Την πρόταση τους για τη δημιουργία ενός φορέα για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα στηριχθεί στις υπάρχουσες δομές του δικτύου των 188 καταστημάτων που διαθέτουν στην Ελλάδα οι 13 Συνεταιριστικές Τράπεζες ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οιεπικεφαλήςτης Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.

Η πρόταση αυτή, η οποία έχει ήδη σταλεί και στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφορά στη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων υπό την «ομπρέλα» της Πανελλήνιας Τράπεζας αξιοποιώντας, παράλληλα, όλες τις δομές και των 13 Συνεταιριστικών Τραπεζών.

Στόχος όπως είπαν κατά την παρουσίαση οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων αλλά και της ΕΣΤΕ είναι να δοθεί διέξοδο στις χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων που σήμερα βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

Σύμφωνα με τους εκπρόσωπους των συνεταιριστικών τραπεζών και των μικρομεσαίων αναφορικά με τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας έχει εκφραστεί θετικά και ο επικεφαλής της Task Froce Χόρστ Ράιχνεμπαχ, ενώ και σε κυβερνητικό επίπεδο εξετάζονται οι δυνατότητες που υπάρχουν.

Όπως δήλωσαν στην περίπτωση που η πρόταση λάβει το πράσινο φως το όφελος θα είναι μεγάλο για την οικονομία καθώς, χρήματα που μένουν εγκλωβισμένα και αφορούν προγράμματα του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα διοχετευθούν στην αγορά.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο προβλέπει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 13 συνεταιριστικών τραπεζών με περίπου 150 εκατ. ευρώ, την ανασυγκρότησή τους και εν συνεχεία μέσα στην επόμενη τριετία τη συγκέντρωση 400 εκατ. ευρώ από την αύξηση των κεφαλαίων τους με τη συμμετοχή σε αυτά των 700.000 μελών των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα η πρόταση περιλαμβάνει την ενίσχυση του ρόλου της Πανελλήνιας Τράπεζας ως Κεντρική Τράπεζα των Συνεταιριστικών Τραπεζών με ουσιαστικές αρμοδιότητες σε θέματα εσωτερικού ελέγχου, εποπτείας και κανονιστικής συμμόρφωσης καθώς επίσης και σε παροχή υπηρεσιών και Τραπεζικών προϊόντων.

Προϋπόθεση για το ρόλο αυτό είναι η αναγνώριση της Πανελλήνιας Τράπεζας ως συστημικής Τράπεζας των Συνεταιριστικών Τραπεζών και η ένταξή της στο καθεστώς ανακεφαλαιοποίησης. Όπως αναφέρθηκε οι ανάγκες είναι από 50-78 εκατ. ευρώ και έχει ζητήσει παράταση για την ανακεφαλαιοποίησή της από την ΤτΕ μέχρι τον Σεπτέμβριο προκειμένου να τρέξει η διαδικασία.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΤΕ κ. Νίκος Μυρτάκης με δεδομένη τη σύνδεση των Συνεταιριστικών Τραπεζών με τις τοπικές οικονομίες, την εμπειρία και τις δυνατότητες άντλησης κονδυλίων από την ΕΤΕπ και ΕΦΕΠΑΕ για την υλοποίηση του προγράμματος επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας μπορούν να διοχετευθούν προς στις ΜΜΕ κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ σε σύντομο χρονικό διάστημα.