Ανάσα ρευστότητας σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στην αγορά δίνουν δύο αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών που υπέγραψε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου. Η πρώτη αφορά την εφαρμογή του συστήματος άμεσης επιστροφής του ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις που θα ξεκινήσει κατά προτεραιότητα από τις εκκρεμείς επιστροφές του 2014. Η δεύτερη προβλέπει την έναρξη εφαρμογής από 1ης Οκτωβρίου του νέου ειδικού καθεστώτος, με βάση το οποίο ο ΦΠΑ δεν θα αποδίδεται αν δεν εισπράττεται από την επιχείρηση.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ, η απόφαση αφορά τη δημιουργία ειδικού καταλόγου επιχειρήσεων με σκοπό την άμεση, κατά προτεραιότητα και χωρίς έλεγχο, επιστροφή του ΦΠΑ. Πρόκειται για τον κατάλογο των επιχειρήσεων που είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους και δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις οι οποίες θα δικαιούνται άμεση επιστροφή του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση, στον κατάλογο θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που πραγματοποιούν κατά κύριο λόγο απαλλασσόμενες πράξεις ή πράξεις φορολογητέες εκτός Ελλάδας (εξαγωγικές) με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών, οι οποίες θεωρούνται ως εξαιρετικά χαμηλού κινδύνου, με βάση την ανάλυση κινδύνου.

Σε ό,τι αφορά το νέο ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ, θα προβλέπει ότι η επιχείρηση που θα εντάσσεται σε αυτό (προϋπόθεση να έχει τζίρο ώς 500.000 ευρώ) αποδίδει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ στα τιμολόγια που εκδίδει κατά τον χρόνο είσπραξής τους και αντίστοιχα ασκεί το δικαίωμα έκπτωσης κατά τον χρόνο που πληρώνει τους προμηθευτές της.