Από Τρίτη, αιτήσεις. Με αυτό το χρονοδιάγραμμα εργάζονται τα στελέχη της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ώστε την ερχόμενη Τρίτη να ενεργοποιηθεί η εφαρμογή υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως εκατό δόσεις.

Η αναμενόμενη απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενεργοποίηση της ρύθμισης, την οποία η τρόικα εξακολουθεί να βλέπει με μισό μάτι.

Με τη νεότερη απόφαση, δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλές οι οποίες δεν ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η Οκτωβρίου. Με τον τρόπο αυτό εξαιρούνται από τη μάξι ρύθμιση οι πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ – πλην της δόσης του Σεπτεμβρίου – και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος, η οποία θα πρέπει να πληρωθεί κανονικά έως το τέλος Νοεμβρίου.

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων ώς και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής.

Παράλληλα, έπειτα από επιλογή του οφειλέτη μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση:

1. Βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και κατά την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής τελούν υπό διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή.

2. Βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και κατά την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών των οποίων οι όροι τηρούνται.