Στο φόντο της ανείπωτης τραγωδίας των πυρκαγιών, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκανε χθες δηλώσεις στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες που εγώ τις βρήκα ενδιαφέρουσες. Για την ακρίβεια, βρήκα την τοποθέτησή του πιο θεσμική, αφανάτιστη και μακριά από ένα πνεύμα συνωμοσιολογίας που ορισμένοι κυβερνητικοί θέλουν να εξυφάνουν. Εδώ λοιπόν έγινε αναφορά στον όρο «ασύμμετρη απειλή», αλλά με αρκετά διαφορετικό τρόπο από τον όρο «ασύμμετρο φαινόμενο» που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας προχθές το βράδυ. Για την ακρίβεια ο Βούτσης διευκρίνισε πως ο όρος αναφέρεται σε φυσικό φαινόμενο.

Χτυπητή διαφορά

Πιο συγκεκριμένα είπε: «Προσώρας αναφέρεται μόνο στο φυσικό φαινόμενο, το οποίο ορισμένες στιγμές διαμορφώνει συνθήκες οι οποίες προφανώς δεν είναι αντιμετωπίσιμες τις στιγμές που συμβαίνουν». Συμπλήρωσε βέβαια: «Για άλλου τύπου ασύμμετρες απειλές που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή αντιλαμβάνεστε ότι είναι υπεύθυνα τα όργανα τα οποία ήδη έχουν επιληφθεί του ενδεχομένου και της πιθανότητας να είναι και κάτι τέτοιο, το έχουμε ζήσει πολλές φορές στη χώρα μας, αλλά κανείς προσώρας δεν έχει ενδείξεις ότι είχαμε ασύμμετρη με την έννοια της υποβολιμαίας και δράσεις εμπρηστικές, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στοιχεία προς ανακοίνωση. Αν υπάρξουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα το ακούσουμε όλοι με προσοχή να το αποτιμήσουμε». Πώς το βρίσκετε; Εγώ βλέπω αισθητή διαφοροποίηση από το κλίμα ασύμμετρων απειλών που διάφοροι έφτιαχναν από την πρώτη ώρα των πυρκαγιών.

Η Βουλή

Ο Νίκος Βούτσης επίσης επεσήμανε το νόημα της αδιάκοπης λειτουργίας της Βουλής «ακριβώς διότι είναι το δημόσιο βήμα έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα, σε όλη αυτή τη φάση αποτίμησης της τραγωδίας, να μπορούν και οι πολιτικές δυνάμεις και η κυβέρνηση ν’ απευθύνονται με στοιχεία, με εκτιμήσεις και άρα το πένθος που όλους μας διακατέχει, το οποίο σηματοδοτείται και από τη μεσίστια σημαία στο Κοινοβούλιο, δεν αναστέλλει τη λειτουργία της». Ετσι είπε πως θα συνεδριάσουν κανονικά οι δύο Επιτροπές που είναι προγραμματισμένες, ενώ θα υπάρξει έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου.

Μέτρα και ρυθμίσεις

Επίσης, εάν υπάρχουν κάποια επιμέρους μέτρα αρωγής και προσπάθειας που θα γίνει από τη Βουλή θα ανακοινωθούν μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων και στην Ολομέλεια, η οποία θα γίνει αύριο. Εδώ μπορεί να έχουμε και ανακοίνωση μέτρων από τη Βουλή, δηλαδή είτε μια συμβολή με υλικά μέσα για την τραγωδία είτε ταχύτατες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Θάλασσα

Ο Βούτσης όμως έκανε και μια εκτίμηση: «Φοβάμαι μην έχουμε εκπλήξεις και από τη θάλασσα, δηλαδή ήδη από χθες το βράδυ, παρασύρθηκαν γιατί υπάρχουν και ρεύματα, πολλούς παρέσυρε το ρεύμα, νομίζω ότι η παρουσία του στρατού με τα ιδιαίτερα προηγμένα μέσα που έχει, τα πλωτά και άλλα θα είναι καταλυτική έτσι ώστε το δυνατό πιο σύντομα να υπάρχει δυνατότητα μιας πραγματικής αποτίμησης της κατάστασης». Ας ελπίσουμε να μην επιβεβαιωθεί.

Αδειασμα

Στα του Βούτση, πάλι, κάτι διαφορετικό. Μαθαίνω πως ενοχλήθηκε από δημοσίευμα που βγήκε σε εφημερίδα και που ουσιαστικά έλεγε πως η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής συγκαλύπτει τις υποθέσεις Αδωνη Γεωργιάδη, Στουρνάρα και Μαρέβας Μητσοτάκη. Ο Βούτσης λοιπόν στο Ραδιόφωνο 247 είπε πως η επιτροπή κάνει συστηματικά και με σωστό τρόπο το έργο της…

Σεισμοί, λιμοί και αθεΐα

Ο ένας ακραίος της χθεσινής μέρας ήταν ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Προκάλεσε για την ακρίβεια το κοινό αίσθημα με την ανακοίνωσή του με αφορμή τις πυρκαγιές: «Σε καιρούς αποστασίας από τον δρόμο του Θεού θα εκδηλώνεται η οργή του πανοικτίρμονος Θεού με διάφορα φυσικά καταστροφικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα σεισμοί, πείνα, επιδημίες και αρρώστιες λοιμικές, αιματοχυσίες, εγκληματικότης, καταστροφικές φωτιές, σύννεφα καπνού που θα ανεβαίνουν μέχρι τον ουρανό! Ποιος, άραγε, να είναι ο υπεύθυνος για την απομάκρυνση του Νεοέλληνα από τον δρόμο του Θεού; Ποιος άλλος; Ο άθεος Πρωθυπουργός κ. Αλέξιος Τσίπρας και οι συνεργάτες του;». Ιδού ένα απόσπασμα που ρίχνει τις ευθύνες για την τραγωδία στην… αθεΐα του Τσίπρα.

Η ψεκασμένη ερμηνεία

Ο έτερος ακραίος της χθεσινής ημέρας ήταν ένας συνεργάτης του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη που λέγεται Δημήτρης Ραπίδης. Τι έκανε αυτός; Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ανέφερε: «Με αφορμή την πυρκαγιά στην Κινέτα, προκαλεί εντύπωση και απορία το γεγονός ότι ο ΣΚΑΪ μεταδίδει πρώτος σε ζωντανή σύνδεση από το σημείο πριν καν ακόμη φουντώσει η φωτιά, με τα υπόλοιπα κανάλια να ακολουθούν με καθυστέρηση. Λες και γνωρίζουν από πριν πού θα έχει φωτιά ή εμπρησμό». Αν δεν καταλάβατε, ο ΣΚΑΪ βάζει τις φωτιές σύμφωνα με αυτή την ψεκασμένη ερμηνεία. Ο Θεός να μας φυλάξει.