O Μπεν Ε. Κινγκ, ο πρωτοπόρος τραγουδιστής της σόουλ και του RnB, που έγινε διάσημος τόσο ως βασικός τραγουδιστής των Drifters όσο και ως σόλο ερμηνευτής της κλασσικής επιτυχίας «Stand By Me», πέθανε σε ηλικία 76 ετών.

Ο Κινγκ ξεκίνησε την καριέρα του στη μουσική στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με τους The Drifters, με τους οποίους τραγούδησε καταπληκτικά το «Save The Last Dance For Me» και το «There Goes My Baby».

Το 1961 είδε το δικό του όνομα στο Τop 5 του καταλόγου των επιτυχιών με το περίφημο «Stand By Me» που ερμήνευσε ως σόλο καλλιτέχνης.

Η επιτυχία του συγκεκριμένου τραγουδιού υπήρξε διαχρονική. Ο Μπεν Ε. Κινγκ επέστρεψε στους καταλόγους των επιτυχιών στα μέσα της δεκαετίας του 1980 – στο Νο1 επί τρεις εβδομάδες στη Βρετανία μάλιστα – όταν το «Stand By Me» χρησιμοποιήθηκε σε μια διαφήμιση καθώς και στην ομώνυμη ταινία με τον Ρίβερ Φίνιξ.

Συνολικά το «Stand By Me» βρέθηκε εννέα φορές στους καταλόγους του Billboard – δύο φορές στη βερσιόν του Κινγκ και άλλες επτά φορές ερμηνευμένο από άλλους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Τζον Λένον.

Γεννημένος με το όνομα Μπέντζαμιν Ερλ Νέλσον, έκανε τα πρώτα του βήματα στο πεντάγραμμο με μια ομάδα της βασισμένης στα φωνητικά μουσικής «ντου γουαπ» που ονομάζονταν The Five Crowns.

Η πεντάδα άλλαξε έπειτα όνομα και έγιναν The Drifters, όταν ο ατζέντης του συγκροτήματος απέλυσε όλα τα προηγούμενα μέλη!

Η σχέση με τον δεσποτικό ατζέντη αποδείχτηκε ιδιαίτερα προβληματική. Το γεγονός ότι παρά τις επιτυχίες τους τούς πλήρωνε με μόλις 100 δολάρια την εβδομάδα και απέρριπτε κάθε αίτημά τους για αύξηση, οδήγησε τον Μπεν Ε. Κινγκ να δοκιμάσει τη σόλο καριέρα. Ηταν τότε που υιοθέτησε το επώνυμο Κινγκ.

Η πρώτη του επιτυχία, το 1961, ήταν το «Spanish Harlem» για να ακολουθήσει το «Stand By Me».

Ο Μπεν Ε. Κινγκ, που ζούσε τα τελευταία χρόνια στο Νιου Τζέρσι, πέθανε την Πέμπτη από φυσικά αίτια, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του Φιλ Μπράουν.