Στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στο Ισραήλ και τη Γάζα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται από χθες στο Αμβούργο για την πρώτη σε ολομέλεια συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Γερμανίας και Γαλλίας.

«Αλλιώς το είχαμε φανταστεί», σημείωσε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς στις κοινές του δηλώσεις με τον Εμανουέλ Μακρόν, διαβεβαιώνοντας την αμέριστη στήριξη στο Ισραήλ – «τη μόνη δημοκρατία στην περιοχή» απέναντι στη «βάρβαρη τρομοκρατία της Χαμάς». Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε από την πλευρά του ότι «η Γαλλία και η Γερμανία είναι σταθερά στο πλευρό του κράτους του ισραηλινού λαού», η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι «κοινή υπόθεση». Σολτς και Μακρόν είχαν χθες το βράδυ κοινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ για τις εξελίξεις στο μέτωπο του Ισραήλ.

Οι γαλλογερμανικές διακυβερνητικές διαβουλεύσεις ξεκίνησαν με τη χθεσινή επίσκεψη Σολτς και Μακρόν στη μονάδα παραγωγής της Airbus, στο Αμβούργο, κατ’ εξοχήν σύμβολο γαλλογερμανικής συνεργασίας. Στην ατζέντα της κοινής συνεδρίασης των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών είναι ο βιομηχανικός μετασχηματισμός και η κοινωνική συνοχή στον δρόμο για μία κυρίαρχη τεχνολογικά Ευρώπη, οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Θέλουμε μία ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη», τόνισε ο καγκελάριος Σολτς. Ωστόσο, αρκετά είναι τα σημεία τριβής μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού: Από τις διαφορές στην αντιμετώπιση της Κίνας, τη στήριξη της Ουκρανίας, για την οποία η γερμανική κυβέρνηση προσανατολίζεται περισσότερο στην Ουάσιγκτον, μέχρι την ενέργεια και την περιβαλλοντική πολιτική, στην οποία η Γαλλία εντάσσει και την ατομική ενέργεια ως αναπόσπαστο τμήμα της, ενώ η Γερμανία έκλεισε την περασμένη άνοιξη και τους τρεις τελευταίους πυρηνικούς αντιδραστήρες και τονίζει συνεχώς την έλλειψη σχεδιασμού για την οριστική αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων.

Το Προσφυγικό τροφοδοτεί την Ακροδεξιά

Kόλαφος για τα τρία κόμματα της γερμανικής κυβέρνησης – Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Φιλελεύθερους – ήταν οι περιφερειακές εκλογές της περασμένης Κυριακής στη Βαυαρία και την Εσση, πλήρωσαν ακριβά για την κακή εικόνα διαφωνιών και γκρίνιας που εκπέμπουν από το Βερολίνο. Τη γενικευμένη δυσαρέσκεια καρπώνεται πάνω απ’ όλους το ακροδεξιό AfD. Στην Εσση είναι δεύτερη δύναμη με 18,4%, το μεγαλύτερο ποσοστό μέχρι τώρα στη δυτική Γερμανία. Στη Βαυαρία είναι τρίτη δύναμη με 14,6% πέρασε μπροστά από τους Πράσινους με 14,4%. Το AfD θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση τόσο στο «Μαξιμιλιανέουμ» του Μονάχου, όσο και στην τοπική Βουλή του Βισμπάντεν στην Εσση.

To Προσφυγικό – Μεταναστευτικό επισκίασε όλα τα υπόλοιπα θέματα αυτών των εκλογών και εκτόξευσε τα ποσοστά του ακροδεξιού AfD, που καθιερώνεται παγγερμανικά σε υπολογίσιμη δύναμη. Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία», εργαλειοποιεί με επιτυχία τη διάχυτη ανησυχία των Γερμανών για τις αυξανόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν από την Ιταλία και την Πολωνία και αθροίζονται στο ένα εκατομμύριο περίπου πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία.  Οι δύο πρωταγωνιστές, ο Μάρκους Ζέντερ CSU που άντεξε στη Βαυαρία, και ο Μπόρις Ράιν CDU που θριάμβευσε στην Εσση, θα παραμείνουν πρωθυπουργοί – ο Ζέντερ στο Μόναχο συνεργαζόμενος με τον δεξιό λαϊκιστή Χούμπερτ Αϊβάνγκερ που βγήκε ενισχυμένος από την αποκάλυψη του φιλοναζιστικού μαθητικού του παρελθόντος – ο Μπόρις Ράιν (CDU) συνεργαζόμενος πιθανότατα με τους Πράσινους σε μια επανέκδοση του «μαυροπράσινου» συνασπισμού για μία τρίτη κατά σειρά πενταετία.