Με 200 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρώτο από τα τρία υποταμεία που θαπεριλαμβάνει το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Αυτό ανακοίνωσαν την Τετάρτηο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο ΕκτελεστικόςΑντιπρόεδρος της ΚfW Dr Lutz-Christian Funke μετά την υπογραφή τηςσυμφωνίας με την γερμανική Επενδυτική Τράπεζα για την συμμετοχή τηςστη χρηματοδότηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (Institution forGrowth in Greece, IFG).

Με την υπογραφή της συμφωνίας αυτής ανοίγει οδρόμος για τη σύσταση του Ταμείου Χρηματοδότησης ΜικρομεσαίωνΕπιχειρήσεων ως νομικού προσώπου, κάτι που θα έχει υλοποιηθεί εντόςτου επόμενου 20ήμερο.

Το πρώτο ταμείο θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίεςεπιχειρήσεις με κεφάλαια κίνησης ενώ θα πραγματοποιεί και

αναχρηματοδοτήσεις υφιστάμενων δανείων. Βασική προϋπόθεση θα είναι ηβιωσιμότητα των εν λόγω επιχειρήσεων οι οποίες θα πληρώνουν μόνο τουςτόκους του δανείου και στη λήξη του δάνειο το κεφάλαιο. Εκτός από τιςυφιστάμενες ΜμΕ χρηματοδότηση θα παρέχεται και σε start upsεπιχειρήσεις υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα έχουν ένα βιώσιμο

business plan.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι η δημιουργία του ΕπενδυτικούΤαμείου στέλνει μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές και αποτελεί έναδιαβατήριο και πιστοποιητικό αξιοπιστίας ότι η Ελληνική Οικονομίαβγαίνει από την κρίση , ώστε και άλλοι επενδυτές να συμμετέχουν στοΤαμείο.

Μάλιστα όπως είπε την ερχόμενη Τρίτη θα υπογραφεί μνημόνιοσυνεργασίας για τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων(ΕΤΕπ).

Ο υπουργός ανέφερε τα κεφάλαια αυτό για το πρώτο υποταμείο θαδιαμορφωθούν συνολικά στα 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ.ευρώ θα είναι η συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου και τα υπόλοιπα 100εκατ. ευρώ από την Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα. Το δεύτερο υποταμείοπου θα δημιουργηθεί σε επόμενη φάση θα αφορά τη συμμετοχή σεεπιχειρήσεις και το τρίτο θα χρηματοδοτεί έργα υποδομών.

Το ΕλληνικόΕπενδυτικό Ταμείο θα αποτελεί την ομπρέλα και των τριών.

Εκτός από την συμμετοχή της KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, καιτην ΕΤΕπ, ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους σε αυτό έχει εκδηλώσει,όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, το Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών καιΔανείων, η Γαλλική Επενδυτική Τράπεζα, η Κινεζική Επενδυτική Τράπεζααλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της KfW κ. Funkeευχαρίστησε τους υπουργούς κ.κ. Χατζηδάκη και Στουρνάρα για τηνπροσπάθεια τους και υπογράμμισε «η εικόνα της Ελλάδας έχεισταθεροποιηθεί. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να προσφέρουμε είναιεπενδυτικό κλίμα για να έρθει και η ανάπτυξη».

Ο ίδιος έφερε ωςπαράδειγμα την περίπτωση της Ισπανίας, αναφέροντας ότι εκεί η αγοράανέκαμψε εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι το ίδιο θασυμβεί και στην Ελλάδα. Σημειώνοντας ότι το Επενδυτικό Ταμείο μπορεί

να ξεκινήσει στα μέσα του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, το ΕλληνικόΕπενδυτικό Ταμείο θα μπορεί να χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσειςκαι περιφερειακά έργα υποδομής με ίδια κεφάλαια, δάνεια και άλλασυνήθη χρηματοπιστωτικά μέσα, καθώς και να συμμετέχει σε κεφάλαιαεπενδυτικών συμμετοχών και επενδυτικού κινδύνου.

H νομική μορφή του IfG θα είναι Umbrella Fund με την δημιουργία αρχικάτων αντίστοιχων τριών Υπο-ταμείων (Sub-funds):

1. Χρηματοδότησης ΜΜΕ με κεφάλαια κίνησης και με δυνατότητααναχρηματοδότησης υφιστάμενων δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων.

2. Κεφαλαιουχικής συμμετοχής σε βιώσιμες ΜΜΕ με προοπτικές ανάπτυξης

3. Χρηματοδότησης περιφερειακών έργων υποδομής κυρίως στην περιφέρεια.

Το Ταμείο θα λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, μειδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ένας από τους βασικούς του σκοπούς,σύμφωνα και με τον ιδρυτικό του νόμο, είναι η κερδοφορία και ηπαραγωγή αποδόσεων για τους μετόχους του. Σύμφωνα με το μέχρι στιγμήςσχεδιασμό, θα παράσχει κεφάλαια αλλά και υποστήριξη – εμπειρογνωμοσύνη

που θα βελτιώσει τις διαδικασίες επιλογής και την ολοκλήρωση τωνεπενδυτικών σχεδίων.

Το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από τρεις τύπους κεφαλαίων, χωρίς νααπαιτούνται πρόσθετα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά κράτη:

* Kεφάλαια από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και τα Διαρθρωτικά ταμεία

* Άμεσες χρηματοδοτήσεις ή εγγυήσεις από αναπτυξιακές τράπεζες (π.χ.KfW) και διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς (π.χ. ΕΤΕπ).

*Kεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και τοπικά-διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα