Πριμ σε έντεκα, πολλά υποσχόμενα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και «σπάσιμο» της χώρας σε τρεις διαφορετικές ζώνες επιδοτήσεων, άλλη για βοσκοτόπους, άλλη για αροτραίες καλλιέργειες (σιτηρά – δημητριακά) και άλλη για δενδρώδεις, προβλέπει ο εθνικός φάκελος για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Στο παρά πέντε και ενώ την 1η Αυγούστου εκπνέει η προθεσμία για να κατατεθεί ο φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση, χθες η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον Γ. Καρασμάνη παρουσίασε την ελληνική πρόταση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Από τη συνολική πίτα των 19,5 δισ. ευρώ που δικαιούται μέσω της νέας ΚΑΠ η χώρα για την περίοδο 2015-2020, οι κτηνοτρόφοι (βοσκότοποι) θα λάβουν το 25% των συνολικών κονδυλίων (4,9 δισ. ευρώ), οι αροτραίες καλλιέργειες το 47% (9,1 δισ. ευρώ) και οι δενδρώδεις καλλιέργειες το 28% (5,5 δισ. ευρώ). Για παράδειγμα, το 2015, τα 440 εκατ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό θα κατευθυνθούν στα βοσκοτόπια, τα 850 εκατ. ευρώ στις αροτραίες καλλιέργειες και τα 470 εκατ. ευρώ στις δενδρώδεις.

Στους κερδισμένους της νέας ΚΑΠ συγκαταλέγονται οι νέοι αγρότες μέχρι 40 ετών που θα εισπράττουν 25% επιπλέον τσεκ έναντι όλων των άλλων. Σαφώς ικανοποιημένοι θα πρέπει να είναι οι κτηνοτρόφοι των οποίων η ενίσχυση διπλασιάζεται και από τα 12 ευρώ σήμερα ανεβαίνει στα 25 ευρώ/στρέμμα, αλλά και οι παραγωγοί με δενδρώδεις καλλιέργειες (ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια) που επιδοτούνται για πρώτη φορά.

Στους κερδισμένους όμως συμπεριλαμβάνονται και όσοι παραγωγοί δραστηριοποιούνται σε έντεκα παραδοσιακούς αλλά και καινούργιους αγροτικούς τομείς, καθώς από του χρόνου θα πριμοδοτούνται έναντι όλων των άλλων, εισπράττοντας επιπλέον 9% ενισχύσεις.

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Τα έντεκα αυτά προϊόντα είναι τα κτηνοτροφικά προϊόντα, τα ψυχανθή (όσπρια όπως φασόλια, ρεβίθια, κουκιά), τα ζαχαρότευτλα, το σκληρό σιτάρι, τα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα, το ρύζι, η βιομηχανική ντομάτα, η παραγωγή σπόρων, τα πορτοκάλια και τα σπαράγγια.

Με την έναρξη της νέας ΚΑΠ, τα προϊόντα αυτά εντάσσονται σε καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης, δηλαδή τα ποσά που θα εισπράττουν οι παραγωγοί θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τα υψηλά ιστορικά δικαιώματα που είχαν κατοχυρώσει την περίοδο 2000-2002.

Στην ουσία, πρόκειται για μια ομπρέλα προστασίας πάνω από προϊόντα, την παραγωγή των οποίων η χώρα θέλει να αυξήσει.

Τα όσπρια, για παράδειγμα, εντάσσονται στο προστατευόμενο αυτό καθεστώς με στόχο τη μείωση των εισαγωγών. Τα κτηνοτροφικά προϊόντα «για να αποκτήσουμε μια ημέρα ως χώρα επάρκεια ζωοτροφών και να μειώσουμε το κόστος των κτηνοτρόφων», όπως είπε στη Βουλή ο κ. Καρασμάνης, ενώ τα ζαχαρότευτλα προκειμένου να μειωθεί η ελληνική ποσόστωση και να λειτουργήσει η μεταποιητική βιομηχανία. Το σκληρό σιτάρι για να διατηρηθεί η ισχυρή θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές, και τα βοοειδή με στόχο τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου κρέατος μέσω της αύξησης των ιθαγενών ζώων προκειμένου να μειωθούν οι εισαγωγές. Τέλος, τα αιγοπρόβατα προστατεύονται περαιτέρω προκειμένου να ενισχυθεί η παροχή ποιοτικού γάλακτος στη βιομηχανία για την παραγωγή φέτας, το ρύζι με στόχο τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων, η ντομάτα προκειμένου η ελληνική βιομηχανία να διατηρήσει διεθνώς την ανταγωνιστικότητά της, και τα πορτοκάλια χυμοποίησης ώστε να ενισχυθεί η θέση της μεταποιητικής βιομηχανίας.

ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ. Στον αντίποδα, χαμένοι από τη νέα ΚΑΠ είναι λίγο-πολύ όλοι οι παραγωγοί. Από του χρόνου, η πλειονότητα των ελλήνων αγροτών θα δει την αξία των δικαιωμάτων τους να μειώνεται κατά περίπου 20% έναντι των σημερινών επιπέδων. Εκείνοι όμως οι παραγωγοί που είχαν κατοχυρώσει στο παρελθόν πολύ υψηλά δικαιώματα (τσεκ), από τους τομείς του ελαιολάδου, της σταφίδας και των αμπελουργών, θα είναι και οι μεγαλύτεροι χαμένοι. Σε βάθος πενταετίας, δηλαδή μέχρι το 2019, η μείωση της αξίας των δικαιωμάτων τους θα φτάσει το 30%, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής από τη νέα ΚΑΠ σταδιακής σύγκλισης των δικαιωμάτων των χωρών-μελών. Η Ελλάδα που διαθέτει από τα υψηλότερα επίπεδα δικαιωμάτων πανευρωπαϊκά ήταν μέχρι σήμερα ανάμεσα στους ωφελημένους των αγροτικών ενισχύσεων, έχοντας κατοχυρώσει τον… 5ο υψηλότερο μέσο όρο στην ΕΕ, πίσω μόνο από Μάλτα, Ολλανδία, Βέλγιο και Ιταλία. Από του χρόνου και μετά, θα συγκαταλέγεται μαζί με τις παραπάνω χώρες στους χαμένους, ενώ το ίδιο ισχύει για Κύπρο, Δανία, Σλοβενία, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ιρλανδία.

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑ. Τέλος, αναφορικά με το λεγόμενο πρασίνισμα συνίσταται σε μια δέσμη τριών υποχρεωτικών μέτρων. Πρώτον, οι παραγωγοί σε αροτραίες εκτάσεις (σιτηρά, δημητριακά) και με εκμεταλλεύσεις άνω των 100 στρεμμάτων θα πρέπει να διατηρούν τουλάχιστον δύο διαφορετικές καλλιέργειες. Η κύρια καλλιέργεια δεν μπορεί να καλύπτει πάνω από το 75% της συνολικής έκτασης. Το δεύτερο υποχρεωτικό μέτρο αφορά τις εκτάσεις άνω των 150 στρεμμάτων. Σε αυτές, το 5% θα πρέπει να διατηρείται στη φυσική του μορφή (ως θάμνοι, δέντρα, φυσική βλάστηση κ.λπ.). Το τρίτο μέτρο αφορά τη διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων. Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, οι γεωργοί που δηλώνουν βοσκότοπο ή λιβάδι, δεν μπορούν να το μετατρέψουν σε αρόσιμη ή άλλου είδους έκταση. Εξαιρούνται από την υποχρέωση για πρασίνισμα καλλιέργειες που αφορούν ψυχανθή, ρύζι και δενδρώνες.