Εκτός από πετρέλαιο, μεταλλεύματα, αυτοκίνητα και πολυτελή αγαθά, η πιο πολυπληθής χώρα στον κόσμο θα εισάγει σύντομα και εργαζομένους!

Η Κίνα των σχεδόν 1,4 δισ. κατοίκων που πρώτη εφηύρε τα τείχη για να αποτρέψει την είσοδο σε μετανάστες, ετοιμάζεται τώρα να ανοίξει το πρώτο γραφείο μετανάστευσης. Στόχος της είναι να προσελκύσει εξειδικευμένο προσωπικό από κάθε γωνιά του πλανήτη, προκειμένου να μετατραπεί σε παγκόσμιο κέντρο καινοτομίας.

Ετσι η Κίνα από εκεί που εξήγε σε όλο τον κόσμο εργαζομένους, τώρα θα τους εισάγει. Παρότι το σχέδιο της κυβέρνησης παραμένει ακόμη ασαφές, το γεγονός είναι ένα: από το 2012 και μετά ο αριθμός του εργατικού δυναμικού της χώρας, ειδικά του ποσοστού εκείνου με υψηλό επίπεδο μόρφωσης, μειώνεται συνεχώς. Και παρά τα καμπανάκια που ηχούν εδώ και χρόνια, όπως και τις προσπάθειες του Πεκίνου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, η συρρίκνωση συνεχίζεται, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να ψάχνει τρόπο για να φέρει στη χώρα μερικά από τα κορυφαία ταλέντα του πλανήτη.

Εκθεση του Οργανισμού Μεταναστευτικής Πολιτικής δείχνει ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 έως και σήμερα οι υψηλής ειδίκευσης εργαζόμενοι έχουν ξενιτευτεί με ρυθμό πέντε φορές μεγαλύτερο από ό,τι το ανειδίκευτο προσωπικό.

Το χάσμα αυτό ολοένα διευρύνεται, καθώς μία σειρά παραγόντων τους οποίους δεν έχει καταπολεμήσει η κινεζική κυβέρνηση λειτουργούν σαν πυροκροτητής για ακόμη μεγαλύτερη έξοδο. Ρύπανση, υψηλό κόστος ζωής, υπερβολικά πυκνοκατοικημένες πόλεις, ισχυρή γραφειοκρατία, επιβράδυνση της οικονομίας, μαζί με την πανταχού παρούσα διαφθορά έχουν καταστήσει μερικά από τα καλύτερα μυαλά της Κίνας δυναμικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας προς τη Δύση και αλλού.

Τι προσφέρει η Κίνα προκειμένου να επιστρέψει μέρος αυτού του ανθρώπινου κεφαλαίου; Μία σειρά από οικονομικά προνόμια και κίνητρα εύρεσης εργασίας με αντάλλαγμα τη δέσμευση όσων επιστρέφουν ότι θα εργαστούν σε κάποιο κινεζικό πανεπιστήμιο ή σε άλλον ερευνητικό οργανισμό για συγκεκριμένο αριθμό χρόνων.

Αυτά όμως δεν φτάνουν. Για να πάψει η αιμορραγία, αλλά και να πετύχει η κινεζική «μεταγραφική» πολιτική θα χρειαστούν πολύ περισσότερα. Από περαιτέρω εκδημοκρατισμό και άνοιγμα σειράς αγορών, μέχρι να γίνει πιο εύκολη η λήψη μακροπρόθεσμων θεωρήσεων, η πολιτογράφηση των ξένων, αλλά και να απελευθερωθεί η καθημερινότητά τους από τη διαβόητη κινεζική γραφειοκρατία.

© Bloomberg NewS