Αμεση εικόνα της ταμειακής μηχανής σε κάθε συναλλαγή χονδρικής θα αποκτήσει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στη φοροδιαφυγή και στην κλοπή ΦΠΑ. Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου, με απόφασή της, προχώρησε στη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας με αντικείμενο «την εξέταση των δυνατοτήτων άμεσης και online διαβίβασης των στοιχείων των εκδιδόμενων φορολογικών παραστατικών για χονδρικές πωλήσεις αγαθών, καθώς και παροχής υπηρεσιών». Η ομάδα αυτή, σύμφωνα με την απόφαση, θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της έως τις 30 Οκτωβρίου.

Η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών είναι ένα εγχείρημα το οποίο, σε φραστικό επίπεδο τουλάχιστον, σέρνεται από το 2011, όταν και προβλέφθηκε νομοθετικά. Δεν προχώρησε κι ακόμα και τώρα αρκετά στελέχη της ΓΓΔΕ θεωρούν ότι η διασύνδεση των ταμειακών με το υπουργείο δεν είναι ικανή από μόνη της να δώσει ουσιαστικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι και πάλι δεν θα ασκείται κάποια πίεση στον επαγγελματία να εκδώσει απόδειξη.

Μεγαλύτερη σημασία αποδίδουν τα στελέχη της ΓΓΔΕ στο παράλληλο εγχείρημα παροχής κινήτρων για τη χρήση πλαστικού χρήματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κ. Σαββαΐδου αναμένεται εντός των ημερών να προχωρήσει με απόφασή της στη συγκρότηση μιας ακόμα ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή στελεχών από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών προκειμένου, το αργότερο τον Μάρτιο του 2016 όπως ορίζει το Μνημόνιο, το σχέδιο για την αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος να τεθεί σε εφαρμογή.

Το μέτρο αναμένεται να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για πληρωμές δαπανών πάνω από ένα όριο (για παράδειγμα 50 ευρώ, αν και δεν έχει καθοριστεί ακόμα) ενώ πέραν του σεναρίου που προβλέπει χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου μέσω δαπανών από κάρτες ή ηλεκτρονικές πληρωμές εξετάζεται εναλλακτικά το ενδεχόμενο για άμεση επιστροφή κεφαλαίου, π.χ. 5% για τέτοιου είδους συναλλαγές.

ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ. Για τις αποφάσεις αυτές, ΓΓΔΕ και υπουργείο Οικονομικών έχουν ακόμα λίγο χρόνο στη διάθεσή τους. Αντίθετα, στο θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων ο χρόνος πιέζει και στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο του Οκτωβρίου αναμένεται να περιληφθεί διάταξη η οποία θα καταργεί τη σημερινή δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, προκειμένου να μην πληρωθεί φόρος. Οι δανειστές περιέλαβαν τη σχετική υποχρέωση στην πρώτη δέσμη προαπαιτούμενων έως τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ.