Το Aprilia Dorsoduro συγκεντρώνει τα καλύτερα χαρακτηριστικά των σπορ μοτοσικλετών και των supermotard. Όπως αναφέρει και η ιταλική φίρμα αυτό οφείλεται τόσο στη συνεργασία με το Αγωνιστικό τμήμα της φίρμας όσο και με τους κινητήρες υψηλής απόδοσης που προσφέρει σε κάθε της μοντέλο.

Η συνταγή της είναι ταμένη στην σπορ οδήγηση. Η Aprilia Dorsoduro 900 διαθέτει φέρινγκ που έχουν περιοριστεί στον ελάχιστο επιτρεπτό βαθμό ενώ τα προστατευτικά χεριών στο τιμόνι και το εμπρός number plate δεν είναι τα μοναδικά στοιχεία που τονίζουν τη στενή σχέση της μοτοσικλέτας με τους αγώνες. Διαθέτει κινητήρα 90° V-twin 750 κ.εκ., Η μέγιστη ισχύς προσεγγίζει πλέον τα 95,2 άλογα στις 8.750 σ.α.λ., αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η τιμή της μέγιστης ροπής έχει αυξηθεί από 82 Nm στις 4.500 σ.α.λ. στον V-Twin 750 cc σε 90 Nm στις 6.500 σ.α.λ.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της χαρτογράφησης του κινητήρα, μεταβάλλοντας ριζικά τον τρόπο με τον οποίο απελευθερώνεται η διαθέσιμη ισχύς. Η ρύθμιση Sport παρέχει άμεση και δυναμική απόκριση του γκαζιού, η ρύθμιση Touring παρέχει ομαλότερη απόκριση, ενώ ο χάρτης Rain μειώνει στα περίπου 70 ίππους τη διαθέσιμη ισχύ και ενδείκνυται για δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή ολισθηρά οδοστρώματα.

Το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης Aprilia του Dorsoduro 900 συνδυάζεται με το σύστημα ABS δύο καναλιών της Continental. Η περιορισμένων διαστάσεων μονάδα διαθέτει οθόνη 4,3 ιντσών και παρέχει πλούσιες πληροφορίες, οι οποίες προβάλλονται με ευανάγνωστο τρόπο, χάρη στη δυνατότητα προσαρμογής των χρωμάτων φόντου και γραμματοσειράς ανάλογα με τις συνθήκες που εντοπίζει ο ανιχνευτής φωτός. Η συνολικά βελτιωμένη απόδοση των συστημάτων ανάρτησης του Dorsoduro 900 οφείλεται επίσης στους νέους τροχούς τριών ακτίνων, που είναι πάνω από 2 κιλά ελαφρύτεροι από τους τροχούς του Dorsoduro 750. Το νέο Dorsoduro 900 προσφέρεται στην τιμή των 8.900 ευρώ.