Με ήπια προσαρμογή το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Σταδιακό ψαλίδισμα σε ορίζοντα επταετίας για τους παλαιούς υπαλλήλους

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Μουτούση  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/08/2011 08:00 |
Με ήπια προσαρμογή  το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο
Βαθμιαία θα εφαρμοσθεί το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο ενώ στόχος είναι η εξισορρόπηση των αμοιβών υπαλλήλων που ασκούν τα ίδια καθήκοντα

Μοντέλο ήπιας προσαρμογής και όχι ξαφνικού σοκ επέλεξε τελικώς η κυβέρνηση για τις αλλαγές που προωθεί μέσω του νέου μισθολογίου.
Διατήρηση σε μεγάλο βαθμό των αποδοχών για τους παλαιούς υπαλλήλους και σταδιακό ψαλίδισμά τους σε ορίζοντα ακόμη και επταετίας αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα. Αντιθέτως, χωρίς επιδόματα και με τους νέους μισθούς θα αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου.
«Στόχος του νέου βαθμολογίου και μισθολογίου δεν είναι ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και προστίθεται: «Σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο, μέσω μεταβατικών ρυθμίσεων (προσωπική διαφορά), θα ενταχθεί το προσωπικό που υπηρετεί».
Μέρος των επιδομάτων που προβλέπονται σήμερα θα χαρακτηριστούν ως προσωπική διαφορά και θα ενταχθούν στους μισθούς των υπαλλήλων. Κάθε φορά που θα χορηγείται αύξηση επί του βασικού μισθού στους υπαλλήλους αυτούς, θα αφαιρείται το αντίστοιχο ποσό από την προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα στην πράξη οι συνολικές τους απολαβές να παραμένουν στάσιμες.
Με τον τρόπο αυτό - εκτιμούν στελέχη του Δημοσίου - θα επέλθει και η εξισορρόπηση μεταξύ υπαλλήλων που ασκούν τα ίδια καθήκοντα αλλά αμείβονται διαφορετικά στα επιμέρους υπουργεία, απλώς δεν θα γίνει με αυτόματο κόψιμο όλων των επιδομάτων.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. Για παράδειγμα ανέφεραν έναν υπάλληλο με βασικό μισθό 1.000 ευρώ και επιδόματα 500 ευρώ, που θα ονομαστούν προσωπική διαφορά. Εάν δοθεί το επόμενο έτος αύξηση 50 ευρώ, θα αποκτήσει βασικό μισθό 1.050 ευρώ ενώ η προσωπική διαφορά θα περιοριστεί στα 450 ευρώ, δηλαδή θα εξακολουθήσει να έχει εισόδημα 1.500 ευρώ.
Ενας άλλος υπάλληλος, ο οποίος έχει βασικό μισθό 1.000 ευρώ και δεν εισπράττει επιδόματα, ως εκ τούτου δεν θα έχει και προσωπική διαφορά, θα λάβει το επόμενο έτος την ίδια αύξηση και το εισόδημά του θα ανέβει στα 1.050 ευρώ, κλείνοντας έτσι την ψαλίδα που τον χώριζε από τον υπάλληλο με τα επιδόματα.
Θα οριστεί, όμως, ένα πλαφόν για την προσωπική διαφορά, καθώς δεν μπορεί να διατηρηθεί επί παραδείγματι το σύνολο των 1.500 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα ως επιδόματα υπάλληλοι στο υπουργείο Οικονομικών. Ετσι, για ορισμένους υπαλλήλους θα υπάρξει αμέσως μείωση των αποδοχών τους σε κάποιον βαθμό, αλλά όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, αφορά ποσοστό της τάξης του 10% επί του προσωπικού του Δημοσίου.

Η ΕΓΚΡΙΣΗ. Οι νέες αυτές ρυθμίσεις θα βρεθούν πάντως στο μικροσκόπιο της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα, με δεδομένο πως στο αρχικό σχέδιο που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση γινόταν λόγος για προσαρμογή στο νέο μισθολόγιο όλων των υπαλλήλων σε ορίζοντα τριετίας και όχι πενταετίας ή ακόμη και επταετίας, όπως προβλέφθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη.
Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμούσαν πως θα δοθεί το πράσινο φως από τους ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς βασικός στόχος είναι να περιοριστεί το συνολικό μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται με τον περιορισμό των προσλήψεων, το σημαντικό κύμα αποχωρήσεων υψηλόμισθων υπαλλήλων, αλλά και την άμεση εφαρμογή του νέου μισθολογίου σε νεοεισερχόμενους και εποχικούς υπαλλήλους.

13
chris greek
09/10/2011 20:10
το θεμα δεν ειναι ποσα θα παρει ο δημοσιος υπ. αλλα ποσα θα παρει ο ελληνος εργαζομενος γενικα , που σημαινει οτι πρεπει να δωθουν αυξησεις σε ολους για να εχουμε αναπτηξει , ετσι δεν ειναι; Αλωστε εχουμε οικονομικο πολεμο και επειδει στην ιστορια μας σαν ελληνες ενωμενει κερδισαμε της εξω απειλες που σημαινει οτι πρεπει να γωνιστουμε για το δικαιο μας, δεν πρεπει; δεν ξερω αν το εχετε καταλαβει οτι μαλωνουμε μεταξυ μας και αυτη το εκμεταλλευονται.. οταν το 40 οι γερμανοι απειλουσαν με τιμορια στα χωρια αν δε δωσουν τους ανταρτες , αυτους που πουλαγαν τουσ δικους τους για το καλο του χωριου(δηθεν) και φοραντας μια μασκα δειχναν ποιος θα εκτλεστη ειρθε η ωρα , τελος αργα η γρηγορα πρεπει να ξυπνησουμε, δε πρεπει;
δημοσιος υπαλληλος
05/10/2011 15:29
Όταν λέμε ενιαίο μισθολόγιο, εννοούμε ΕΝΙΑΙΟ...Ο υπάλληλος ΠΕ με υψηλά προσόντα να αμοιφθεί το ίδιο με οποιονδήποτε άλλον ομοίων προσόντων σε όποια υπηρεσία και αν βρίσκεται...μόνο τότε θα χουμε πληρη εξομοίωση, κράτος δικαίου και αποτελεσματικότητα στο δημόσιο. Δε μπορώ να δεχτώ με τίποτα ένας υπαλληλος ΥΕ στο Υπ.Οικονομικών να αμοίβεται με λεφτά τόσα που ένας ΠΕ με μαστερ και διδακτορικά που εργάζεται σε άλλη υπηρεσία πχ σε μια Περιφέρεια δε θα δει ουτε μετα από 30 χρονια υπηρεσίας ... δυστυχώς αυτό γινόταν μεχρι τώρα. Αν δεν γίνει ούτε και τώρα μια ουσιώδης αποκατάσταση της δικαιοσύνης και αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα αξιοποίησης του δυναμικού της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει υψηλά προσόντα, τότε δυστυχως δεν πρόκειται να βελτιωθεί τίποτα! Ούτε η αποδοτικότητα στο δημόσιο ούτε η αναπτυξιακή προοπτική σε επίπεδο τοπικό και περιφερειακό. Η κρίσιμη ώρα έχει έρθει, ό,τι αλλαγές για το καλό όλης της χώρας πρέπει να γίνουν, πρέπει να γίνουν ΤΩΡΑ αλλά ΣΩΣΤΑ και όχι πάλι με υπεκφυγές και προστατεύοντας τα μικροσυμφέροντα κάποιων κλάδων. Ας ελπισουμε να γίνει και κάτι σωστά...επιτέλους, γιατί το έχει ανάγκη η χώρα για να ορθοποδήσει. Η δημόσια διοίκηση πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να δοθεί έμφαση στην αξιοποίηση του δικού της δυναμικού...όχι πια αλλους υψηλά αμοιβόμενους εξωτερικούς συνεργάτες, outsourcing υπηρεσιών, ανάθεση μελετών και ερευνών σε ιδιώτες. Μπορεί να αξιοποιηθεί για όλα αυτά το κατάλληλο δυναμικό που υπηρετεί ήδη σε υπηρεσίες...ας γίνει τουλάχιστον ένα βήμα και προς αυτή την κατεύθυνση...
Νικόλαος
29/08/2011 14:56
Κύριε Παυσανία υπάρχουν λύσεις που θα αποδόσουν πολλά περισσότερα από τα 2-3 Δις της πρότασης σας! Άμεσο κλείσιμο και δημευση των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρησεων, των ιδιοκτητών τους και των υπαλλήλων τους στις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές! Κατάργηση της ασφαλιστικής κάλυψης (ιατροφαρμακευτικής και συνταξιοδοτικής) για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που εργάζονται "μαύρα"! Ελεύθερες απολύσεις χωρίς αποζημίωση κλπ για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους! Κατάργηση 8ώρου και καθιέρωση 24ώρου στον ιδιωτικό τομέα! Άμεση φυλάκιση και μεγάλα πρόστιμα στους ιδιώτες που λαδώνουν για να παρανομήσουν!
girgos (υπάλληλος Υπ. Οικονομικών)
29/08/2011 00:54
Γιατί μερικοί εδώ μέσα ενοχλούνται με το μισθό που παίρνουμε εμείς οι υπάλληλοι του υπ. Οικονομικών; Από το κράτος ή από την τσέπη τους τα παίρνουμε; Εγώ σπούδασα στο Πανεπιστήμιο οικονομικά μόνο και μόνο για να μπω στο υπ. οικονομικών. Εάν είχαν και οι κύριοι αυτοί τα κότσια ας έμπαιναν στο οικονομικών και όχι να ζητάνε τώρα μείωση των μισθών μας!!! Και στο κάτω- κάτω, εάν δεν είμαστε καλοπληρωμένοι εμείς για να μαζέψουμε λεφτά για το κράτος ξέρετε τότε τι θα γίνει;
Γιάννης
27/08/2011 07:38
Είναι κράτος δικαίου αυτό στο οποίο ζούμε? Πώς ΝΕΟΙ υπάλληλοι διορισμένοι απο ΑΣΕΠ, με ανώτερες σπουδές και master, κάνοντας την ΙΔΙΑ ακριβώς δουλειά με τον παλαιότερο "συνάδελφό" τους, να δεχτούν να αμοίβονται χωρίς επίδομα προσωπικής διαφοράς με τις μισές σχεδόν αποδοχές??? Είναι συνταγματικά άδικο και ανεπίτρεπτο να συμβαίνει. ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ... Ώς ΠΌΤΕ θα συνεχίζουν οι συντεχνίες να συντηρούν τέτοιες κοινωνικές αδικίες και ανισότητες?? ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ....
Παυσανίας
26/08/2011 18:20
700 ευρώ μισθό, κατάργηση όλων των επιδομάτων, άρση μονιμότητας, κατάργηση του εφάπαξ για όλους του κηφήνες του δημοσίου!!! Απόλυση 300.000 τεμπελχανάδων, μουσάτων αφισοκολλητών για να σωθεί η χώρα!!!
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
26/08/2011 09:27
Πλήρης επικράτηση των φαύλων παλαιοκοματικών! Να δούμε τι θα πεί και η Τρόϊκα!
ΑΛΕΞΙΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
26/08/2011 00:28
O Γ Παπανδρέου κάνει τα λάθη του πατέρα του. Αρχισε να υποχωρεί στο βαθύ"ΠΑΣΟΚ ", που είναι υπόλογο για τον εκχυδαϊσμό και τον εκφυλισμό της σοσιαλιστικής ιδεολογίας. Εδιωξε την Μπιρμπίλη, έφερε τον Ρέππα να εκσυγχρονίσει"!!! την Δημόσια Διοίκηση, ( ευτυχώς αποχώρησε ο ... μέγας Παπασπύρος), και τον Παντελή Οικονόμου να προστατεύει τους μεγαλοφοροφυγάδες. Καλά δεν καταλαβαίνουν;, ή μας θεωρούν τους άλλους ηλίθιους, ότι με το να υποχωρούν στους χρυσοκάνθαρους ( του μεγαλοσοσιαλιστή Τσοβόλα) του Υπουργείου Οικονομικών , εξαγρειώνουν όλους τους άλλους που είδαμε να περικόπτωνται οι χαμηλοί μισθοί μας;; Θα δώσουν μήπως προσωπική διαφορά, ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ ΟΜΩΣ, στους υπαλλήλους πχ του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου υπάλληλος ΠΕ , συνταξιοδοτούμενος έχει μισθό μικρότερο από νεοδιοριζόμενο ΥΕ υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών;;;; Γιατί μας προκαλούν και δεν τολμούν να εφαρμόσουν δικαιοσύνη;;;; Ο Παπανδρέου ξέχασε τις αρχές του;;
Γιαννης
25/08/2011 12:31
Α ναι, μην τους κοψεται ξαφνικα, τα πουλακια μου. Εξαλου λεφτα υπαρχουν (για αυτους). Ξεχασα οτι αυτοι ειναι πολιτες πρωτης κατηγοριας, και με τρομερη προσφορα, ενω οι υπολοιποι ειμασται ζωα. Μην τους κοψεται, και ας χρεοκοπησουμε - πανω απ'ολα ναναι καλα αυτοι.
Kostas
25/08/2011 10:49
Για μια ακόμη φορά το βαθύ ΠΑΣΟΚ έκανε το θαύμα του! Διατηρεί τις προκλητικές αμοιβές των εφοριακών, τελωνειακών, κ.α. συμπτωματικά υπαλλήλων του κ. Βενιζέλου και κ. Ρέππα και καλεί τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να πληρώνουμε αδρά τους υπαλλήλους των πλέον διεφθαρμένων υπηρεσιών του κράτους. Αλλά ποιός έκανε την εισήγηση για το ενιαίο μισθολόγιο? Φυσικά οι υπάλληλοι των 2 αυτών υπουργείων. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πολιτικό κόστος. Αλλά αυτό θα το πληρώσουν από όλους τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους που αμοίβονται με ψίχουλα. Ντροπή τους!
Μεταναστης
25/08/2011 09:20
Τα πολιτικο κατεστημενο ξερει να προστατευουν τους δικους του
Poly d' Corfu
25/08/2011 08:53
ακομα ενα πισωγυρισμα του κομματος που θελει να λεγεται και κυβερνηση. Παρτε επιτελους αποφασεις και καντε πραξη αυτα που λετε, χωρις τυμπανοκρουσιες. Ο κοσμος ολος ζηταει εξισωση των μισθων των δημοσιων υπαλληλων και εσεις υποχωρειτε στις 30-50 χιλιαδες του Υπουργειου Οικονομικων και των παρατρεχαμενων τους. Παντα ο Ελληνας κοιταγε πως θα κανει την απατεωνια. Καλα κανουνε και μας κανουν οτι μας κανουν γιατι πραγματικα μας αξιζει αυτο που εχουμε παθει (που σιγα τι εγινε). Εδω ακομα συζηταμε για ενα δημοψηφισμα ακομα συζηταμε για ενιαιο μισθολογιο, ακομα συζηταμε για νομο που απαγορευει το καπνισμα και ποσα αλλα....
ΦΡΑΓΚΟΥΛΙΔΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗ
25/08/2011 08:38
" Εάν δοθεί το επόμενο έτος αύξηση 50 ευρώ, θα αποκτήσει βασικό μισθό 1.050 ευρώ ενώ η προσωπική διαφορά θα περιοριστεί στα 450 ευρώ, δηλαδή θα εξακολουθήσει να έχει εισόδημα 1.500 ευρώ. Ενας άλλος υπάλληλος, ο οποίος έχει βασικό μισθό 1.000 ευρώ και δεν εισπράττει επιδόματα, ως εκ τούτου δεν θα έχει και προσωπική διαφορά, θα λάβει το επόμενο έτος την ίδια αύξηση και το εισόδημά του θα ανέβει στα 1.050 ευρώ, κλείνοντας έτσι την ψαλίδα που τον χώριζε από τον υπάλληλο με τα επιδόματα." Μήπως έχουμε ξεχάσει τα ελληνικά μας; Μήπως είμαστε για γέλια; Πως ακριβώς κλείνει η ψαλίδα αν ο ένας υπάλληλος παίρνει 1500 ευρώ και ο άλλος 1050;