Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πολίτες και επιχειρήσεις για τα κουπόνια (vouchers) Smart Readiness, που θα αποτελέσουν τη νέα κρατική επιδότηση με σκοπό την ενίσχυση της εγκατάστασης οπτικών ινών στο εσωτερικό χιλιάδων κτιρίων.

Συγκεκριμένα, με την επιδότηση αυτή, που κατά μέσο όρο θα ανέρχεται σε 1.000 έως 1.300 ευρώ, θα ενισχυθεί το έργο της εγκατάστασης οπτικών ινών στο εσωτερικό περίπου 120.000 κτιρίων (κατοικιών και επιχειρήσεων) σε όλη τη χώρα!

Οι νέες υποδομές οπτικών ινών θα διευκολύνουν την εγκατάσταση σε κάθε διαμέρισμα ή επιχείρηση των νέων «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καθώς και κατάλληλων αισθητήρων για την ασφάλεια, τον έλεγχο καλής λειτουργίας και τη λήψη μετρήσεων που αφορούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων (λεβητοστάσιο κεντρικής θέρμανσης και ανελκυστήρας). Σημειώνεται ότι οι νέοι «έξυπνοι» μετρητές ηλεκτρισμού, εκτός των άλλων, θα επιτρέπουν και την απομακρυσμένη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση συσσωρευμένων οφειλών!

Η δράση Smart Readiness Voucher Scheme, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, έχει ως στόχο να «πιάσει» η Ελλάδα τους μέσους όρους της Ευρωπαϊκής Eνωσης σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα και διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων υπερ-υψηλών ταχυτήτων.

Δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν είναι ιδιοκτήτες μονοκατοικιών ή πολυκατοικιών που βρίσκονται εντός των περιοχών παρέμβασης – περιοχών δηλαδή που διέρχεται ή πρόκειται να διέλθει έως το 2026 δίκτυο οπτικών ινών, παρέχοντας ευρυζωνικές υπηρεσίες άμεσα αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps – και δεν διαθέτουν ήδη ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση.

Η λογική του Smart Readiness Voucher είναι να χρηματοδοτηθεί το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών που θα φέρουν τις οπτικές ίνες στο εσωτερικό κάθε διαμερίσματος. Η οπτική ίνα, που θα έρχεται από τον κεντρικό κατανεμητή κάθε κτιρίου, θα δημιουργήσει την απαραίτητη υποδομή για τη μετατροπή ολόκληρου του κτιρίου σε «έξυπνο».

Η δράση, που προκηρύχθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι κάτι σαν το market pass. Συγκεκριμένα, με το πρόγραμμα αυτό θα παρέχονται επιταγές (vouchers) στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή σε ενοίκους μονοκατοικιών με σκοπό να αναβαθμίσουν την εσωτερική καλωδίωση των κτιρίων, προκειμένου:

  • Να μπορούν να λάβουν ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων.
  • Να εγκαταστήσουν υποδομές για τη διασύνδεση των νέων «έξυπνων» μετρητών.
  • Να «τρέξουν» δράσεις που αφορούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων.

Ο κύριος όγκος της χρηματοδότησης αφορά υφιστάμενες πολυκατοικίες, με τη μέση δαπάνη για την αναβάθμιση των υποδομών διανομής οπτικής ίνας σε μια τετραώροφη πολυκατοικία να υπολογίζεται στα 1.000 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης θα προκύπτει με βάση τον αριθμό των ορόφων, των οριζόντιων ιδιοκτησιών και την κατηγορία των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν.

Σημειωτέον, ότι η επιχορήγηση θα δίνεται μόνο μία φορά σε κάθε κτίριο. Οι δαπάνες που θα ενισχύονται στο πλαίσιο του προγράμματος δεν θα επιτρέπεται να ενισχυθούν από καμία άλλη πηγή, εθνική ή ευρωπαϊκή.

Ολη η διαδικασία της αναβάθμισης θα ξεκινά με την ανακοίνωση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για το σχέδιο κατασκευής δικτύου οπτικών ινών σε κάποια περιοχή με χρονικό ορίζοντα το 2026. Για όλο αυτό το διάστημα θα ενημερώνεται σχετικά το πληροφοριακό σύστημα «Χάρτης Ευρυζωνικότητας και Μητρώο Δικτύων».

Με βάση αυτό το σύστημα, οι διαχειριστές ή οι ιδιοκτήτες των κτιρίων θα επιλέγουν την τεχνική εταιρεία που θα αναλάβει το έργο διανομής του δικτύου οπτικών ινών στο εσωτερικό του κτιρίου τους, από τον κεντρικό κατανεμητή μέχρι το κάθε διαμέρισμα.

Το τεχνικό γραφείο με τη σειρά του θα υποβάλει το σχέδιό του στην πλατφόρμα «e-διελεύσεις» της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών, ώστε να εγκριθεί η σχετική επιδότηση. Τα τεχνικά γραφεία οφείλουν να εγγραφούν στο Μητρώο Εγκαταστατών του προγράμματος.

Από το 2024 το κουπόνι για τις συνδέσεις

Σημειώνεται ότι το εν λόγω κουπόνι αναμένεται να αναθερμάνει τη ζήτηση συμβάλλοντας στη βελτίωση της θέσης της χώρας όσον αφορά τις ταχύτητες του Διαδικτύου που παρέχεται μέσω σταθερών δικτύων – τομέας στον οποίο η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να συγχέεται με το έτερο κουπόνι επιδότησης της σύνδεσης Gigabit Voucher, το οποίο θα έρθει να αντικαταστήσει την αντίστοιχη δράση που ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να ενεργοποιηθεί από το νέο έτος (2024).