Project Syndicate

Οι αμερικανοί ψηφοφόροι είναι θυμωμένοι. Μπορεί όμως να αντιδρούν κυρίως για θέματα παγκοσμιοποίησης, αλλά πλήττονται ταυτόχρονα από το γεγονός ότι σύνθετα οικονομικά θέματα έχουν απλοποιηθεί υπερβολικά λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Οι ανησυχίες για την παγκοσμιοποίηση είναι δικαιολογημένες. Για να υπάρξουν όμως εποικοδομητικές λύσεις, όλες οι πλευρές θα πρέπει να αναγνωρίσουν ορισμένες δύσκολες αλήθειες και να παραδεχτούν ότι η παγκοσμιοποίηση δεν είναι το ίδιο φαινόμενο με αυτό που ήταν πριν από 20 χρόνια.

Η παγκοσμιοποίηση έχει αυξήσει την ανάπτυξη. Ομως τα κλειστά εργοστάσια στα μεσοδυτικά των ΗΠΑ είναι κι αυτά μια πραγματικότητα. Πολλές φορές δεν λέγονται όλες οι συνέπειες. Λέγεται, για παράδειγμα, ότι οι χώρες που τάσσονται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου θα βρουν νέους τρόπους ανάπτυξης και ότι οι εργαζόμενοι που χάνουν τις θέσεις τους σε έναν κλάδο θα βρουν δουλειά σε άλλο. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η διαδικασία αυτή είναι προβληματική και κρατά πολύ. Οι εργαζόμενοι ενός κλάδου που συρρικνώνεται μπορεί να αναγκαστούν να αποκτήσουν εντελώς νέες δεξιότητες για να βρουν δουλειά αλλού.

Η ψηφιοποίηση των πάντων αλλάζει όλα τα δεδομένα: τη φύση των αγαθών που αλλάζουν χέρια, τους δυνητικούς προμηθευτές και πελάτες, τη μέθοδο παράδοσης και τα κεφάλαια που απαιτούνται για να λειτουργήσει μια εταιρεία παγκοσμίως.

Οι πολιτικοί των ΗΠΑ πρέπει να παρουσιάσουν μια ξεκάθαρη εικόνα τού τι είναι παγκοσμιοποίηση και να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα που δημιουργεί. Πάνω από όλα, οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να επιστρέφουν στο παρελθόν και να αρχίσουν να σκέφτονται πώς θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές στη νέα εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Ο Μάρτιν Νιλ Μπέιλι είναι πρόεδρος του Economic Policy Development και μέλος του Brookings Institution. Ο Τζέιμς Μανίκα είναι διευθυντής του McKinsey Global Institute και μέλος του Brookings Institution