Θα ανοίξει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τις πόρτες του για το κοινό το 2015 ή και αυτή η πρόβλεψη θα προστεθεί στις δεκάδες προηγούμενες που ήθελαν το μουσείο να είναι έτοιμο από το 2004 έως σήμερα;

Το κατάλευκο εσωτερικά πρώην εργοστάσιο Φιξ με τους άνετους χώρους (από το αρχιτεκτονικό γραφείο 3SK Στυλιανίδης), τις εντυπωσιακές κυλιόμενες κλίμακες, τους γυάλινους ανελκυστήρες με θέα στη Λεωφόρο Συγγρού και την ταράτσα με τη μοναδική θέα από τη θάλασσα έως τον Λυκαβηττό είναι έτοιμο για να στεγάσει το μουσείο που λείπει από την Αθήνα. Κι αυτό θα ήταν αρκετό για να πιστέψει κάποιος τη δέσμευση περί εγκαινίων εντός του 2015. Τα φαινόμενα όμως απατούν. Διότι για να ανοίξει το πολύπαθο ΕΜΣΤ απαιτείται ένα τρίπτυχο, όπως έγινε σαφές από τον πρόεδρο του ΔΣ του μουσείου Γιώργο Παπαναστασίου: χρήμα, χρόνος και άνθρωποι. Και προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτε από τα τρία.

Τα ταμεία είναι άδεια. Η ετήσια επιχορήγηση των 400.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού αρκεί για τη μισθοδοσία των 14 μόνιμων υπαλλήλων και περισσεύουν 20.000 ευρώ. Παράλληλα το μουσείο έχει χρέη, ενώ δεν έχει πάρει ακόμη ούτε ευρώ από την τριετή προγραμματική σύμβαση (2015-17). Χρήματα δεν υπάρχουν ούτε για να πληρωθούν τα μέλη των επιτροπών που θα παραλάβουν το κτίριο (έχει παραδοθεί μόνο ο ημιώροφος και ο πρώτος όροφος, όπου μετακόμισαν οι υπάλληλοι προ εβδομάδος) ούτε και για τη σύνδεση με τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται εργοταξιακό ρεύμα. Κι όλα αυτά ενώ για την πλήρη λειτουργία του πρέπει να προσληφθούν περίπου 70 άτομα και το ετήσιο κόστος λειτουργίας του έχει εκτιμηθεί στα 2 εκατ. ευρώ.

Χρόνος επίσης δεν υπάρχει διότι οι μελέτες για την τοποθέτηση των έργων δεν είναι ολοκληρωμένες και θα υποστούν αλλαγές καθώς, σύμφωνα με τη διευθύντριά του Κατερίνα Κοσκινά, «η έκθεση των μονίμων συλλογών εκφράζει το όραμα του διευθυντή» και κατά συνέπεια δεν θα εφαρμόσει εκείνες που είχε υπογράψει η προκάτοχός της Αννα Καφέτση, η οποία απομακρύνθηκε με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης. Αρα, απαιτείται χρόνος για την ολοκλήρωση των μελετών, την έγκριση και την εφαρμογή τους.

Ούτε άνθρωποι υπάρχουν. Οι 14 εργαζόμενοι δεν επαρκούν και μόλις στις 27 Μαρτίου κατατέθηκε ο οργανισμός λειτουργίας που θα επιτρέψει να προχωρήσουν οι προκηρύξεις προσλήψεων. Παρ’ όλα αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος καθώς το μουσείο «από ένα συναρπαστικό φάντασμα μεταβάλλεται σε έναν εκπυρσοκροτητή που δημιουργεί σχέσεις μεταξύ των εικαστικών έργων και των ανθρώπων» και τοποθέτησε τα εγκαίνια εντός τεσσάρων – πέντε μηνών.