Αρχές Ιουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης με δημόσιες δηλώσεις του εξέφραζε την ελπίδα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να έχουν αναρτηθεί έως τα τέλη Ιουλίου στο Τaxis. Διαψεύστηκε νωρίς. Στα τέλη Ιουλίου η κυβέρνηση προσπαθούσε ακόμα να μαζέψει με νομοθετικές διατάξεις της τελευταίας στιγμής την γκάφα με την ένταξη των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο που οδηγούσε σε διόγκωση των βεβαιωμένων φόρων κατά 230 εκατ. ευρώ.

Η δοκιμαστική εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου έστελνε τον λογαριασμό σε ύψος άνω των –ανεπίτρεπτων πολιτικά ιδίως για μια κυβέρνηση που θεωρητικά θα καταργούσε τον φόρο –3,5 δισ. ευρώ, με ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων να απειλούνται με ραβασάκια πενταψήφιου φόρου, όπως έγραφαν «ΤΑ ΝΕΑ» στις 23 Ιουλίου. Επιπροσθέτως στα τέλη Ιουλίου είχε μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθιστώντας την αρχική προσδοκία άμεσης έκδοσης του ΕΝΦΙΑ ανεδαφική ακόμα και για διαδικαστικούς λόγους.

Το επόμενο χρονικό σημείο έναρξης των διαδικασιών ανάρτησης των εκκαθαριστικών τοποθετήθηκε στις 18 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία θα έκλεινε η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής διορθωτικών δηλώσεων Ε9. Η εφαρμογή έκλεισε, πλην όμως η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ βρέθηκε αντιμέτωπη και με τη νέα εκκαθάριση χιλιάδων τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 καθώς στο μεταξύ είχε δοθεί παράταση της προθεσμίας διορθώσεων με το μισό πρόστιμο έως τα τέλη Νοεμβρίου. Ο αγώνας δρόμου ανάρτησης των εκκαθαριστικών ξεκίνησε αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Μαύρα» εγκαίνια. Χθες, ο ΕΝΦΙΑ, που στοιχειώνει κάθε κυβέρνηση τους καλοκαιρινούς μήνες τα τελευταία χρόνια, ήταν και πάλι στην επικαιρότητα. Κυκλοφόρησαν φήμες σύμφωνα με τις οποίες τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν επρόκειτο να αναρτηθούν στο Τaxis πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Τα σενάρια αυτά διέψευσε με δηλώσεις του (στον Σκάι) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών λέγοντας ότι τα εκκαθαριστικά θα έχουν εκδοθεί έως τα τέλη Αυγούστου.

Πηγές της ΓΓΔΕ αναφέρουν ότι το χρονοδιάγραμμα έκδοσης των εκκαθαριστικών είναι πράγματι έως το τέλος του μήνα, χωρίς να αποκλείουν όμως το ενδεχόμενο να χρειαστούν και λίγες από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Το αργότερο έως τις 4-5 του μήνα, αναφέρουν, τα εκκαθαριστικά θα έχουν αναρτηθεί.

Ετσι, αν δεν υπάρξουν νέες ανατροπές, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα εγκαινιάσει τη ΔΕΘ, με τη λυπητερή του ΕΝΦΙΑ να έχει κοινοποιηθεί σε περίπου 7,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων –περίπου 2,2 εκατ. εξ αυτών θα διαπιστώσουν φουσκωμένο εκκαθαριστικό σε σχέση με πέρυσι. Ακόμα και μετά τις διορθώσεις, τα φετινά εκκαθαριστικά θα καίνε εκατομμύρια ιδιοκτητών, ιδίως όσους έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα, μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα ακίνητα, όσους έχουν συνολική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ αλλά και επιχειρήσεις οι οποίες για πρώτη φορά θα πρέπει να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους. Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου, σύμφωνα με τον Αλεξιάδη, δεν θα υπάρξει αλλαγή στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση η οποία προβλέπει 5 μηνιαίες δόσεις –από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν πως σε αντιδιαστολή με όσα ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια όπου ο χρόνος βεβαίωσης του φόρου επηρέαζε την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης (έως το τέλος του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου), η φετινή νομοθετική ρύθμιση ορίζει με σαφήνεια πέντε δόσεις στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Ιανουαρίου.

Φρένο στις 100 δόσεις. Στην ίδια συνέντευξη, ο Τρύφων Αλεξιάδης έβαλε φρένο στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου αναφορικά με το ενδεχόμενο καθιέρωσης νέας ενιαίας ρύθμισης οφειλών σε πολλές δόσεις για όσους έχουν ταυτόχρονα ληξιπρόθεσμα χρέη σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια ρυθμίσεις εκατό δόσεων», καλώντας τους φορολογουμένους να αξιοποιήσουν τις ισχύουσες ρυθμίσεις χρεών σε 12 ή 24 δόσεις.