ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΑΚΙΚΙ

Αποπειράθηκαν να τον σκοτώσουν

Μέσα στην αγωνία που επικρατεί για τις εξελιξεις στη Μέση Ανατολή, μια είδηση από το Ιράν, προσθέτει και άλλη ένταση. Ο Μοχάμεντ Ακίκι, υψηλόβαθμος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας στην Τεχεράνη. Οπως έγινε γνωστό από ιταλικές εφημερίδες, νοσηλεύεται πλέον σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική, μετά τα σοβαρά τραύματα που υπέστη κατά την απόπειρα κατά της ζωής του. Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη πληροφοριών για την επίθεση, αλλά σύμφωνα με ειδικούς και αναλυτές η ενέδρα που στήθηκε στον Ακίκι, συνδέεται με την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και την απάντηση του εβραϊκού κράτους. Βέβαια, δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η επίθεση στον Ακίκι μπορεί να έχει οργανωθεί από την εσωτερική αντίσταση στο Ιράν, μετά τη βίαιη καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν έπειτα από τον φόνο της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

ΣΟΥ ΖΙ ΤΣΙΟΥ

Ψαλίδι στα βίντεο παραπληροφόρησης

Η κινεζική εταιρεία του TikTok και ο διευθύνων σύμβουλός της Σου Ζι Τσιού αναφέρουν ότι έχουν αναθέσει σε περισσότερα άτομα την ευθύνη για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα τους που παρατηρήθηκε μετά την επίθεση στο Ισραήλ από τη Χαμάς. Οι αλλαγές έγιναν έπειτα από την έντονη αντίδραση προς την κινεζική εταιρεία από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε ανακοίνωσή της αναφέρεται ότι «κινητοποίησε άμεσα σημαντικούς πόρους και προσωπικό για να βοηθήσει στη διατήρηση της ασφάλειας της κοινότητάς μας και της ακεραιότητας της πλατφόρμας μας» και ότι είχε αφαιρέσει περισσότερα από 500.000 βίντεο ενώ έχει κλείσει 8.000 ζωντανές ροές στην περιοχή. Την Παρασκευή ο ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν είχε στείλει επιστολή στον Σου Ζι Τσιού καλώντας την εταιρεία να εντείνει τις προσπάθειές της για να ανταποκριθεί άμεσα σε αιτήματα επιβολής του νόμου για κατάργηση παράνομου περιεχομένου και ζητώντας απάντηση εντός 24 ωρών. Στην απάντηση αναφέρεται η προσθήκη απροσδιόριστου αριθμού συντονιστών που μιλούν αραβικά και εβραϊκά.

ΙΛΧΑΜ ΑΛΙΕΦ

Σήκωσε την αζερική σημαία

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ύψωσε χθες τη σημαία της χώρας του στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, του πρώην αποσχισθέντα αρμενικού θύλακα, τον οποίο κατέλαβαν οι αζέρικες δυνάμεις με μια επίθεση αστραπή τον περασμένο μήνα. Η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ αποκαλείται Χανκέντι από τους Αζέρους και Στεπανακέρτ από τους Αρμένιους. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ (οι Αρμένιοι το αποκαλούν «Αρτσάχ») είναι μια ορεινή περιοχή στον Νότιο Καύκασο, αναγνωρισμένη διεθνώς ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Οι περισσότεροι από τους 120.000 Αρμένιους που ζούσαν στην περιοχή έχουν επιλέξει να την εγκαταλείψουν, φοβούμενοι τι θα υποστούν υπό την αζέρικη διοίκηση. Το μεγάλο προσφυγικό κύμα προς την Αρμενία έχει δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην χώρα αυτή, όπου γίνονται διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης Πασινιάν για την υποχωρικότητά της και για το ότι δεν κατάφερε να προστατεύσει τους ομοεθνείς. Ο Πασινιάν είχε κάνει ανοίγματα προς τη Δύση, τα οποία δεν είδε με καλό μάτι η Μόσχα.