Ρεπορτάζ:

Σπύρος Δημητρέλης

Το τέλος των «σκληρών» σχεδίων της κυβέρνησης για την ολική επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης πιστοποίησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις των φορέων της αγοράς αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής και ακινήτων για τα τεκμήρια οι οποίες, όπως είπε, είναι πολυ κοντά σε αυτές της κυβέρνησης.

Πρόκειται γαι τεκμήρια- λάιτ που ακόμη και αν εφαρμοστούν δεν θα αφορούν παρά ελάχιστες περιπτώσεις φορολογουμένων.

Η άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα των τεκμηρίων που οριστικοποιήθηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής είναι αποτέλεσμα της σφοδρής αντίδρασης που είχαν προκαλέσει τα αρχικά σχέδιά της να επαναφέρει τα τεκμήρια διαβίωσης στα πλαίσια των εισπρακτικών προθέσεων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι προτάσεις των φορέων προβλέπουν την καθιέρωση ελάχιστου αντικειμενικού κόστους και κατ’ επέκταση ελάχιστου εισοδήματος για την κατοχή και χρήση αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού, κατοικιών μεγάλης επιφάνεια ςκαι σκαφών αναψυχής μήκους άνω των 7 μέτρων.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα αυτοκίνητα, η πρόταση των εκπροσώπων της αγοράς αυτοκινήτου προβλέπει την εφαρμογή του ελάχιστου κόστους για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών.

Το ελάχιστο ετήσιο κόστος για ένα ΙΧ 2.000 έως 2.500 κυβικών εκατοστών διαμορφώνεται στα 3.000 ευρώ και φθάνει στα 6.000 ευρώ για ένα ΙΧ κυβισμού άνω των 5000 εκατοστών. Αυτο σημαίνει ότι όποιος έχει στην κατοχή του ένα ΙΧ τύπου τζιπ 5.500 κυβικών εκατοστών θα πρέπει να δηλώνει ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 6.000 ευρώ.

Κατοικίες

Ακόμη πιο λάιτ είναι το τεκμήριο για τις κατοικίες. Το ελάχιστο μηνιαίο κόστος, με βάση την πρόταση των εκπροσώπων της αγοράς ακινήτων, θα είναι 1 ευρώ ανα τετραγωνικό μέτρο και θα εφαρμόζεται μόνο σε κάθε κατοικία (ανεξαρτήτως αν είναι πρώτη ή δεύτερη ή τρίτη) με επιφάνεια άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων.

Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος που θα έχει στην κατοχή του και θα διαμένει σε μια κατοικία 250 ευρώ θα πρέπει να δηλώνει στην εφορία τουλάχιστον 3.000 ευρώ (250 ευρώ Χ 12 μήνες). Για τις εξοχικές κατοικίες το μηνιαίο κόστος θα υπολογίζεται μόνο για τους τρείς θερινούς μήνες.

Σκάφη αναψυχής

‘Οσον αφορά στα σκάφη αναψυχής η πρόταση των εκπροσώπων του κλάδου προβλέπει την θέσπιση ειδικού τεκμηρίου για σκάφη μήκους 7-12 μέτρων. Να σημειωθεί ότι για μεγαλύτερου μήκους σκάφη εφαρμόζεται ήδη τεκμήριο. Για ένα σκάφος αναψυχής μήκους 7 έως 8 μέτρωψν προβλέπεται ελάχιστο ετήσιο κόστος χρήσης 1.788 ευρώ. Για ένα σκάφος μήκους 11 έως 12 μέτρων το ελάχιστο ετήσιο κόστος χρήσης προβλέπεται στα 8.085 ευρώ.

Παράδειγμα :

Ο φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα σκάφος αναψυχής 10 μέτρων (ετήσιο κόστος χρήσης 2.849 ευρώ), μια κατοικία 300 τετραγωνικών μέτρων (ετήσιο κόστος χρήσης 3.600 ευρώ) και ένα ΙΧ τύπου τζιπ με κυβισμό 4.500 κυβικώνεκατοστών (ετήσιο κόστος χρήσης 4.000 ευρώ) θα πρέπει να δηλώνει στην εφορία τουλάχιστον το άθροισμα των παραπάνω τεκμαρτών δαπανών, δηλαδή 10.450 ευρώ.

Από αυτό προκύτπει ότι τα τεκμήρια αφορούν ελάχιστους φορολογούμενους με στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης που δηλώνουν ελάχιστα εισοδήματα στην εφορία. Οι οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για τα τεκμήρια πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκτιμήσεις για οριστική παύση των όποιων σχεδίων για τη θέσπιση τεκμηρίων. Χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής παρουσιάστηκαν και τα τηλεοπτικά σποτ που θα προβάλλονται στα πλαίσια της διαφημιστικής καμπάνιας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία ξεκινά σύντομα.