Ενα από τα κλασικά φαγητά της Κυριακής, που παλιά το έβαζαν στο ταψί με σάλτσα ντομάτα και πήγαιναν για ψήσιμο στο φούρνο της γειτονιάς. Οταν το κρέας μαλάκωνε και μέλωνε μέσα στη σάλτσα του ο φούρναρης προσέθετε το κριθαράκι και το απαραίτητο νερό. Πρόκειται για παραδοσιακό φαγητό της οθωμανικής κουζίνας (γκιουβέτς) το οποίο στην Τουρκία γίνεται με αρνάκι ενώ στην Ελλάδα και την Κύπρο το κάνουμε συνήθως με μοσχάρι, χωρίς όμως να αποκλείεται και το αρνίσιο ή το κατσικίσιο κρέας.

Υλικά

1200 γρ σπάλα μοσχαρίσια

1 πακέτο (500 γρ) κριθαράκι χοντρό

120 ml ελαιόλαδο

120 ml κόκκινο ξηρό κρασί (προαιρετικά)

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

1-2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)

1-2 φύλλα δάφνης

3-4 κόκκους μπαχάρι και 1 μικρό ξύλο κανέλας (προαιρετικά)

2 μεγάλες ώριμες ντομάτες

1 κ.τ.σ πελτές ντομάτας

1κ.τ. γλ μαύρη ζάχαρη

½ κ.τ.γλ πάπρικα γλυκιά

αλάτι, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το κρέας με χαρτί κουζίνας και το κόβουμε σε μερίδες. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος βάζοντάς τα λίγα λίγα στην κατσαρόλα για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Τα γυρίζουμε για να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, το ζεσταίνουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τις σκελίδες του σκόρδου κομμένες στη μέση. Οταν μαραθούν και αρχίσουν να γυαλίζουν προσθέτουμε την πάπρικα, τα φύλλα της δάφνης, λίγο μαύρο πιπέρι, την κανέλα και το μπαχάρι. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε την ντομάτα ξεφλουδισμένη και τριμμένη και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό.

Προσθέτουμε μισό λίτρο ζωμό κρέατος, αλατοπίπερο και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει 2 –3 βράσεις. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο ταψί και προσθέτουμε όσο καυτό νερό χρειάζεται ώστε να καλυφθεί το κρέας κατά τα δύο τρίτα. Σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 –170 βαθμούς. Αφήνουμε το κρέας να ψηθεί για τουλάχιστον 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να πάει παντού και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται (πρέπει να είναι καυτό) ώστε να σκεπαστεί το κριθαράκι.

Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε το φαγητό για 20 λεπτά ακόμη χωρίς να το σκεπάσουμε. Κάθε τόσο ελέγχουμε αν έχει αρκετά υγρά και αν χρειάζεται προσθέτουμε καυτό νερό.

Όταν βγάλουμε το γιουβέτσι από το φούρνο πρέπει να είναι ζουμερό γιατί το κριθαράκι θα συνεχίσει να τραβάει υγρά. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλατοπίπερο και το αφήνουμε να μείνει λίγο στην άκρη πριν το σερβίρουμε.

Σερβίρισμα

Σερβίρουμε το φαγητό με τριμμένη ξερή μυζήθρα ή παρμεζάνα και για όσους θέλουν ψιλοκομμένο μαϊντανό που φρεσκάρει τη γεύση. Συνοδεύουμε με ένα παλαιωμένο αγιωργήτικο ή ξινόμαυρο

Τιπς

∙Το φαγητό γίνεται θαυμάσιο και με αρνάκι γάλακτος ή κατσικάκι. Μπορούμε επίσης να το ψήσουμε στη γάστρα βάζοντας από την αρχή όλα τα υλικά εκτός από το κριθαράκι, χωρίς να χρειαστεί να φτιάξουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα. Απλά σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος, σκόρδο και κρεμμύδι (αν βάλουμε), τα ρίχνουμε στη γάστρα, προσθέτουμε τη ντομάτα και τον πελτέ, μπόλικο ζωμό κρέατος ή καυτό νερό και αλατοπίπερο, κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε στον αέρα σε δυνατή φωτιά. Σε περίπου μία ώρα ανοίγουμε τη γάστρα και γυρίζουμε τα κομμάτια του κρέατος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σε άλλη μια ώρα προσθέτουμε το κριθαράκι και όσο καυτό νερό χρειάζεται για να το σκεπάσει και ανακατεύουμε καλά.

∙Αντί για κριθαράκι, το φαγητό αυτό γίνεται εξίσου νόστιμο και με μακαρόνια σπαγγέτι

∙Για να ξεφλουδίσουμε εύκολα τις ντομάτες τις βουτάμε για μερικά δευτερόλεπτα σε καυτό νερό.

∙Αντί για τριμμένο τυρί κάποιοι προτιμούν να το συνοδεύουν με μουστάρδα

∙Το φαγητό είναι πιο ανοιξιάτικο αν αντικαταστήσουμε το ξερό κρεμμύδι με φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες και τα μπαχαρικά με δυόσμο ή βασιλικό.