Σε 1.135.486.342 ευρώ (λίγο περισσότερα από 1,13 δισ. ευρώ) ανήλθαν συνολικά οι προσφορές που κατέθεσαν διεθνείς και εγχώριοι επενδυτές για να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της CrediaBank. Η τράπεζα είχε ορίσει ως μέγιστο ποσό άντλησης τα 300 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι το βιβλίο προσφορών υπερκαλύφθηκε κατά περίπου 3,8 φορές. Από την ΑΜΚ προκύπτουν 375.000.000 νέες, κοινές, ονομαστικές, άυλες, μετά ψήφου, μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,05 ευρώ η καθεμία και εκδοθείσες από την ίδια την CrediaBank. Για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ, οι νέοι μέτοχοι πλήρωσαν 0,80 ευρώ για κάθε μετοχή. Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, το 20% της ΑΜΚ (60 εκατ. ευρώ), που αντιστοιχεί σε 75.000.000 νέες μετοχές, κατανέμεται σε εγχώριους επενδυτές της ελληνικής δημόσιας προσφοράς. Το υπόλοιπο 80% της ΑΜΚ (240 εκατ. ευρώ), που αντιστοιχεί σε 300.000.000 νέες μετοχές, κατανέμεται σε επενδυτές της διεθνούς προσφοράς, που συμμετείχαν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (placement). Τα αναλυτικά στοιχεία της κατανομής στις διάφορες κατηγορίες επενδυτών θα ανακοινωθούν εντός της προβλεπόμενης στις εφαρμοστέες διατάξεις προθεσμίας. Τα αναλυτικά στοιχεία, τα ποσοστά συμμετοχής των νέων μετόχων θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο.
Οι νέοι επενδυτές
Ηδη έχει γνωστοποιηθεί η ταυτότητα τριών διεθνών θεσμικών επενδυτών, και συγκεκριμένα των Fiera Capital, Marbella Investments και Discovery Capital Management, που συμμετέχουν με 110 εκατ. ευρώ συνολικά. Από τη διεθνή αγορά, τοποθετήθηκαν επίσης μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι και διαχειριστές χαρτοφυλακίων, όπως οι Nuveen, William Blair, Redwheel, Henderson, Eaton Vance και LAZARD. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνική δημόσια προσφορά συμμετείχαν θεσμικοί επενδυτές, μεγάλα οικογενειακά γραφεία (family offices) και σημαντικοί επιχειρηματίες, ειδικά από τον κλάδο της ναυτιλίας.
Παράλληλα, οι υφιστάμενοι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας, δηλαδή η Thrivest Holding (συμφερόντων Αλέξανδρου Εξάρχου, Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη) και το ελληνικό Δημόσιο μέσω του Υπερταμείου, έχουν ανακοινώσει ότι δεν συμμετέχουν στην ΑΜΚ, με αποτέλεσμα τα ποσοστά συμμετοχής τους να πέσουν σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα (50,17% η Thrivest και 36,16% το Υπερταμείο).
Η διευθύνουσα σύμβουλος της CrediaBank Ελένη Βρεττού χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της ΑΜΚ ως μια «πρωτοφανή επιτυχία», που αποτελεί «ορόσημο στην αναπτυξιακή πορεία της τράπεζας και ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης τόσο για τις προοπτικές της τράπεζας όσο και της οικονομίας στις δύο ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές της Ευρώπης, την Ελλάδα και τη Μάλτα».
«Η σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακής μας θέσης μέσω αυτής της συναλλαγής μάς δίνει τη δυνατότητα να επιταχύνουμε την ανάπτυξή μας συνεχίζοντας να στηρίζουμε την πραγματική οικονομία, να αξιοποιήσουμε στρατηγικές ευκαιρίες μέσω συνεργασιών και εξαγορών από θέση ισχύος, αλλά και να επιτύχουμε την ευρύτερη διασπορά και εμπορευσιμότητα της μετοχής μας, δημιουργώντας πλέον έναν τραπεζικό οργανισμό διεθνούς προσανατολισμού με συνεχώς αυξανόμενες προοπτικές», πρόσθεσε η Ελένη Βρεττού, ευχαριστώντας παλιούς και νέους μετόχους.






