Οι εργοδότες δεν επιθυμούν αλλαγή πλαισίου στο κομμάτι των ομαδικών απολύσεων, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά που είχαν στο υπουργείο Εργασίας εκπρόσωποι του ΣΕΒ (βιομήχανοι), τηςΕΣΕΕ (έμποροι) και του ΣΕΤΕ (τουριστικές επιχειρήσεις).Στο τραπέζι τέθηκε κυρίωςτο ζήτημα της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων.

Οεκπρόσωπος της ΕΣΕΕ Αντώνης Μέγγουλης δήλωσε ότιόλοι οι φορείς ζήτησαν ομόφωνα την επαναφορά της αρμοδιότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ζήτησαν δηλαδήοι αποφάσεις για τους κατώτατους μισθούς και για την επεκτασιμότητα να λαμβάνονται έπειτα από διαπραγμάτευση των ανωτέρω ενώσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο να επέλθει εξίσωση των όρων στην ελληνική αγορά όσον αφορά τη μεταβολή των μισθών. Ακόμη είπε ότι δεν έγινε επί της ουσίας συζήτηση για ομαδικές απολύσεις, τριετίες και για 13ο και 14ο μισθό.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη των ανατροπών στα εργασιακά το φθινόπωρο με τη διαπραγματευτική της γραμμή να στηρίζεται στο τρίπτυχο:

–Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων

–Διατήρηση κατώτατου μισθού

–Οχι στις ομαδικές απολύσεις

ΤΟ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ. Το αγκάθι σε σχέση με τις επερχόμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων «θα κριθεί από την απόφαση» του Ευρωδικαστηρίου σε σχέση με την υπόθεση της ΑΓΕΤ, δηλαδή από το αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κάνει ή όχι αποδεκτή την εισήγηση του γενικού εισαγγελέα, σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις για ομαδικές απολύσειςδεν πρέπει να υπόκεινται σε διοικητική (σ.σ.: κρατική έγκριση), ούτε πρέπει να έχουν ως τεκμήριο την κατάσταση της οικονομίας, αλλά της ίδιας της επιχείρησης η οποία κρίνει αναγκαία μια τέτοια κίνηση.Η ελληνική πλευρά φέρεται να είναι ανοιχτή να εξετάσει το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη χώρα μας το μοντέλο το οποίο ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το οποίο το «τοπικό γραφείο εργασίας», δηλαδή ένας δημόσιος φορέας ανάλογος με τον τοπικό ΟΑΕΔ ή το τοπικό Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, γνωμοδοτεί συμβουλευτικά ή αποφασιστικά για μια ομαδική απόλυση. Ωστόσο η ίδια πλευρά απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να αυξηθεί το ελάχιστο επιτρεπόμενο ποσοστό ομαδικής απόλυσης για μια επιχείρηση με 100-300 εργαζομένους από το 5% που ισχύει σήμερα στο 10% το οποίο ισχύει σε όλες σχεδόν τις χώρες-μέλη της ΕΕ και το οποίο συνάδει με την ευρωπαϊκή κοινοτική οδηγία.

ΟΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ. Πάντως ανοικτό το θέμα της κατάργησης των τριετιών από το 2017 και μετά άφησε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακάΙωάννης Κουκιάδης. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στον Σκάι και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εργασίας ότι δεν υπάρχει θέμα κατάργησης των τριετιών, ο Κουκιάδης δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Αυτό με τις τριετίες δεν είναι άμεσο αντικείμενο της Επιτροπής, το λέει ο νόμος. Ο νόμος λέει ότιαπό το 2017 θα πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος μισθός, χωρίς να προβλέπονται οι τριετίες,αλλά δεν είναι δικό μας θέμα. Τώρα τι θα γίνει και αν θα αλλάξει ή όχι είναι άλλο θέμα. Για τη διάψευση του υπουργείου Εργασίας; Δεν το ξέρω. Εγώ δεν μπορώ να ασχοληθώ με το τι λέει το υπουργείο Εργασίας. Εμείς είμαστε μια Επιτροπή που θα εξετάσουμε με τη δική μας σκοπιά. Αρα περιμένετε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το θέμα. Δεν έχω κάποια απάντηση να δώσω».

Στο μεταξύ χαλκευμένα χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδηςτα δημοσιεύματα περί ανατροπών στα εργασιακά, μιλώντας χθες στον ρ/σ Alpha. Τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός ΑλέξηςΤσίπρας «είπε το αυτονόητο, ότι έχουμε πλήρως απορρυθμισμένη αγορά εργασίας» και επισήμανε ότι «τα εργασιακά είναι στον πυρήνα της αριστερής μας σκέψης και είναι στον πυρήνα της κοινωνίας και της αξιοπρέπειάς της». «Για εμάς αποτελεί απόλυτη δέσμευση η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και ημη εισαγωγή στα συνδικαλιστικά του λοκ άουτ και της ανταπεργίας» υπογράμμισε.