Η προοπτική να ακολουθήσουν και άλλες κεντρικές τράπεζες το παράδειγμα της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) που μείωσε τα επιτόκια και παρείχε άφθονη ρευστότητα στην αγορά προστατεύει τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα από την αναταραχή που επικρατεί αυτήν την περίοδο στα χρηματιστήρια.

Παρά την άνοδο που σημείωσαν τις τελευταίες ημέρες τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας, εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από το 2%. Τα σπρεντς των ομολόγων αυτών βρίσκονται σήμερα χαμηλότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων 12 μηνών.

Σε αυτό συνηγορούν και οι κινήσεις της ΕΚΤ. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πέτερ Πράετ έδωσε χθες νέο σήμα ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας εάν αυτό κριθεί απαραίτητο από την πορεία του πληθωρισμού. Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει προχθές και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο. Την ίδια ώρα, ακόμη και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εμφανίζεται διστακτική να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση των επιτοκίων λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της Κίνας.

Οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να προχωρήσουν σε νέα χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής με μειώσεις των επιτοκίων τους εκτιμά ο Βινσέντ Σαϊνιό, υψηλόβαθμο στέλεχος της Societe Generale.

Το πρόσφατο ράλι στις τιμές των ομολόγων της Ιταλίας έχει μειώσει τα επιτόκιά τους στο 1,95%. Ετσι η διαφορά των επιτοκίων αυτών σε σύγκριση με τα επιτόκια των γερμανικών κρατικών ομολόγων αντίστοιχης διάρκειας έχει μειωθεί στις 125 μονάδες βάσης. Μπορεί το σπρεντ αυτό να έχει αυξηθεί κατά 85 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο που η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά είναι πολύ χαμηλότερο από το σπρεντ που υπήρχε το 2011 μεσούσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Τότε το ιταλικό σπρεντ διαμορφωνόταν στις 575 μονάδες βάσης. Το σπρεντ των ομολόγων της Ιταλίας είναι μόλις 13 μονάδες βάσης υψηλότερο από αυτό στις 10 Αυγούστου, πριν να ξεκινήσει η βουτιά του κινεζικού χρηματιστηρίου. Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης έκλεισε χθες με νέα πτώση 1,3%. Η PBOC προχώρησε προχθές στην πέμπτη μείωση επιτοκίων από τον Νοέμβριο, σε μια προσπάθεια να φρενάρει τη βουτιά των τιμών των κινεζικών μετοχών.

© Bloomberg News