφίλ του Grinvest που πασχίζει να καλλιεργήσει ο Πρωθυπουργός, δέχεται ένα ακόμη χτύπημα, αυτή τη φορά από το Κατάρ.

Στην ουσία η απόφαση της Al Rayyan να ματαιώσει τα επενδυτικά της σχέδια στην Ελλάδα επιβεβαιώνει ότι η χώρα δεν φαίνεται ακόμη έτοιμη να πείσει όχι μόνο τους νέους επενδυτές, αλλά και εκείνους που έχουν ήδη κάνει εδώ τα πρώτα τους βήματα. «Τα σχέδια για την Ελλάδα ναυάγησαν, με το ζόρι επενδύσεις δεν γίνονται», είναι η φράση-κλειδί της προ ημερών ανακοίνωσης της εταιρείας που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του πρώην εμίρη Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Τάνι. «Δεν έχουμε αντιμετωπίσει δυσκολίες, πόσω μάλλον δυσφήμηση, παρά μόνο στην Ελλάδα», προσθέτει η εταιρεία. Και επισημαίνει με νόημα ότι οι τρεις σημαντικές τουριστικές επενδύσεις, σε Οξιά, Ζάκυνθο και Κέρκυρα, κατέληξαν «σε συναντήσεις μόνο με νομικούς συμβούλους και δικηγορικές εταιρείες» αντί «να γίνονται συναντήσεις με μηχανικούς και κατασκευαστές».

ΣΤΑ ΑΚΡΑ. Αν η περίπτωση της Eldorado Gold αναδεικνύει ότι στην Ελλάδα πρέπει κάθε φορά τα πράγματα να φτάνουν στα άκρα για να γίνεται η δουλειά, η υπόθεση της Al Rayyan αποδεικνύει ότι υπάρχει κάτι ακόμη χειρότερο, τελικά ο επενδυτής να αποχωρήσει.

Αποδεικνύει επίσης ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να πείσουν ότι θα μεταλλαχθούν σε κάτι που δεν ήταν ποτέ. Η στροφή στην επιχειρηματικότητα δεν γίνεται στα λόγια αλλά με πράξεις. Τα παραδείγματα μεγάλων επενδυτικών έργων που βρίσκονται μετέωρα εξαιτίας μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, η άγνοια διαχείρισης της οικονομικής καθημερινότητας και η διαρκής αμφισβήτηση των θεσμών δείχνουν πως βιώνουμε μια ακόμη επικοινωνιακή καταιγίδα.

Η περίπτωση της Al Rayyan είναι χαρακτηριστική. Στη Ζάκυνθο η αγορά έκτασης 14.500 στρεμμάτων με σκοπό την ανέγερση πολυτελούς τουριστικής επένδυσης, έπειτα από συντονισμένες τοπικές αντιδράσεις και την ανοχή της πολιτείας, σήμερα βρίσκεται στα δικαστήρια. Στην Οξιά οι επενδυτές είχαν πάρει διαβεβαιώσει που ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Στην Κέρκυρα η ανακατασκευή του ξενοδοχείου Miramare σκόνταψε στην πολεοδομία που αρνήθηκε να δώσει τις άδειες και στις τοπικές αντιδράσεις.

«ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΟΙΧΟ». «Μερικοί δεν επιθυμούν να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα γενικότερα», σημειώνει η Al Rayyan, θυμίζοντας ότι το 2010, και ύστερα από σχετικές πολιτικές συμφωνίες είχε δοθεί προτεραιότητα από το Κατάρ να επενδύσει στην Ελλάδα. Αυτός ήταν και ο λόγος που το επενδυτικό σχήμα συστάθηκε εδώ και όχι σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, εξηγεί η εταιρεία, προκειμένου η δράση του να εξαπλωθεί σταδιακά και στην Ευρώπη.

Γρήγορα ωστόσο οι επενδυτικές του πρωτοβουλίες συνάντησαν τοίχο και συκοφαντήθηκαν, όπως για παράδειγμα στη Ζάκυνθο, όπου η εταιρεία επικαλείται την περίπτωση του πρώην βουλευτή Διονύση Γκούσκου, στον οποίο αποδίδει ότι με αφορμή τις καλοκαιρινές πυρκαγιές στο νησί «στοχοποίησε με τις δηλώσεις του τον Εξοχότατο Εμίρη του Κατάρ για τις φωτιές».

Σύμφωνα με την εταιρεία, «θεωρητικά το Κατάρ έχει αποχωρήσει, γίνεται μια απλή συντήρηση και αποπεράτωση των ανοικτών ζητημάτων πλέον (οι επενδυτές) έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους».

ΚΑΙ ΔΙΩΞΕΙΣ. Στο θέμα παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτηρίζοντας την αποχώρηση των Καταριανών από κάθε επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα ως «fake news» και προσθέτοντας ότι παρόμοια επιστολή της εταιρείας δεν έχει περιέλθει στην ελληνική κυβέρνηση. Στα «fake news» του υπουργού απάντησε η εταιρεία διευκρινίζοντας με δεύτερη ανακοίνωση ότι αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στη διακοπή των επενδύσεών της σε Ζάκυνθο και Οξιά. Οχι μόνο τα παραπάνω έργα έχουν ανασταλεί λόγω δικαστικών εμπλοκών που συνεχίζονται από το 2014 μέχρι σήμερα, αλλά σύμφωνα με την εταιρεία, οι εκπρόσωποί της αντιμετωπίζουν ακόμη και διώξεις, καθιστώντας την επενδυτική της δραστηριότητα δύσκολη. «Πέραν αυτού καμιά ερμηνεία της ανακοίνωσής μας δεν είναι αποδεκτή», καταλήγει η ανακοίνωση.