Καλύτερα λίγες συνεταιριστικές οργανώσεις αλλά ανθηρές, με προοπτικές, και όχι κρατικοδίαιτες, αντί για πολλές με μηδενική λειτουργία και καταχρεωμένες.

Προς την κατεύθυνση αυτή διαμορφώνεται πλέον η εικόνα στον αγροτικό χώρο, καθώς μόλις το 20% των αγροτικών συνεταιρισμών που δηλώνουν ότι είναι ενεργοί, δηλαδή ότι έχουν σοβαρή παραγωγική δραστηριότητα, είναι και πραγματικά ενεργοί.

Από τους 6.970 που εμφανίζονταν να λειτουργούν έως το 2011, οπότε ψηφίστηκε ο νόμος για τις συγχωνεύσεις, αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτικών Οργανώσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν υποβάλει μέχρι και πριν από λίγες ημέρες περίπου 3.800. Από αυτούς, οι διασταυρώσεις των οικονομικών στοιχείων τους που έγιναν από το υπουργείο έδειξαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι οι πραγματικά ενεργοί δεν ξεπερνούν περίπου τους 800!

Οι λοιποί μπορούν να υποβάλουν ένσταση –δόθηκε ακόμη μια παράταση για τη μετατροπή και τη συγχώνευσή τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου –αλλά θεωρείται βέβαιο ότι μεγάλο μέρος τους θα κλείσει και θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση, ξεκαθαρίζοντας έτσι ύστερα από δεκαετίες την ήρα από το στάρι στον αγροτικό χώρο.

Παράλληλα, γενναία κίνητρα προκειμένου οι ενεργοί συνεταιρισμοί να γίνουν περισσότεροι και ισχυρότεροι πέρασε πρόσφατα στη Βουλή με σειρά τροπολογιών ο αρμόδιος για το θέμα αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος. Με τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα επιλυθεί οριστικά μία σειρά από πρακτικά προβλήματα εφαρμογής του νόμου για τις συγχωνεύσεις, γνωστού και ως νόμου Σκανδαλίδη.

ΟΙ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ. Τα πιο σημαντικά είναι ότι μειώνεται η φορολογία για το εισόδημα που αποκτούν από την εργασία τους τα μέλη ενός συνεταιρισμού, το οποίο θα θεωρείται πλέον γεωργικό και θα φορολογείται με συντελεστή 13%, αντί για εμπορικό (26%). Δεν θα φορολογείται η μεταβίβαση ακινήτων των συνεταιρισμών στα μέλη τους, ενώαπαλλάσσονται από κάθε φόρο ή τέλος οι συνεταιρισμοί που συγχωνεύονται, διάταξη με αναδρομική ισχύ από τις 21 Σεπτεμβρίου 2011, οπότε και ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος. Καθιερώνεται αφορολόγητο για το πλεόνασμα του συνεταιρισμού, ενώ δίνεται παράταση σε Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, Κεντρικές Ενώσεις και Κοινοπραξίες μέχρι τις 30 Οκτωβρίου ώστε να επαναλάβουν τη διαδικασία μετατροπής τους σε συνεταιρισμούς, αν και εφόσον παρέλειψαν κάποια ενέργεια.

Αλλες σημαντικές διατάξεις είναι ότι μειώνεται το κεφάλαιο για την ίδρυση αγροτικού συνεταιρισμού στα 10.000 ευρώ, από τα 15.000, και ότι μειώνεται ο αριθμός των ιδρυτικών μελών του συνεταιρισμού στα 10. Οσο για τους συνεταιρισμούς που μέχρι την 1η Αυγούστου, οπότε και ψηφίστηκε η τροπολογία, δεν είχαν υποβάλει κάποιου είδους φορολογική δήλωση (ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος, ακίνητης περιουσίας κ.ο.κ.), μπορούν να το κάνουν μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, απαλλασσόμενοι από κάθε πρόστιμο.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Τα μέτρα εκτιμάται ότι θα επιλύσουν μία σειρά από πρακτικά προβλήματα που δεν είχαν προβλεφθεί, ώστε τέσσερα χρόνια μετά την ψήφισή του να ενεργοποιηθεί επιτέλους πλήρως ο νόμος για τις συγχωνεύσεις.Το θέμα της συγκρότησης ισχυρών σχημάτων και οργανώσεων παραγωγών είναι διαρθρωτικής σημασίας. Το στοίχημα είναι να μετατραπούν οι συνεταιρισμοί σε ισχυρότερα σχήματα με πρόσβαση σε πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους αγορές, ούτως ώστε κάθε φορά που «φτερνίζεται» η Ρωσία να μην «κρυολογεί» η Ελλάδα, όπως συνέβη με την κρίση στα ροδάκινα.Σήμερα, πολλές από τις 70 – 80 ομάδες παραγωγών στη χώρα είναι πολύ μικρές, με ασήμαντη εμπορική δύναμη.